Băsescu: Am semnat decretul de revocare a lui Kelemen Hunor. Am avut răbdare trei luni. Ponta: Vom face vineri o altă propunere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a semnat astăzi decretul de revocare a lui Kelemen Hunor din fruntea ministerului Culturii, precizând că a avut răbdare trei luni să primească o nouă propunere din partea Guvernului.

„Aştept de trei luni un înlocuitor pentru ministrul Culturii. Guvernul nu face nici gestul minimal de a desemna un ministru interimar dintre membrii guvernului. Am semnat decretul de revocare a domnului Kelemen Hunor. Niciodată nu am avut atât răbdare cu un guvern. În momentul de faţă nu există un ministru al Culturii. Era cazul să existe“, a spus şeful statului.

Premierul Victor Ponta a anunţat că vineri îi va înainta preşedintelui Traian Băsescu fie o propunere de interimat, fie nominalizarea unui ministru distinct pentru acest portofoliu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că va discuta cu şeful Guvernului dacă UDMR va face o altă propunere sau dacă ministerul va fi condus de un ministru interimar.

„Voi discuta, în calitate de preşedinte al UDMR şi de fost ministru, cu premierul Ponta, pentru a găsi o soluţie în interiorul Guvernului. Perioada de 45 de zile expiră după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, prin 23-24 noiembrie, şi vom discuta şi în UDMR dacă pentru această scurtă perioadă mai facem o propunere sau cineva din Guvern va prelua funcţia de ministru al Culturii şi vicepremier“, a afirmat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a anunţat în iulie că demisionează din funcţia de ministru al Culturii şi din cea de vicepremier pentru a se ocupa de campania pentru alegerile prezidenţiale. UDMR a propus-o pe senatoarea Rozalia Biro, însă preşedintele Traian Băsescu a respins propunerea Guvernului.

„Am respins propunerea prim-ministrului pentru că este necorespunzătoare funcţiei. Vreau să fac un comentariu legat de doamna Biro: oricând în timpul mandatului meu, prim ministrul o va propune pentru ministru al Dezvoltării sau Transportului, care sunt legate de experienţa în administraţie, nu voi ezita să o numesc, dar nu la ministerul Culturii, unde cunoaşterea limbii române este esenţială“, a explicat Băsescu.

Premierul Victor Ponta spunea atunci că va face alte două propuneri pentru ministerele de Cultură şi de Buget dacă preşedintele o va respinge pe Rozalia Biro. „Dacă Traian Băsescu va respinge cele două propuneri, cu siguranţă trebuie să fac alte propuneri, dar ca să fiu sigur că le acceptă Băsescu o s-o propun pe EBA, pe Elena Băsescu, la Cultură şi pe Sorin Blejnar la Buget, pentru că probabil aceştia sunt modelele de cultură şi de ştiinţe în ale bugetului pe care Băsescu le-a promovat în ultimii zece ani“, a spus Ponta la postul B1 TV.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite