Care sunt priorităţile Guvernului Orban: Justiţie, finanţe şi negocieri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul PNL Ludovic Orban a trimis PSD în Opoziţie după şapte ani şi jumătate. Priorităţile noului Guvern: desemnarea unui comisar european, numirea procurorilor-şefi şi bugetul pe 2020, după dezmăţul fiscal practicat de PSD.

Guvernul Orban a fost învestit cu destule emoţii de Parlament: 240 de voturi „pentru“, cu şapte peste limita majorităţii, în condiţiile în care PSD şi ProRomânia au boicotat şedinţa de plen. A fost prima dată în istoria post-decembristă când un partid absentează de la votul pentru instalarea noului Executiv. Viorica Dăncilă a sperat până în ultimul moment că liberalii nu vor reuşi să stângă cvorum de şedinţă.„Celor din PSD să le fie ruşine. Un astfel de comportament nu are ce căuta într-o Românie normală“, a acuzat Ludovic Orban. Balanţa a fost înclinată decisiv de voturile deputaţilor controlaţi de Daniel Constantin, care s-au dezis de Victor Ponta invocând interesul naţional. În spatele negocierilor a stat şi europarlamentarul ProRomânia Mihai Tudose, pe care Ponta l-a acuzat de trădare. Guvernul Orban a fost susţinut şi de parlamentarii ALDE care l-au trădat pe Tăriceanu pentru Dăncilă. Între timp, au schimbat din nou taberele.

Prima măsură a noului Guvern: desemnarea unui comisar european. „Guvernul va formula o propunere după consultarea preşedintelui şi vom solicita audierea candidatului în Comisia de politică externă“, a anunţat noul premier. România este ultimul stat din UE care nu are comisar european, în condiţiile în care Rovana Plumb, Dan Nica şi Victor Negrescu au fost respinşi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Al doilea obiectiv al Guvernului: numirea procurorilor-şefi, în condiţiile în care Parchetul General, DNA şi DIICOT au conduceri interimare. „Ministerul Justiţiei, Cătălin Predoiu, va prezenta calendarul audierilor“, a spus Orban.

De asemenea, Guvernul Orban va trebui să vină rapid cu o propunere de buget pe anul 2020 care să nu depăşească 3% ca deficit, o adevărată provocare, în condiţiile în care PSD a aruncat, pe ultima sută de metri, cu pomeni finaciare către baronii PSD. Noul Executiv va opera şi rectificarea bugetară pe anul în curs.

Dăncilă, rafală de atacuri la Iohannis

În ultimul discurs ca premier, Viorica Dăncilă a lansat un tir de acuze la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, pe care l-a numit dictator, abuziv, cinic şi agresiv. „Am văzut în Parlament încununarea tuturor manevrelor şi jocurilor politice făcute de preşedintele Klaus Iohannis. S-a desăvârşit operaţiunea ilegitimă de confiscare a puterii Executive. Este o zi neagră pentru democraţie, ziua în care Iohannis a reuşit să-şi impună locotenenţii la Palatul Victoria, oameni propuşi la ministere cheie, respinşi la audierile în comisii. Este o situaţie fără precedent care scoate la lumină cinismul lui Klaus Iohannis şi bătaia sa de joc faţă de instituţiile statului”, a declarat fostul premier.

La despărţirea de Putere, Petre Daea i-a oferit un buchet de flori Vioricăi Dăncilă. Liderul PSD mai are un singur obiectiv politic: să intre în turul doi al alegerilor prezidenţiale şi, astfel, să rămână în fruntea partidului. În caz contrar, va pleca în şomaj. „Domnule Iohannis, mai aveţi 20 de zile până când veţi vedea că România nu doarme şi nu e absentă”, i-a trasmis Dăncilă, cu trimitere la finala prezidenţială.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, presimte că va fi schimbat din funcţie, după ce PSD a pierdut majoritatea în Parlament. „Dacă aş fi în locul PNL, mi-aş dori să ocup toate funcţiile. E efectul de domino. Le doresc succes, cum îi doresc şi domnului Orban la următoarea moţiune de cenzură, pe care o s-o depună PSD“, a spus  Marcel Ciolacu.

Cine a înclinat balanţa

6 parlamentari PSD, 7 ProRomânia, 2 neafiliaţi şi 5 aleşi care erau oficial în ALDE, dar care se aflau în război cu Călin Popescu Tăriceanu au contribuit la succesul învestirii Guvernului Orban, https://adevarul.ro/news/politica/cine-parlamentarii-fost-decisivi-instalarea-guvernul-orban-1_5dc03ac05163ec4271ae8977/index.html

Senatori:

1.    Eugen Gioancă - PSD
2.    Emanoil Savin - PSD
3.    Mihai Ruse - neafiliat

Deputaţi:

4.    Liviu Balint  - Pro România
5.    Mircea Banias - Pro România
6.    Emilia Meiroşu  - Pro România
7.    Georgian Pop - Pro România
8.    Sorin Cîmpreanu - Pro România
9.    Daniel Constantin - Pro România
10.     Florea Damian - Pro România
11.     Mihăiţă Găină – PSD
12.     Elena Hărătău Elena – PSD
13.     Marius Bota – PSD
14.     Cristina Burciu – PSD
15.     Steluţa Cătăniciu – ALDE
16.     Marian Cucşa  - ALDE
17.     Constantin Avram – ALDE
18.     Ştefan-Alexandru Băişanu – ALDE
19.     Remus Borza - neafiliat
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite