Cazanciuc: 5 ani fără permis auto pentru șoferii care ucid pe șosele. E propunerea mea de lege care a trecut de Senat

0
Publicat:

Social democratul Robert Cazanciuc susține că propunerea sa de modificare a Codului Rutier, adoptată de Senat, prevede o perioadă de 5 ani fără permis auto pentru șoferii care ucid pe ucid pe șosele. Senatorul menționează că propunerea sa este de 10 ori mai mare față de actual text.

Robert Cazanciuc, senator PSD FOTO: Facebook
Robert Cazanciuc, senator PSD FOTO: Facebook

„5 ani fără permis auto. De 10 ori mai mare perioada, față de textul în vigoare, în care șoferii care ucid pe șosele nu pot redobândi permisul de conducere, după împlinirea pedepsei la care sunt condamnați. Este propunerea mea de modificare a Codului Rutier, adoptată de Senat în martie( Legea de aprobare a OUG 11/2023) și aflată la dezbatere finală în Camera Deputaților”, a transmis senatorul PSD, într-o postare pe Facebook.

Robert Cazanciuc punctează că nu intenționează restrângerea unor drepturi, ci reducerea numărului de morți pe drumurile publice.

„Și nu pentru a da bine într-o statistică și așa neagră a Europei, în care România își menține, al șaselea an la rând, locul 1 la numărul de decese în accidentele rutiere. Și nici pentru că opinia publică este indignată de tragediile ce se petrec pe șosele. Ci mai ales pentru dreptul la viață al sufletelor nevinovate care își găsesc sfârșitul din cauza unor șoferi inconștienți sau teribiliști”, a precizat senatorul.

Social democratul susține că „tragediile la care românii asistă ar trebui să ne facă mai responsabili, iar dacă pe șoferi nu, măcar pe noi, parlamentarii, cei chemați să facă legea, pentru a diminua masacrul de pe șosele”.

„Inițiativa mea vine în completarea Legii Anastasia, pe care am creat-o tot din rațiunea de a scădea numărul de morți din cauza unor semeni care, din inconștiență și teribilism, se urcă la volan băuți, drogați sau fără permis”, a subliniat Robert Cazanciuc.

Legea Anastasia, adoptată de Parlament

Parlamentul a adoptat, la finalul lunii iunie, proiectul de lege care prevede că niciun şofer băut, drogat sau fără permis, care produce accidente mortale să nu mai scape de executarea pedepsei cu închisoarea. 

„Legea Anastasia (denumită astfel în memoria fetiței de 4 ani ucise la 1 iunie 2022 în fața casei) pe care am inițiat-o, a fost votată, astăzi, de Camera Deputaților și va merge spre promulgare la președintele României”, a anunțat inițiatorul Robert Cazanciuc. 

Modificarea adusă este aceea că în urma unei ucideri din culpă din cauza conducerii unui autovehicul fără permis sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe interzise nu mai poată fi aplicată condamnarea cu suspendare, cum permite Codul penal în prezent, ci este prevăzută pedeapsă cu executare, pentru concurs de infracțiuni.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite