Cărbunaru, despre reducerea cheltuielilor: Săptămâna viitoare ar trebui ca Ministerul Finanțelor să prezinte planul
0Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat, la finalul ședinței Executivului, că la începutul săptămânii viitoare ar trebuie ca Ministerul Finanțelor să prezinte în Coaliție planul de măsuri pentru reducerea cheltuielilor.

„Măsurile pe care Guvernul le are în vedere pentru a ține sub control cheltuielile bugetare se vor regăsi într-un plan de măsuri la care lucrează Ministerul de Finanțe, care va fi prezentat Coaliției și ulterior urmează să ajungă cel mai probabil săptămâna viitoare la Guvern, pentru a fi luată o decizie în acest sens”, a precizat Dan Cărbunaru la finalul ședinței de Guvern.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că în prezent Ministerul de Finanțe colectează propuneri și întocmește planul de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
„Există această procedură anunțată public și de către premier în privința pașilor necesari, practic Ministerul de Finanțe colectează propuneri sau întocmește un plan de măsuri care să fie circumscris acestei nevoie de a coborî nivelul de cheltuieli bugetare. Acest plan de măsuri o să fie discutat, așa cum este firesc, în interiorul Coaliției de guvernare, urmând ca forma finală asumată la nivelul Coaliției să ajungă în Guvern pentru a putea formaliza acest plan de măsuri”, a declarat acesta.
Dan Cărbunaru a precizat că, potrivit datelor sale, planul de măsuri a Ministerului de Finanțe va fi prezentat la începutul săptămânii viitoare.
Reducerea cheltuielilor bugetare, ținută pe loc de ministerul de Finanțe
Luarea unor decizii finale privind măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare e blocată până când Ministerul Finanțelor nu vine cu date despre impactul posibilei supraimpozitări a veniturilor mari, dar și cu o schiță a proiectului, potrivit unor surse politice.
Toți ochii din Coaliție sunt pe ministrul Adrian Câciu și portofoliul pe care îl conduce, Finanțele, pentru a veni cu o decizie privind reducerea cheltuielilor bugetare. Potrivit informațiilor „Adevărul”, liderii Coaliției așteaptă prima dată o formă a ordonaței privind o mai bună chibzuință a banului public, apoi are loc analiza detaliată din Coaliție și de abia după va merge în circuit de avizare interministerială.
Încă nu e clară nici situația dacă va avea loc o supraimpozitare cu 16% nici la instituțiile care se autofinanțează, adică ANRE sau ANCOM. De altfel, nici supraimpozitarea marilor venituri, dar nici interzicerea cumulării pensiilor cu salariu nu pot fi făcute orin ordonanță de Guvern.
Pe masa șefului Guvernului nu ar fi ajuns date nici depsre impactul supraimpozitării marilor venituri, dar nici pe tema impactului la adoptarea unei legi referitoare la interzicerea cumulului pensie salariu.