Călin Popescu Tăriceanu: „Pe Blaga îl acuz de lipsă de curaj în raporturile cu Băsescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu FOTO Mediafax
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu FOTO Mediafax

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat preocupat de soarta Partidului Naţional Liberal, în contextul scandalului din PDL şi a declarat că Vasile Blaga ar putea fi acuzat de „lipsă de curaj în raporturile cu Băsescu“, aceasta fiind una dintre cauzele conflictului iscat în rândurile democrat-liberalilor.

Pe Blaga l-aş acuza de lipsă de curaj în anumite momente în raporturile sale cu Băsescu. Poate dacă liderii Partidului Democrat ar fi avut curajul să-şi ia soarta în mâini, azi nu ar fi fost în această situaţie critică“, a declarat Tăriceanu la Realitatea TV.

„Cred că dacă Partidul Democrat ar fi ajuns să fie condus de Elena Udrea, tandemul Udrea-Băsescu ar fi reprezentat o problemă majoră pentru PDL, deoarece ar fi fost în continuare considerat un partid nefrecventabil, deoarece Băsescu şi Udrea sunt oameni care îşi văd exclusiv interesul personal. Pe scena politică s-ar fi perpetuat o stare de neîncredere, deoarece sunt anumite proiecte în care trebuie să ai încredere în opoziţie. Este nevoie. Nu te poţi baza niciodată pe angajamentele pe care şi le iau. “

Fostul premier a mai spus că, spre deosebire de Adrian Năstase, Victor Ponta sau Ion Iliescu, marele defect al lui Traian Băsescu este că nu îşi respectă cuvântul dat.

„Nu fac parte din acel cor de persoane care s-au pus pe a-l compătimi pe Adrian Năstase la ieşirea din închisoare, cu toate că mie mi se pare, condiţia lui, cutremurătoare. Ce i s-a întâmplat m-a afectat în mod serios. Adrian Năstase, în pofida defectelor pe care le are, ştie să îşi respecte cuvântul dat. Nu e singurul, am aceeaşi părere despre Victor Ponta sau despre Ion Iliescu. Am avut diferenţe ideologice, dar odată cuvântul dat, rămâne un angajament. Traian Băsescu, niciodată, nici de aici până la colţul străzii. “

Pe de altă parte, în opinia lui Tăriceanu, realegerea lui Vasile Blaga în fruntea Partidului Democrat Liberal ar putea fi o problemă pentru USL.

„De ce era mai bine să fie într-un fel doamna Udrea? Pentru că sunt foarte mulţi oameni politici care au un discurs centrat pe Băsescu, era simplu de făcut legătura Udrea-Băsescu, era un adversar uşor de antipatizat, era un discurs mult mai uşor. Băsescu trebuie ignorat, sunt colegi de-ai mei care nu pot să iasă din această atitudine şi o să avem o problemă. Din acest punct de vedere, era mai bine. Sigur că există posibilitatea ca Blaga să înţeleagă acest lucru şi să facă o opoziţie mai credibilă şi care nu are o piatră de moară – ca să folosesc expresia lansată de Băsescu – legată de picior. Nu cred că forţa politică a PDL-ului se va diminua considerabil, dar o astfel de ruptură nu este lipsită de urme. S-ar putea să lase urme adânci asupra Partidului Democrat. Rămâne de văzut cât de repede va reuşi Blaga să strângă rândurile. “

Referitor la declaraţiile măgulitoare ale Elenei Udrea la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu, acesta din urmă a recunoscut că a fost informat, dar nu crede că Udrea  „are experienţa politică necesară“ pentru a face astfel de comentarii.

„Am auzit despre aceste declaraţii. Nu am stat să le urmăresc dintr-un motiv foarte simplu: aştept aprecieri sau comentarii la adresa mea de la oameni pentru care şi eu am consideraţie. Nu ştiu dacă doamna Udrea are experienţa politică necesară să poată să mă aprecieze, după cum nu poate nici să aprecieze ce pot să fac în continuare. “

Cu toate acestea, fostul prim-ministru a subliniat că Elena Udrea „în termeni de comunicare, s-a descurcat mai bine decât Vasile Blaga. “, deşi declaraţiile sale au fost lipsite de conţinut.

Nu cred că Elena Udrea are un alt comportament decât cel pe care i-l dictează Băsescu, deşi în ultima lună, în termeni de comunicare publică, s-a descurcat mai bine decât Vasile Blaga. A vorbit bine, cursiv, coerent, dar nu a spus nimic. Nimic! Asta e o mare problemă. Şi este un pericol mare, dacă avem lideri de acest gen care au un discurs demagogic, populist, astea sunt nişte chestiuni catastrofale care se răsfrâng negativ asupra situaţiei sociale, politice, economice “.

În ce îl priveşte pe preşedintele Traian Băsescu, Tăriceanu a declarat că marea problemă a acestuia este  faptul că doreşte să concentreze puterea în propriile mâini.

„Traian Băsescu nu înţelege democraţia. Concepţia lui este o concepţie care este total depăşită.“, a conchis fostul premier. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite