Întâlnire Bogdan Aurescu-Viktor Orban: Discuţii despre minorităţi şi "declaraţiile neadecvate" ale unor oficiali maghiari

0
0

Bogdan Aurescu s-a întâlnit, în cadrul unei vizite în Ungaria, cu premierul maghiar, context în care Viktor Orban a reiterat sprijinul pentru aderarea României la Schengen. Situaţia minorităţilor, vizitele private ale unor oficiali maghiari şi războiul din Ucraina au fost printre temele abordate.

Bogdan Aurescu, întâlnire cu Viktor Orban în Ungaria. Foto: Facebook MAE
Bogdan Aurescu, întâlnire cu Viktor Orban în Ungaria. Foto: Facebook MAE

În cadrul discuției, "au fost abordate subiecte precum schimburile comerciale în creștere puternică, necesitatea echilibrării balanței comerciale, stimularea investițiilor românești în Ungaria și a celor ungare pe tot teritoriul României, crearea Camerei bilaterale de Comerț, apropiata semnare la București, în luna decembrie, a documentelor care pun baza proiectului România-Azerbaidjan-Georgia-Ungaria al cablului submarin de transport al energiei electrice verzi din Azerbaidjan, proiectul căii ferate de mare viteză București-Budapesta", potrivit unui comunicat de presă al MAE.

Ungaria, susţinere pentru includerea României în Schengen

Sursa citată menţionează că şeful diplomaţiei române a propus, iar premierul ungar a fost de acord, crearea unui plan de contacte la nivelul miniștrilor de resort din cele două țări pentru gestionarea situaţiei minorităţilor. 

"Ministrul Aurescu s-a referit și la Comitetul de specialitate româno-ungar privind minoritățile naționale, ca singurul cadru pragmatic de soluționare a problemelor minorităților naționale din cele două state, referindu-se și la problemele specifice ale minorității române din Ungaria", transmite sursa citată.

De asemenea, s-a discutat şi situaţia din Ucraina, Aurescu prezentând sprijinul României şi părții române asupra perspectivelor de evoluție ale războiului ilegal al Rusiei contra Ucrainei

"Premierul ungar a reiterat sprijinul deplin al țării sale pentru aderarea României la spațiul Schengen, apreciind în mod deosebit modul eficient în care România asigură securitatea frontierelor sale externe și cooperarea între ministerele de interne ale celor două state", informează MAE.

Vizitele private ale oficialilor maghiari în România, printre subiecte

Diplomatul român a apreciat rolul Parteneriatului strategic bilateral, construit în urmă cu 20 de ani în jurul cooperării economice.

"Ministrul Bogdan Aurescu a abordat și chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari și a declarațiilor publice neadecvate transmise de către aceștia, în acele contexte, reiterând mesajele transmise omologului său ungar la consultările de astăzi. (..)

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat, de asemenea, rezultatele consultărilor cu omologul său, ministrul Péter Szijjártó, și concluziile privind proiectele prioritare de interes comun care ar trebui să fie definitorii pentru colaborarea din perioada următoare", se arată în comunicat.

Unul dintre oficialii maghiari de rang înalt care au făcut declaraţii controversate în România a fost chiar premierul maghiar. Aflat în România, în iulie, la Băile Tuşnad, Viktor Orban a criticat UE şi a avut un discurs rasist, care a provocat indignarea oficialilor occidentali.

În cursul zile de marţi, Bogdan Aurescu a avut o întâlnire şi cu ministrul maghiar de externe.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite