Tensiuni în Coaliție. PNL amenință că blochează înființarea unei noi agenții care ar controla companiile de stat. Care sunt motivele

0
Publicat:

PNL l-a informat pe Marian Neacșu (PSD) că vor rediscutarea unui proiect de lege prin care e înființată o super-agenție, care ar urma să monitorizeze companiile de stat, susțin sursele „Adevărul”. Marea nemulțumire este că doar oamenii PSD ar controla noua structură.

Liberalii lui Ciucănu vor control exclusiv al PSD FOTO Mediafax
Liberalii lui Ciucănu vor control exclusiv al PSD FOTO Mediafax

Noua dispută între cele două partide e prilejuită de proiectul de înființare a Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), structură care va pune sub controlul premierului și al secretarului general absolut toate companii și regiile autonome cu capital de stat: firme controlate de ministere, primării, consilii județene și agenții de dezvoltari intra-comunitară.

După câteva luni în care proiectul a stat la Guvern, apoi a ajuns la Senat și aleșii PNL l-au votat fără probleme, acum deputații liberali și-au dat seama că ei ar ajunge să nu aibă niciun cuvânt în ceea ce privește această agenție, care ar trebui să fie cât mai ferită de ingerințe politice. Prin urmare, săptămâna aceasta l-au chemat la grupul de la Cameră pe Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului, și una din persoanele care ar urma să controleze noua structură, dacă rămâne pe funcție. 

Cealală persoană este premierul, în prezent Nicolae Ciucă, dar în curând Marcel Ciolacu. Așa că toată decizia ar fi în mâna unor social-democrați. Procedura revocării, de exemplu, este foarte simplă, și poate fi una arbitrară, chiar dacă rolul proiectului de lege era întărirea guvernării corporative. Potrivit informațiilor „Adevărul”, liberalii cer refacerea proiectului pentru a nu mai exista concentrarea unei puteri în mâna premierului, secretarului general și a șefului noii agenții, ci un echilibru. 

Hibele din proiect i-au fost semnalate lui Neacșu de deputata Cristina Trăilă, de profesie jurist. Aceasta va conduce și grupul de lucru liberal pentru amendarea proiectului de lege. Pe de altă parte, social-democrații susțin că nu ar fi probleme, din moment ce actul normativ a fost aprobat de Guvern, unde procedura de adoptare este una prin consesn, apoi a trecut fără emoții de Senat. Surse din PSD au precizat pentru „Adevărul” că liberalii au ajuns acum „paranoici”, când își dau seama că nu pot să aibă ei un cuvânt privind numirile. De asemenea, social-democrații susțin că proiectul ar trebui să fie urgentat, pentru că e jalon din PNRR, nu să fie tărăgănat. 

În schimb, liberalii rămân pe poziții. Ori e modifcat în Coaliție, ori nu votează. Iar fără voturile PNL nu ar trece, pentru că nici partidele din opoziție nu agreează proiectul. 

Parcursul proiectului

La Camera Deputaților, proiectul de lege a primit avize negative de la Comisia de muncă și de la Comisia pentru drepturile omului. Comisia de administrație a cerut să fie și ea parte a structurilor care dau raportul, dar Biroul Permanent al Camerei nu a fost de acord. Proiectul a primit aviz pozitiv cu observații de la Consiliul Legislativ. la Senat, inițiativa a trecut cu 69 de voturi „pentru”, în timp ce aleșii USR s-au abținut, iar cei de la AUR au fost împotrivă.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, implementarea ar fi trebui să fie în trimestrul IV din 2022. Așadar, e un jalon restant, care trebuie pus la punct până la cererea de plată numărul 3.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite