Băsescu: M-am hotărât să spun tot. Pe unii candidaţi îi voi dezbrăca public. Pe Ponta l-am păcălit cu pactul de coabitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO David Muntean
Preşedintele Traian Băsescu FOTO David Muntean

Preşedintele Traian Băsescu a discutat la „Evenimentul Zilei“ despre propunerile făcute de premierul Victor Ponta la Ministerul Culturii şi Ministerul de Buget, de dosarul lui Dan Voiculescu, despre candidatura Monicăi Macovei ca independent la alegerile prezidenţiale, precum şi despre rolul lui Călin Popescu Tăriceanu în campania electorală a PSD.

Despre propunerile de miniştri

Credeţi că e un răspuns atât de aşteptat. Am spus că voi avea o poziţie marţi sau miercuri, pentru ca premierul să aibă timp să facă alte propuneri. Dar mai este şi a doua variantă: poate cei doi îşi dau seama că e o căciulă prea mare pentru ei. Aşa că mai aştept până mâine, poate îşi dă seama premierul că nu poate avea un ministru la Buget care a fost ca Casa de Cultură.

În principiu, îi voi respinge, dar poate îşi dau ei seama şi se retrag. Dacă îi resping, ei nu mai pot fi numiţi ca miniştri, nici măcar pe alte portofolii. Am analizat toate variantele: la câtă minte are, Victor Ponta putea să vină şi să spună că îl pune pe Manda la Cultură şi pe Biro la Buget. A fost prima dată când Ponta n-a discutat cu mine propunerile, ci a mers la stăpânii săi de la Antena 3. E ruşinea lui să propui asemnea candidaţi pentru cele două ministere. E o răsplată pentru Olguţa Vasilescu, într-un fel sau altul, care a organizat festivitatea de la Craiova, acolo unde premierul a venit în pantofi de lac de la inundaţii. A fost mai penibil decât cu ca la inundaţii.

Despre procesul lui Voiculescu

Este în neregulă presiunea mediatică şi mai ales anticipările. Toată lumea aşteaptă o condamnare, dar poate fi la fel de bine şi o achitare. E o poveste asta cu Băsescu care se ocupă de dosarele adversarilor: e un tip de lichelism.Acel politician, care a şi devenit ministru, mă punea pe mine pe picior de egalitate cu Iohannis, pentru că am fost la Grivco. M-am hotărât ca în toate ieşirile să spun, să vorbesc. Nu am am de ce să menajez pe cineva.  Eu am fost la Grivco pentru că eram preşedinte ales şi căutam o majoritate, Iohannis a fost să-l ungă Voiculescu premier.

Îmi aduc aminte că în aces studio, îşi smulgeau părul din cap şi spuneau că ce soluţie proastă e Kovesi la DNA şi cum l-am trădat eu pe Morar. În această campanie le voi spune de toate, la toţi. Pe unii dintre ei îi vor dezbrăca public. Unii candidaţi au lucruri ascunse în CV-ul lor. Sunt lucruri pe care le tăinuiesc. Cetăţenii trebuie să ştie tot despre orice candidat. N-am văzut prea mulţi oameni pe stradă şi chiar am fost weekend-ul acesta într-un hipermarket, nu m-a întrebat nimeni de Voiculescu. Presiune socială nu există, presiune mediatică, da. Oricât de oţel ar fi judecătorii, această presiune îl afectează, îi afectează familia.

Avem îngrijorări foarte mari pentru câţiva judecători care sunt ameninţaţi de familiile celor pe care i-au condamnat. Sunt judecători care sunt supravegheaţi pentru siguranţă. Voi vorbi despre acest dosar în momentul în care se va finaliza. M-am ferit să-i pronuţ numele, deşi obişnuiam să-l fac turnător. Sunt câteva zeci de plângeri ale mele la CNA, pe care doamna preşedintă nu le pune pe ordinea de zi atunci când e cvorum. Cum poate fi Iohannis preşedintele României după ce a fost la Voiculescu la Grivco? Dintre Iohannis şi Ponta îl voi vota pe Iohannis, la fel cum l-aş fi votat şi pe Antonescu într-o confruntare cu Ponta. Pe Ponta nu-l votez. Aleg răul cel mai mic. Cristian Dioaconescu a vrut să-şi securizeze electoratul PMP.

Despre Monica Macovei

Nu e o surrpriză canddiatura sa ca independent. Ştiam dinainte că şi-o va anunţa. Nu m-am împăcat cu ea, pentru că aici îmi spunea cum l-am trădat eu pe Morar. Intră la cei lipsiţi de caracter. Nu poţi fi atât de demagog. A fost în stare de compromisuri în interiorul PDL, pentru a ajunge eurodeputat. Acum are garantată pensia de 4.000 de eruo. Acum vrea şi la Preşediţie, aşa, pentru că hai să ne jucăm. Nu cred că în România cineva poate să iasă preşedinte ca independent.

Un om care spune că nu face compromisuri şi e intransigent, nu poate veni cu un bagaj de compromisuri în ultimele patru luni. Un om care a fost doi ani ministrul Justiţiei, spune că a salvat Justiţia. Nu e adevărat. Justiţia a fost salvată de procurori şi judecători. Nu oamenii politici au salvat justiţia.  Singurul merit al meu este că am protejat justiţia de oamenii politici. Au apărut  judecătorii care ştiu carte. Mateuţ a fost mare atât timp cât a prins judecători slabi. Şi la Fenechiu, şi la Voiculescu, judecătorii ştiu procedura mai bine decât marele Mateuţ.

Nu pot să mă împac cu Monica Macovei pentru ce mi-a făcut ea mie. Eu eram cu spatele la zid, cu o majoritate de 70% care putea să nu discute cu mine. Slavă Domnului, pe lipsa de experienţă a lui Ponta am reuşit să semnez acel pact de coabitare. L-am păclit, da. L-aş ruga să nu mai insiste să dau toate înregistrările pentru că iese mai prost.  Să nu mai spună încă o dată pentru că s-ar putea să le dau. O să vedeţi o slugă. Vi-l imaginaţi pe Ponta să spună: sunt fericit domnul preşedinte. Sunt de acord domnul preşedinte. Acesta este viitorul preşedinte. Când s-a dus la Barroso, omul acela îi citea, nici prin cap nu i-a dat să-i dea o foaie. El avea un punctaj. Ponta, când a văzut că Barroso citeşte câteve puncte, i-a spus lui Barroso: daţi-mi foaia cu totul, domnule preşedinte. Cu Cioloş face circul de rigoare. Mă voi limita să spijin soluţia românescă în Consiliul European.

M-am angajat să-l sprijin pe Cristian Diaconescu, nu pot să o sprijin pe Macovei, deşi ar avea toate şansele să fie un candidat bun.

Despre Teodor Meleşcanu

Oamenii aceştia, fie că vorbim de Meleşcanu, fie că vorbim de Maior, trebuie să înţeleagă că nu pot pleca din fruntea unui servicu de informaţii şi să-ţi faci transferul la Cotroceni. Cazul Ungureanu a fost o situaţie de urgenţă şi s-a dovedit a fi o soluţie foarte proastă. Schimbarea şefilor de servicii este un lucru natural. Dacă se va respecta principiul pe care eu l-am introdus, să meargă la Opoziţie, ar fi o soluţie normală. Acum, acest criteriu nu mai este valabil decât pe jumătate, pentru că pe Maior l-am luat de la PSD când eram în Opoziţie.

Mie mi-a fost benefic să numesc oameni din Opoziţie. Pentru orice preşedinte este benefic să aibă oameni la servicii de la opoziţie. Este o garanţie pentru Opoziţie că serviciilor nu li se va cere abuzuri împotriva Opoziţiei. Şi preşedintele ştie că nu-i poate cere altceva directorului, pentru că sufletul lui a rămas tot la acel partid din care provine. Sunt destui în politică şi pe la Paltul Victoria care lansează această ipoteză: Maior-candidat, Maior-premier. Eu vă spun că nu este adevărată.

Despre implicarea religiei în campaniei

Va conta acest mesaj, mai ales pentru oamenii care dau 10 lei la doctor şi 100 de lei la biserică. Cu toate astea, eu cred că Iohannis îl bate pe Ponta. Ţineţi cont că tata-socru are o influenţă formidabilă în rândul clerului: a fost şef de seminar şi nu are nici decenţa să nu se bage. Tata-socru va fi un propagandist în favoarea lui Ponta în interiorul Bisericii.

Despre ministrul Justiţiei

Domnul Cazanciu a minţit. Eu aştept de la dânsul un comportament specific al unui ministru într-un stat civilizat. Poţi să faci greşeli, când îţi dai seama trebuie să recunoşti public că ai greşit. Minciuna, mai ales la ministrul Justiţiei, îl descalifică. Am speranţa că fără a fi dat afară, va părăsi Guvernul pentru această minciună. Eu cred că domnul Cazanciuc va demisiona. Un singur lucru îl mai poate ţine: cumetria. Guvernul cam e controlat de familie. Unele lucruri s-ar putea stabili între cumetri, fără a conta interesul naţional.

Despre alianţa formată din PNL şi PDL

Alianţa PNL-PDL nu se va finazia cu fuziune. Nu se poate materializa aşa ceva, din motive de interes politic. Vi s-a servit o minciună pusă la cale de Blaga şi de Crin Antonescu. Pe fondul manevrei lui Iohannis şi-a pierdut calitatea de preşedinte de partid, Blaga s-a slavat. Fuziunea nu se va face. După prezidenţiale, fiecare o ia pe drumul lui.

Cea mai bună soluţie era să se facă o înţelegere între partide, pentru a susţine în turul doi cel mai bun candidat. Corect era să fi făcut PDL alianţa cu Forţa Civică şi PNŢCD, iar PNL să meragă singur cu Iohannis. Şi aşa dădeau două şanse. Organizaţiile PDL nu se vor mobiliza foarte mult pentru Iohannis. PDL, din 2004 încoace, are candidat câştigător. Acum, cum îi mobilizezi?

Despre rolul lui Tăriceanu

Nu ştiu cât de inteligent va juca Ponta cu Tăriceanu. Dacă îl bagă la guvernare, câţi preşedinţi de Consilii Judeţene credeţi că vor mai rămâne la PNL? Tăriceanu va mai lua parlamentari de la PNL, iar dacă va intra la guvernare, va lua şi mulţi primari. PNL are 14 Consilii Judeţene. Dacă Ponta îl bagă la guvernare şi îi dă două portofolii, o să aibă administraţia la picioare. De exemplu, Chiţoiu, care a fost o nestemată. La mijloc de ciclu electoral parlamentar, nu se poate schimba majoritatea parlamentară indiferent cine va câştiga alegerile prezidenţiale.

Eu sper ca Ponta să nu devină preşedintele României, pentru că are o imagine foarte slabă pe plan extern, pentru că se gudură pe lângă oficialii europeni să facă o poză, vă daţi seama că se gudură pe lângă mine. Deci, dacă Ponta pierde alegerile, rămâne premier. Cum credeţi că PSD va avea curaj să pună în mână viitorul preşedinte, care nu e de al PSD, mandatul de prim-ministru. Poate vom găsi o super moralitatea demonstrativă la Monica Macovei: poate va spune: nu m-am dus în PE pentru pensie şi demisionez. Ea e un politician moral, nu?

Am devenit preşedinte după ce am fost în cinci guverne şi câştigasem de două ori Primăria Capitalei. Eram foarte cunoscut. Se ştia totul despre mine. Când vine vorba de viitorii candidaţi, eu m-aş întreba cât de dispuşi sunt la compromisuri?  Eu am făcut compromisuri politice, nu care implică justiţia. M-aş uita ce compromisuri au făcut la politicienii care vor să devină preşedinţi. Dacă justiţia n-ar fi funcţionat, mi-aş fi încheiat mandatulu spunând că m-a învins sistemul. Aş vrea să-i văd pe candidaţi vorbind despre politica externă, despre integrarea în UE, despre politica de alianţe militare. Este extrem de importantă politica de securitate.

Despre reducerea CAS

Dacă Ponta era convins că are surse pentru acoperirea deficitului, convoca sesiune extrordinară. N-au vrut să convoace sesiune extrordinară pentru că nu au bani să susţină deficitul bugetar.  S-a dus doamna ministru de Finanţe pe data de 23 la Bruxelles pentru a obţine o derogare pe MTO de la comisarii europenii. Comisarii au râs.

Depre amnistia pensionarilor

Dacă vorbim de cei care au luat pensii prin fraudă, nu avem ce discuta despre amnistie. Dar eu nu ştiu situaţia. Mai există şi mamele care, fără nicio vină, au luat indemnizaţia. Cum să le ceri banii înapoi? S-a strâns o sumă uriaşă timp de cinci ani. Dacă sunt ale statului, să şi le asume.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite