Baronii care au nenorocit România: primarii care nu şi-au dus la bun sfârşit nici propriile mandate. Detaliile unor dosare de corupţie răsunătoare
0Sunt primari care nu au mai reuşit să îşi termine mandatele. Probabil că unii dintre ei ar fi fost aleşi şi la următoarele alegeri, însă dosarele penale le-au grăbit sfârşitul politic şi, odată cu el, şi carierele în administraţia publică.
Nume grele pe lista primarilor care nu au reuşit să-şi ducă la final mandatul. Cap d elistă sunt Radu Mazăre de la Constanţa, Gheorghe Nichita de la Iaşi, Gheorghe Ştefan de la Piatra Nemaţ şi Romeo Stavarache de la Bacău.
Numele lor au apărut în dosare de corupţie, cărora procurorii abia dacă le mai dau de cap.
Majoritatea dintre ei ar fi cerut votul oamenilor, deşi erau acuzaţi de multiple fapte de corupţie, şi în iunie 2016, dacă instanţele de judecată nu i-ar fi trimis după gratii.
Constanţa
Radu Mazăre a renunţat la scaunul de primar după ce a fost la Beciul domnesc
Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, nu a apucat să-şi termine cel de-al patrulea mandat. Fostul edil a renunţat în luna mai 2015, pe rând, la toate funcţiile sale. Şi-a dat demisia de la Primărie după 15 ani, apoi a ieşit din partid, renunţând la conducerea PSD Constanţa.
Deciziile le-a luat în timp ce se afla în arestul Poliţiei Capitalei, pentru un dosar de mită de 9 milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi câştigarea unor licitaţii, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky.
În demisia înaintată Consiliului Local Constaţa, Radu Mazăre şi-a ceret scuze constănţenilor pentru greşelile făcute şi le-a mulţumit celor care l-au votat.
Cel care a adus carnavalul la Mamaia, dar care a abandonat oraşul Constanţa s-a retras din viaţa publică şi nu vrea să mai dea declaraţii politice sau care au legătură cu administraţia publică. Recent, a anunţat că va oferi experienţa sa Egiptului, fiind consultant pentru dezvoltare urbană şi management turistic.
Locul lui a fost luat de viceprimarul Decebal Făgădău, care va candida pentru prima dată la fotoliul de primar al Constanţei.
Slobozia
Constantin Sava, primarul din Urziceni, suspendat din funcţie la solicitarea procurorilor DNA
În vara anului 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa îl reţineau pe Constantin Sava, primarul din Urziceni, pentru 24 de ore, după ce acesta devenise inculpat pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. În 2012, acesta a fost ales pe listele Partidului Naţional Liberal.
În februarie 2016, anchetatorii din Slobozia au decis să decline cazul edilului la Direcţia Naţională Anticorupţie. O lună mai târziu, procurorii DNA au decis să-i prelungească pentru alte 60 de zile controlul judiciar impus pe numele său. Odată cu emiterea acestei ordonanţe, DNA a decis să-i interzică primarului Sava din Urziceni exercitarea funcţiei de primar. Motivul l-ar fi reprezentat faptul că acesta at fi încercat să facă presiuni asupra angajaţilor din Primăria Urziceni, care au calitatea de martori în dosarul penal instrumentat de DNA. Contactat telefonic pentru a oferi un punct de vedere cu privire la această situaţie, Constantin Sava a refuzat să comenteze: „Nu am ce să vă declar, vă doresc o zi bună!”.
Piteşti
Primarul de la Câmpulung şi-a pierdut mandatul după o condamnare într-un dosar de corupţie
Călin Andrei a fost condamnat în dosarul în care Constantin Nicolescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, a fost acuzat că a accesat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro, în baza unor acte false. Primarul municipiului Câmpulung a fost găsit vinovat de folosirea de documente sau declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene pentru repararea acoperişului Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”.
Locul lui Călin Andrei la Primăria Câmpulung a fost luat de viceprimarul Liviu Ţîroiu (PSD), cel care va candida şi la alegerile locale din 5 iunie.
Fostul primar Călin Andrei este în prezent director de marketing la o televiziune locală din Câmpulung.
Ploieşti
Fost jurnalist şi senator, Iulian Bădescu (42 de ani) a candidat pentru prima dată la această funcţie, în 2012 din partea USL/PSD.
În martie 2015, Iulian Bădescu a fost reţinut şi ulterior arestat preventiv pentru abuz în serviciu şi luare de mită în dosarul finanţării ilegale, din bugetul oraşului, a echipei de fotbal Petrolul, iar după numai câteva zile a demisionat din funcţia de edil şi din toate funcţiile deţinute în PSD Ploieşti. Atât în seara reţinerii, cât şi în ziua arestului preventiv, i s-a făcut rău şi a fost transportat la spital.
Ulterior, în acelaşi dosar, a fost acuzat şi de alte fapte de corupţie pe care le-ar fi comis atât în mandatul de primar cât şi în mandatul de senator pe care l-a deţinut în perioada 2008-2012, printre care luare de mită şi mituirea alegătorilor.
La sfârşitul lunii iunie 2015, procurorii au deschis un nou dosar de urmărire penală pe numele lui Iulian Bădescu, de luare de mită şi abuz în serviciu. Deputatul Sebastian Ghiţă i-ar fi oferit mită lui Iulian Bădescu o vilă, în 2013, în schimbul finanţării echipei de baschet Asesoft Ploieşti din bugetul oraşului.
Târgovişte
Gabriel Boriga, primarul ales al Târgoviştei, şi-a terminat mandatul cu doi ani mai devreme
Gabriel Boriga, fostul primar din partea PDL şi-a pierdut mandatul după ce, Prefectura Dâmboviţa a emis, la 19 iunie 2014, ordinul de constatare a încetării mandatului Primarului Municipiului Târgovişte. Decizia a fost luată ca urmare a condamnării lui Boriga Gabriel la pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare.
Primarul municipiului Târgovişte a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în procesul de corupţie privind achiziţia la preţuri supraevaluate a unor echipamente pentru locurile de joacă din Târgovişte.
Decizia de suspendare din funcţia de primar a lui Boriga a venit cu o zi înainte de împlinirea a 6 ani de când acesta a preluat mandatul de primar al Târgoviştei.
Slatina
Reşedinţa judeţului este exemplul care a ţinut - de fapt, primarii ei - prima pagină a ziarelor în martie anul trecut. N-am fost la fel de cunoscuţi pentru festivalul de umor, paşaportul de oltean, cea mai mare Horă a Unirii sau cel mai mare steag arborat, proiecte lăudate la vremea lor, cât s-a vorbit de Slatina ca despre locul în care şpaga se cară cu sacoşa, se primeşte în cimitire şi se transformă în tablouri ascunse în pereţi.
Slatina, oraşul cu trei primari în mandatul 2012 - 2016
Slatina chiar constituie o situaţie aparte, în mandatul 2012 – 2016 perindându-se la conducere trei primari. Mandatul a fost câştigat iniţial de Darius Vârlcov (PSD), fiind al treilea consecutiv. Doar că în toamna lui 2016 Vâlcov pleca în Parlamentul României, ca senator. În februarie 2013 a câştigat alegerile parţiale Minel Prina, mâna dreaptă a lui Vâlcov, care ocupase pe rând funcţiile de director al Direcţiei Tehnice, manager public şi viceprimar.
Buzău
După 20 de ani, fostul primar al Buzăului priveşte detaşat o campanie electorală
Pe 3 martie 2016, prefectul a emis ordinul de suspendare din funcţia de primar a lui Constantin Boşcodeală, imediat ce a primit oficial hotărârea Curţii de Apel Braşov de condamnare la 3 ani de închisoare cu suspendare şi interdicţia de exercita timp de 5 ani funcţii publice, pe numele edilului.
Sentinţa de condamnare a edilului a fost pronunţată pe 1 martie, de Curtea de Apel Braşov, în dosarul în care acesta, cu un an înainte, fusese condamnat pe fond la 5 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2002-2008, Constantin Boşcodeală a acordat unor asociaţii sportive, persoane juridice nonprofit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local şi le-a asigurat folosinţa gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău.
Timişoara
Primăria Reşiţa a fost zguduit în noiembrie 2015 de un scandal de corupţie al cărui personaj principal a fost chiar primarul Reşiţei, social-democratul Mihai Stepanescu. Edilul a fost ridicat la vremea respectivă de procurorii DNA, fiind acuzat că în schimbul unor sume de bani şi a unor materiale de construcţii pentru vila sa din Timişoara, a atribuit mai multe contracte de lucrări.
„În perioada noiembrie 2014 – noiembrie 2015, inculpatul Stepanescu Mihai, în calitate de primar al municipiului Reşiţa, a pretins şi a primit diverse sume de bani ori bunuri şi servicii de la inculpatul Tăune Stelian, pentru a-şi exercita în mod necorespunzător atributele funcţiei de primar, în sensul atribuirii, în mod discreţionar, a unor contracte de lucrări de interes public, societăţii comerciale reprezentată de acesta din urmă”, au arătat procurorii DNA în rechizitoriul de trimitere în judecată, potrivit cărora primarul a încasat 72.000 de lei prin intermediul arhitectei Ioana Antonia Şandru.
Zalău
După şapte ani petrecuţi la cârma Primăriei Jibou, în mai 2015, Eugen Bălănean s-a trezit cu un ordin de încetare înainte de termen a mandatelor, semnat de prefectul de Sălaj, prin care era demis din funcţie. Demiterea venea ca urmare a condamnării penale de un an de închisoare cu suspendare condiţionată, pe care edilul a primit-o într-un dosar de conflict de interese.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în calitate de primar, în perioada 2010-2013, el a decis achiziţionarea unor mărfuri şi servicii de transport, în valoare totală de circa 167.000 de lei, de la SC Cerespan SRL Jibou, cunoscând că, la această societate, asociat unic şi administrator este fiul lui, Eugen Ciprian Bălănean, cu scopul de a realiza un scop material indirect pentru acesta din urmă. De asemenea, în perioada 2009-2013, a decis achiziţionarea unor mărfuri alimentare şi nealimentare de peste 37.000 de lei de la SC Ceres 91 SRL, la care este asociat, deţinând 50 la sută din părţile sociale, cu scopul de a realiza un scop material pentru sine.
Suceava
Locuitorii din municipiul Rădăuţi au avut de suferit în ultimii ani, după ce problemele cu legea ale primarului ales de ei în 2012, Aurel Olărean, au ajuns să-i afecteze direct. După ce Olărean a fost arestat preventiv la data de 12 septembrie 2014, iar ulterior suspendat din funcţie, consiliul local a fost dizolvat, iar secretarul detaşat şi-a terminat mandatul, în primăvara anului 2015, municipiul Rădăuţi a devenit prima localitate din România ce nu putea fi condusă.
După suspendarea lui Olărean a urmat o perioadă neclară la Primăria din Rădăuţi, mai ales după ce mandatul secretarului interimar al municipiului, Adrian Onciul, a expirat. A fost nevoie de o ordonanţă de urgenţă, pentru ca în octombrie 2015, social – democratul Bogdan Loghin să fie desemnat viceprimar cu atribuţii de primar al municipiului Rădăuţi.
Iaşi
Amorul la birou şi banii din cont l-au lăsat fără primărie pe baronul Nichita
Gheorghe Nichita a fost reţinut pe 30 aprilie 2015 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat că ar fi folosit Poliţia Locală din oraş pentru a-şi spiona amanta, fosta angajată a primăriei, Adina Samson.
Ulterior reţinerii, Nichita a petrecut o perioadă în arest la domiciliu, după care eliberat sub control judiciar, însă cu interdicţia de a-şi exercita funcţia. După eliberare, Nichita şi-a reluat activitatea politică, dând de înţeles că ar vrea să candideze pentru un nou mandat de primar la Iaşi.
Visul său a fost însă spulberat definitiv în septembrie 2015, atunci când Nichita a fost reţinut încă o dată de DNA, într-un dosar în care era acuzat că ar fi cerut mită 10% dintr-un proiect european derulat la Iaşi, a cărui valoare era de 69 de milioane de lei. Nichita a petrecut mai multe luni în arest în acest al doilea dosar, fiind mai întâi plasat în arest la domiiliu după care, pe 5 mai 2016, eliberat sub control judiciar, cu interdicţie de a-şi exercita funcţia. În prezent, fostul edil este judecat în ambele dosare, de tribunalele din Iaşi şi Bucureşti.
Piatra Neamţ
Gheorghe Ştefan a ajuns primar la Piatra Neamţ pentru prima dată în 2004, candidând pe listele Alianţei D.A. din partea PNL, după o luptă strânsă, în două tururi, cu fostul primar Ion Rotaru (PSD). Sub culoarea portocalie a PDL, în 2008 a fost reales primar cu un scor zdrobitor (79,3%), dar în 2012 a obţinut al treilea mandat cu ceva emoţii, la doar 2500 de voturi diferenţă de candidatul USL.
Acest ultim mandat nu l-a dus la capăt din cauza problemelor penale care au curs în cascadă începând din vara anului 2014. Pinalti a intrat în vizorul DNA în dosarul „Microsoft“, fiind în arest preventiv timp de cinci luni şi jumătate (29 octombrie 2014 - 15 aprilie 2015), cea mai mare perioadă petrecută în arest din toţi inculpaţii lotului Microsoft.
Înainte de a ieşi din penitenciar şi-a înaintat demisia din funcţia de primar (martie 2015) şi s-a retras complet din viaţa publică. Şefia oraşului a fost preluată de viceprimarul Dragoş Chitic (PNL), cel care asigurase conducerea primăriei şi după suspendarea mandatului de primar (16 decembrie 2014).
Bacău
Romeo Stavarache (PNL), primarul municpiului reşedinţă de judeţ, aflat la al treilea mandat consecutiv, a fost trimis în judecată în două dosare de corupţie în 2014.
El este acuzat de tentativă de abuz în funcţie şi este condamnat la prima instanţă, după ce ar fi alocat un apartament unui subordonat din Primăria Bacău. Tot Stavarache este judecat pentru luare de mită în formă continuată, în valoare de 2,39 milioane de lei. Magistraţii l-au plasat sub control judiciar, iar de lună nu mai are voie să îşi exercite funcţia pentru care a fost ales.
Primarul Laurenţiu Neghină (UNPR), de la Oneşti, a primit ordin de încetare a mandatului din partea Instituţiei Prefectului luna iunie 2015. El este condamnat definitiv în dosarul de dare de mită la Bacalaureat la 8 luni de închisoare cu suspendare. În luna februarie a acestui an, Agenţia Naţională de Integritate l-a reclamat, de asemenea, pentru conflict de interese penal.
Vaslui
Pe 26 februarie 2015, Constantin Constantinescu şi-a anunţat demisia de la Primăria Bârlad, invocând probleme de sănătate grave. După doar o săptămână, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a anunţat condamnarea primarului Constantin Constantinescu la un an de închisoare, cu suspendare, pedeapsă negociată de fostul edil cu procurorii, în baza unui acord de recunoaştere.
Fostul primar a fost acuzat că a cedat formal acţiunile firmei sale, Construcţii Consult SRL Bârlad, concubinei Cristina Andrei. Firmele care câştigau licitaţii din bani publici, unde primarul era ordonator principal de credite, erau obligate să subcontracteze sau să cumpere materiale de la firma sa.
La şedinţa în care s-a anunţat demisia a fost prezent şi deputatul PSD Adrian Solomon, fin de cununie al primarului Constantinescu şi fost vice-primar al Bârladului în mandatul 2004-2008. Solomon a declarat atunci că "decada Constantiniană a fost plină de realizări", "cel mai bun primar din perioada postdecembristă" şi că a fost victima unor legi greşite "făcute cu fundul".
Printre primarii penali care candidează din nou în alegerile locale este şi Dorin Florea, la Târgu Mureş. Acesta s-a înscris în competiţia electorală independent, dar este susţinut de mai multe partide, dintre care cel mai important este PNL. Dorin Florea este implicat în două dosare de penale, dintre care unul a fost trimis în jduecată.
Pe lângă PNL, Dorin Florea mai este suţinut de PNŢCD, UNPR, Partidul Naţional Democrat şi Partidul Social Românesc. Florea nu putea candida din partea PNL pentru că are dosare penale. Acesta a fost trimis în judecată în decembrie 2015 în dosarul privind finanţarea Asociaţiei Sportive Fotbal Club Municipal Târgu Mureş din bugetul local, municipiul fiind prejudiciat cu suma de 7.053.000 lei. Florea este acuzat de abuz în serviciu, la fel ca şi directorului economic din Primărie, Kiss Imola.
În dosar mai sunt judecaţi şi alţi funcţionari ai instituţiei precum şi Ioan Nucu Man, preşedintele Asociaţiei Sportive "Fotbal Club ASA 2013" Târgu Mureş (Fotbal Club Municipal), acuzat de complicitate la abuz în serviciu, deturnare de fonduri în formă continuată şi spălare de bani.
Potrivit rechizitoriului, Dorin Florea, beneficiind de sprijinul inculpaţilor, a iniţiat un proiect de hotărâre de consiliu local care a stat la baza adoptării, în mod ilegal, la 25 iulie 2013, a hotărârii privind aprobarea alocării, de la bugetul local, a sumei de 7,5 milioane lei pentru sezonul competiţional 2013 - 2014, pentru clubul de fotbal FC Târgu Mureş.