Barometrul de opinie public─â al Academiei Rom├óne: Pe cine ar vota rom├ónii la preziden┼úiale. Cine c├ó┼čtig─â ├«n turul II dintre T─âriceanu ┼či Iohannis

0
0
sectii de votare

Pre┼čedintele Klaus Iohannis conduce ├«n preferin┼úele electoratului pentru alegerile preziden┼úiale, potrivit Barometrului de opinie public─â al Academiei Rom├óne realizat de INSCOP Research ├«n perioada 12 aprilie ÔÇô 3 mai 2019. Pe locul al doilea se afl─â C─âlin Popescu T─âriceanu, urmat de Liviu Dragnea ┼či Dacian Ciolo┼č.

La ├«ntrebarea cu cine ar fi ├«nclina┼úi s─â voteze la alegerile prezidentiale din acest an, 31,3% dintre cei chestiona┼úi ├«l aleg pe Klaus Iohannis (PNL), 12,3% pe Calin Popescu Tariceanu (ALDE), 9,8% pe Liviu Dragnea (PSD), 6,8% pe Dacian Ciolos (USR si PLUS), 4,5% pe Corina Cretu (Pro Romania), 2,2% pe Kelemen Hunor (UDMR), 1,5% alt candidat. 20% declar─â c─â nu sunt hotar├ó┼úi, 7,1% c─â nu vor merge la vot, iar 4,5%┬á nu ┼čtiu sau nu r─âspund.

Din totalul opţiunilor de vot exprimate,  Klaus Iohannis (PNL) beneficiază de o intenţie de vot de 45,8%, Calin Popescu Tariceanu (ALDE) de 18,0%, iar Liviu Dragnea (PSD) de 14,3%. Urmează Dacian Ciolos (USR si PLUS) cu 9,9%, Corina Cretu (Pro Romania) cu 6,5%, Kelemen Hunor (UDMR) cu 3,2%, alt candidat cu 2,2%.

Fa┼ú─â de luna martie, se observ─â o cre┼čtere a inten┼úiei de vot pentru Klaus Iohannis (de la 37,5% ├«n martie la 45,8% ├«n aprilie 2019), C─âlin Popescu T─âriceanu (de la 15,2% ├«n martie┬á la 18% ├«n aprilie) ┼či Victor Ponta (de la 7,2% ├«n martie┬á la 10,4% ├«n aprilie). ├Än schimb, ├«nregistreaz─â o sc─âdere a inten┼úiei de vot Liviu Dragnea (de 17,4% ├«n ianuarie 2019 la 16,8% ├«n martie, respectiv 14,3% ├«n aprilie) ┼či Dacian Ciolo┼č ( 12,7% ├«n ianuarie la 13,0% ├«n martie, respectiv 9,9% ├«n aprilie). Datele comparative din lunile ianuarie ┼či martie sunt extrase din cercetari sociologice anterioare realizate de INSCOP Research la comanda Fundatiei Konrad Adenauer.

Ruga┼úi s─â indice cu cine ar fi dispu┼či s─â voteze la alegerile prezidentiale din acest an ├«n cazul ├«n care ar avea de ales ├«n turul 2 ├«ntre Klaus Iohannis ┼či Liviu Dragnea, 41,6% dintre responden┼úi ├«┼či exprim─â preferin┼úa pentru actualul pre┼čedinte, 18% pentru liderul PSD, 21,8% declar─â c─â nu s-au hotarat, 11,2% c─â nu vor merge la vot, iar 7,3% nu ┼čtiu sau nu r─âspund.┬á

        

Dac─â elimin─âm nehot─âr├ó┼úii, pe cei care nu inten┼úioneaz─â s─â merg─â la vot ┼či pe cei care nu ┼čtiu sau nu r─âspund, Klaus Iohannis ar beneficia de o inten┼úie de vot de 69,8%, ├«n timp ce Liviu Dragnea de 30,1%.

├Än scenariul ipotetic al unei confrunt─âri ├«n turul 2 al alegerilor preziden┼úiale ├«ntre Klaus Iohannis ┼či C─âlin Popescu T─âriceanu, 38,1% dintre responden┼úi ├«┼či exprim─â preferin┼úa pentru actualul pre┼čedinte, 26% pentru liderul ALDE, 19,6% declar─â c─â nu s-au hotarat, 9% c─â nu vor merge la vot, iar 7,2% nu ┼čtiu sau nu r─âspund.

Dac─â sunt elimina┼úi nehot─âr├ó┼úii, cei care nu inten┼úioneaz─â s─â merg─â la vot ┼či cei care nu ┼čtiu sau nu r─âspund, Klaus Iohannis ar beneficia de o inten┼úie de vot de 59,4%, iar Calin Popescu Tariceanu de 40,6%.

├Än scenariul ipotetic al unei confrunt─âri ├«n turul 2 al alegerilor preziden┼úiale ├«ntre Klaus Iohannis ┼či Dacian Ciolo┼č, 33,7% dintre responden┼úi ├«┼či exprim─â preferin┼úa pentru actualul pre┼čedinte, 14,6% pentru liderul PLUS, 29,8% declar─â c─â nu s-au hotarat, 13,7% c─â nu vor merge la vot, iar 8,2% nu ┼čtiu sau nu r─âspund.

Dac─â sunt exclu┼či nehot─âr├ó┼úii, cei care nu inten┼úioneaz─â s─â merg─â la vot ┼či cei care nu ┼čtiu sau nu r─âspund, Klaus Iohannis ar beneficia de o inten┼úie de vot de 69,8%, iar Dacian Ciolo┼č de 30,2%.

├Än scenariul ipotetic al unei confrunt─âri ├«n turul 2 al alegerilor preziden┼úiale ├«ntre Klaus Iohannis ┼či Gabriela Firea, 37,4% dintre responden┼úi ├«┼či exprim─â preferin┼úa pentru actualul pre┼čedinte, 21% pentru primarul Capitalei, 22,5% declar─â c─â nu s-au hotarat, 10,3% c─â nu vor merge la vot, iar 8,8% nu ┼čtiu sau nu r─âspund. Raportat la op┼úiunile de vot exprimate, Klaus Iohannis ar ob┼úine un scor de 64%, ├«n timp ce Gabriela Firea┬á 36%.

   

Barometrul de opinie public─â al Academiei Rom├óne a fost realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS - Laboratorul de Analiz─â a R─âzboiului Informa┼úional ┼či Comunicare Strategic─â, din cadrul Institutului de ┼×tiin┼úe Politice ┼či Rela┼úii Interna┼úionale ÔÇ×Ion I. C. Br─âtianuÔÇŁ al Academiei Rom├óne. Datele sondajului de opinie au fost culese la nivel na┼úional ├«n perioada 12 aprilie ÔÇô 3 mai 2019. Volumul e┼čantionului a fost de 1050 persoane ┼či este reprezentativ pentru popula┼úia Rom├óniei, neinstitu┼úionalizat─â, cu v├órsta de 18 ani ┼či peste 18 ani. Eroarea maxim─â admis─â a datelor este de ┬▒ 3%, la un grad de ├«ncredere de 95%. Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul responden┼úilor ├«n toate jude┼úele Rom├óniei ┼či ├«n sectoarele Municipiului Bucure┼čti. E┼čantionul de tip multi-stratificat, probabilistic a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Na┼úional de Statistic─â.

Cite┼čte ┼či:

Care sunt personalităţile publice în care românii au cea mai mare încredereUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite