Băsescu: Guvernul Cioloş este un mare eşec al tehnocraţiei; ideea este definitiv compromisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu, preşedintele PMP, a afirmat, joi, la Digi 24, că guvernul Cioloş a compromis ideea de guvern tehnocrat, el reproşându-i premierului Dacian Cioloş că a pierdut ”exerciţiul responsabilităţii directe”, în perioada cât a fost comisar european.

”Guvernul Cioloş este un mare eşec al tehnocraţiei. Ideea este definitiv compromisă”, a declarat fostul preşedinte al României, Traian Băsescu.

El a criticat prestaţia a mai multor miniştri apeciind că ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, şi cel al Transporturilor, Dan Costescu, sunt nişte ”catastrofe”. ”Sunt miniştri de o penibilitate rară”, a adăugat Băsescu.

Acesta a susţinut că vina pentru dificultăţile României în a atrage fondurile europene o poartă mai puţin Ministerul Fondurilor Europene, cât ministerele ”de linie”, el nominalizând ministerele Transporturilor şi Mediului pentru faptul că nu au organizat nicio licitaţie importantă pe fonduri europene.

În ce-l priveşte pe premierul Dacian Cioloş, fostul preşedinte i-a apreciat competenţele în domeniul agriculturii, însă a apreciat că funcţia de comisar european i-a diminuat simţul responsabilităţii directe faţă de cetăţeni. ”Dacian Cioloş a pierdut exerciţiul responsabilităţii directe. A învăţat PR-ul foarte bine şi nu execuţia”, a mai spus Traian Băsescu.

„Cuminţenia pământului” ar trebui cumpărată direct de către stat

Fostul preşedinte a mau afurnat că procedura de achiziţie publică a sculpturii lui Constantin Brâncuşi ”Cuminţenia Pământului” nu i se pare cea mai potrivită, opera trebuind cumpărată direct de către statul român.

Întrebat dacă ar fi dispus să contribuie cu bani la subscripţia publică demarată de statul român pentru ”Cuminţenia Pământului”, Traian Băsescu a răspuns: ”Sincer, nu!”

Fostul preşedinte a spus că Guvernul trebuia să cumpere direct opera de artă fără a recurge la subscripţie. ”Cred că procedura trebuia făcută altfel. Trebuia o achiziţie a statului”, a spus Băsescu.

El a amintit că posibilităţile de vindere a sculpturii de către proprietarii actuali erau oricum limitate. ”Dacă nu aveau bani (Guvernul - n.red.), opera oricum nu putea fi scoasă din România. Nu cred că a fost cea mai fericită soluţie. Nu spun «nu» de zgârcit, ci din cauza principiului”, a spus Băsescu.

Pe 16 martie, ministrul Culturii de la acea dată, Vlad Alexandrescu, a anunţat pe pagina sa de Facebook, că proprietarii operei lui Constantin Brâncuşi au acceptat oferta de 11 milioane de euro, din care Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, restul, prin subscripţie publică naţională.

Sculptura "Cuminţenia Pământului" se află, din noiembrie 2014, expusă la Muzeul Cotroceni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite