Avocatul Poporului atacă la Curtea Constituţională articolul din Legea Educației care reglementează bursele elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Poporului a anunţat, marţi, că a sesizat Curtea Constituţională (CCR) pentru articolul din Legea Educației care prevede ca bursele de merit să se acorde pentru „minimum 30% din elevii din fiecare clasă”, atrăgând atenția că această prevedere creează o confuzie cu privire la valorile pentru care se acordă bursa de merit.

Avocatului Poporului: Acrdarea bursei de merit trebuie să fie condiționată de rezultate Foto: Arhivă
Avocatului Poporului: Acrdarea bursei de merit trebuie să fie condiționată de rezultate Foto: Arhivă

Dispoziţiile legale criticate aduc atingere principiului previzibilităţii şi clarităţii normelor juridice (...) context în care considerăm că legea criticată nu reglementează previzibil şi accesibil acordarea burselor de merit pentru performanţă şi nu respectă criteriile de previzibilitate şi accesibilitate specifice unui act normativ astfel cum acestea au fost statuate atât în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului cât și în cea a Curții Constituționale”, atrage atenția Avocatul Poporului, subliniind că „dispozițiile criticate reglementează neconstituțional posibiliatea ca elevii cu note scăzute la învățătură să obțină bursă de merit”.

Acordarea bursei de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar determină o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învățătură, în contextul in care simpla trimitere la un procent, în lipsa unui criteriu de evaluare a performanței școlare şi a meritului şcolar, este lipsită de orice logică juridică”, mai arată Avocatul Poporului.

Conform sesizării, în opinia Avocatului Poporului, acordarea bursei de merit trebuie să fie condiționată de rezultatele evaluării performanțelor şcolare, notarea fiind expresia obiectivă a performanței școlare şi care constituie fundamentul sistemului de învățământ gimnazial şi liceal.

Totodată, potrivit sesizări, neconstituționalitatea legii rezultă din faptul că prin acea exprimare se creează o confuzie privind valorile pentru care se acordă bursa de merit.

„În ceea ce privește acordarea bursei de merit pe baza apartenţei la un procent de elevi dintr-o clasă constatăm că această soluție legislativă intră într-o vădită contradicție cu organizarea generala a învățământului prevăzută de Legea nr. 198/2023, care prevede la art. 2 că sistemul de învățământ preuniversitar are la bază o valoare esențială și anume excelența, iar la art. 3 prevede printre principiile care guvernează învățământul preuniversitar si principiul calității - în baza căruia activitățile de învățământ se raportează la standarde de calitate și la bune practici naționale, europene și internaționale.

Astfel, neconstituționalitatea legii derivă și din faptul că se realizează o confuzie cu privire la valorile pentru care se acordă bursa de merit. Or. Curtea Constituțională a reținut, în jurisprudența sa constantă, că respectarea prevederilor Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative constituie un veritabil criteriu de constituționalitate prin raportare la aplicarea art.1 alin. (5) din Constituție.

De asemenea, instanța constituțională a reținut că accesibilitatea și previzibilitatea legii sunt cerințe ale principiului securității raporturilor juridice, constituind garanții împotriva arbitrarului (Decizia nr.139 din 13 martie 2019)”, se mai arată în sesizare.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite