Când se va da verdictul în cazul judecătorului cercetat disciplinar pentru că „a scos pe tuşă” Secţia de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Săptămâna viitoare, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va da pronunţarea în dosarul cercetării disciplinare a judecătorului Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Piteşti.

CSM va da miercuri 17 noiembrie, verdictul în dosarul deschis de către Inspecţia Judiciară împotriva judecătorului din Piteşti pe 10 iunie 2021, la trei zile după ce acesta a aplicat direct decizia Curţii de Justiţie a UE din 18 mai 2021, excluzând de la instrumentarea dosarului procurorii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, motivând că existenţa acestei structuri de Parchet încalcă dreptul european.

Dosarul de la Curtea de Apel Piteşti îşi are originea în plângerea penală pe care o asociaţie de proprietari păgubiţi din Argeş o făcuse împotriva unor magistraţi din Piteşti şi care, din acest motiv, a ajuns în instrumentarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie. 

Plângerea penală a fost făcută în data de 3 iunie 2019, însă vreme de aproape un an procurorul din cadrul SIIJ nu a făcut absolut nimic în acest dosar. Abia pe 28 aprilie 2020 procurorul a dispus începerea urmăririi penale asupra faptei (in rem), după care a urmat încă un an în care nu a efectuat vreun act de urmărire penală.

Ca urmare a hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 18 mai 2021, instanţa europeană autoriza printre altele judecătorii români să stabilească de la caz la caz, în funcţie de circumstanţele speţei, în ce măsură aplică cu prioritate dreptul european sau legislaţia naţională privind activitatea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Judecătorul Costin Andrei Stancu a aplicat direct decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, luând decizia ca procurorul SIIJ care instrumentează dosarul să îşi decline competenţa, iar cauza să fie încredinţată unei alte unităţi de Parchet, stabilită prin excluderea prevederilor legale care guvernează activitatea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie. În sarcina viitorului procuror care va instrumenta dosarul, instanţa a decis că acesta trebuie să soluţioneze cauza până la data de 18 ianuarie 2022, hotărârea fiind definitivă.

Trebuie spus că sentinţa dată de către judecătorul Costin Andrei Stancu nu înseamnă desfiinţarea SIIJ şi nici nu operează ca un precedent în justiţie, aplicându-se strict doar la dosarul în care a fost pronunţată. 

Lucian Netejoru, şeful Inspecţiei Judiciare s-a autosesizat în acest caz pe data de 10 iunie 2021. Ulterior, pe data de 26 august, Inspecţia Judiciară din România a sesizat cu o acţiune disciplinară Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. 

Vă  mai recomandăm şi:

Motivarea sentinţei care a scos pe tuşă Secţia Specială | DOCUMENT

Stelian Ion, despre desfiinţarea SIIJ: Aşteptăm avizul Comisiei de la Veneţia care va veni la începutul lunii iulie

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite