Băsescu, despre sesizarea CSM: Sunt magistraţi care fac politică mai prost ca noi politicienii. Domnul magistrat minte. Îmi menţin integral declaraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Adevărul
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu a ripostat la sesizarea CSM privind declaraţiile făcute de şeful statului în cazul Microsoft şi a lansat un atac dur la adresa judecătorului Horaţius Dumbravă pe care l-a făcut mincinos. Şeful statului spune că îşi menţine integral declaraţiile şi că l-a anunţat telefonic pe preşedintele CSM despre poziţia sa.

„O să încep cu tema la zi, cu decizia CSM.  Sunt magistraţi care ţin neapărat să facă politică şi o fac mai prost decât noi politicienii. Astăzi un domn magistrat a considerat că în conferinţa mea de presă aş fi afectat justiţia cu date din dosar. Domnul magistrat minte.  Îmi menţin integral declaraţia, când am anunţat cererea de urmărire penală pentru cei cinci foşti miniştri. Ce l-a fi deranjat pe domnul magistrat? Faptul că am apreciat că sunt unii foşti miniştri care au luat bani şi foloase necuvenite şi alţii care au fost acuzaţi de abuz în serviciu?“, a spus Băsescu, referindu-se la judecătorul Horaţius Dumbravă.

Şeful statului spune că a vorbit la telefon cu preşedintele CSM, Adrian Bordea, legat de sesizarea făcută de CSM. „L-am sunat pe preşedintele CSM şi o spun public. Dacă este vreun magistrat în CSM care vrea să facă politică, intră frate cinstit în politică şi te laşi de calitatea de magistrat. Astfel de atitudini mincinoase nu fac decât să discrediteze instituţia pe care eu am apărat-o după ce a devenit funcţională, în ultimii 6 ani. Afirmaţiile de acest gen nu le fac divulgând secrete din dosare penale, dar nu mă poate opri domnul magistrat să utilizez informaţii şi din alte surse. Este un abuz la adresa preşedintelui“, a mai spus Băsescu.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a verifica dacă declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu legate de dosarul Lukoil duc la o eventuală afectare a independenţei procurorului de caz.

Horaţiu Dumbravă, membru al CSM, a declarat joi, la intrarea în sediul instituţiei, că şi preşedintele Traian Băsescu ar trebui să intre în atenţia Inspecţiei Judiciare după ce ar fi dezvăluit informaţii din dosarul „Microsoft”.

„Contextul din zilele acestea, în care apar declaraţii ale Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, în care sunt devoalate date şi informaţii din dosare penale sau declaraţii ale Primului Ministru, domnul Victor Ponta, prin care sunt atenţionaţi procurorii cum trebuie în mod concret să-şi facă ancheta, impun ca CSM să ia atitudine împotriva oricărui act care ştirbeşte independenţa justiţiei şi erodează încrederea publicului în justiţie. În această perioadă, în care se multiplică atacurile la adresa justiţiei, nu este îndeajuns ca, punctual, să fie sesizată Inspecţia Judiciară, după care să aşteptăm săptămâni la rând până când Inspecţia Judiciară va analiza şi propune Plenului concluziile verificărilor făcute, ci este nevoie de un Apel sau un Avertisment categoric pe care Plenul CSM să-l facă la adresa tuturor politicienilor”, a arătat Dumbravă.

În ce priveşte sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul declaraţiei preşedintelui Traian Băsescu, Dumbravă a spus că urmărirea penală este confidenţială şi că toţi cei implicaţi în actul de justiţie trebuie să respecte acest lucru.

„După studiul dosarelor, spune în declaraţie domnul preşedinte, rezultă că unele persoane care fac obiect al anchetei penale nu au primit bani, că sunt conturi blocate în străinătate, că declaraţiile de martor luate în dosar de procurori nu sunt acoperite cu probe, că anumite persoane nu au făcut denunţul la DNA. Urmărirea penală este nepublică, confidenţială. Toţi actorii care contribuie la înfăptuirea actului de justiţie, inclusiv Preşedintele României, Senatul sau Camera Deputaţilor, trebuie să respecte aceste coordonate procesuale”, a arătat Horaţius Dumbravă.

Citeşte şi:

Băsescu, către Lukoil: Ia plecaţi, băieţi, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria.  Dacă se retrag, cer Guvernului să preia rafinăria

Preşedintele Traian Băsescu a discutat despre sesizarea făcută de CSM privind declaraţiile sale în cazul Microsoft, despre problema de la Lukoil, dar despre încetarea mandatului lui Kelemen Hunor la Ministerul Culturii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite