Băsescu ar putea pierde funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe ale UE din cauza femeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

După ce astăzi grupurile parlamentare din Parlamentul European şi-au prezentat propunerile pentru conducerea Comisiei de afaceri externe ale UE, există şanse ca Traian Băsescu, propunerea PPE pentru funcţia de vicepreşedinte, să fie nevoit să renunţe la funcţie. Motivul - birocraţie UE care impune ca aceste comisii de conducere să nu fie formate exclusiv din femei sau exclusiv din bărbaţi.

Regulamentul Parlamentului European spune că în echipa de conducere din fiecare comisie parlamentară care este formată dintr-un preşedinte şi patru vicepreşedinţi, pentru a asigura reprezentativitatea întregului parlament, aceasta trebuie să fie formată din membri care să provină din familii politice şi ţări diferite precum şi să nu fie toţi bărbaţi sau toţi femei.

Potrivit europalibera.org, Comisia de Afaceri Externe (AFET), şi Comsia pentru Piaţa internă şi protecţia consumatorilor (IMCO) nu au respectat acest regulament şi vor fi nevoite să-şi schimbe echipele de conducere.

Astfel, la AFET, acolo unde Traian Băsescu a fost propus de PPE pentru funcţia de vicepreşedinte, s-a votat doar pentru numirea unui singur vicepreşedinte (operaţiune obligatorie pentru a oferi funcţionalitate comisiei), în timp ce celelalte trei voturi au fost amânate până pe 24 iulie, perioadă în care trebuie să se găsească şi o femeie. Conform sursei citate, e de prevăzut ca PPE să-l înlocuiască pe Băsescu, întrucât ei au deja un bărbat în comisie - pe preşedintele acesteia, David McAllister. Acesta din urmă a şi declarat, după ce a suspendat şedinţa, că „şi PPE are femei europarlamentare capabile”.

Alţi români care au fost votaţi azi în comisii parlamentare:

-Maria Grapini (PSD, S&D) - vice-preşedinte a Comisiei Parlamentului European pentru Piaţa internă şi protecţia consumatorilor (IMCO);

-Adina Vălean (PNL, PPE) - preşedinte la Industrie, cercetare şi energie (ITRE);

-Iuliu Winkler (UDMR, PPE) vice-preşedinte la Comerţ Internaţional (INTA);

-Cristian Buşoi (PNL, PPE) vice-preşedinte la Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI);

-Daniel Buda (PNL, PPE) vice-preşedinte la Agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite