Arhitectura Guvernului Ciolacu, în continuă schimbare: cine sunt noile nume în cărți pentru ministere

0
Publicat:

Liderii Coaliției încă sunt în cumpănă privind arhitectura noului Guvern, alocarea de ministere, precum și lista finală a numelor, înainte de ședințele decisive din partidele lor.

Ciolacu și Ciucă trebuie să stabilească numele și portofoliile pentru noul Guvern FOTO Inquam Photos
Ciolacu și Ciucă trebuie să stabilească numele și portofoliile pentru noul Guvern FOTO Inquam Photos

Structura noului Guvern, din punct de vedere al numărului de ministere, împărțirea pe partide, dar și numele pentru portofolii sunt negociate și întoarse pe toate fețele de liderii partidelor din Coaliție în aceste zile, în condițiile în care marți au loc atât ședința de Birou Politic Național la PNL, cât și Consiliul Național al PSD, forurile unde Ciucă și Ciolacu discută cu toți liderii din teritoriu despre viitorul Guvernului.

Printre noile idei lansate în spațiul public sunt inclusiv variante de comasare de ministere. „Susţin o reducere a numărului de ministere. (...) Nu văd de ce am avea un minister al Antreprenoriatului, Turismului, când poate funcţiona foarte bine aşa cum a funcţionat în Ministerul Economiei. De asemenea, mi se pare foarte mult să existe un minister separat Familie, Tineret, poate exista Familie Tineret şi Sport. Îmi voi susţine punctul acesta de vedere zilele următoare la posibilele negocieri“, a precizat Sorin Grindeanu, vicepremier și prim-vicepreședinte al PSD, într-un interviu pentru Digi24.

Propunerea nu a fost văzută cu ochi buni de PNL, dat fiind că „lovește“ în portofoliile celorlalți din Coaliție. Surse de la vârful PNL susțin că dacă Grindeanu tot se gândește la comasări, poate ar trebui discutat cu PSD dacă nu e mai indicată trecerea Ministerului Economiei la Energie, cum era în Guvernul Orban, iar de acest portofoliu să se ocupe un liberal. „Cum Grindeanu vede comasări doar prin dispariția unor ministere de la UDMR și PNL, poate închidem cercul și mai tăiem unul și de la ei“, a precizat un vicepreședinte al PNL pentru „Adevărul“.

Dispariția a trei portofolii ar face din Guvernul Ciolacu un Executiv cu 19 ministere, care ar apropia cabinetul mai degrabă spre zona acelor echipe guvernamentale cu puțini demnitari. Cel mai suplu Guvern a fost cel condus de Răzvan Ungureanu (16 ministere), cu o durată de viață de doar trei luni, între februarie și mai 2012. Cel mai numeros Guvern ca număr de miniștri a fost Executivul Năstase, care în perioada de final ajunsese la 30 de portofolii.

Noi nume și posibile schimburi de ministere

În condițiile în care PNL nu ar mai primi întreg portofoliul Mediului sau o parte din el, acesta urmând să rămână la UDMR, liberalii au pretenții să vină la ei Agricultura, ca măsură compensatoare pentru a lăsa Transporturile la PSD și menținerea Investițiilor la Marcel Boloş. Conducerea Ministerului Agriculturii ar urma să fie asigurată de Dan Motreanu. Liberalul a mai fost ministru al Agriculturii în perioada Guvernului Tăriceanu (2006-2007). Dacă Agricultura rămâne la PSD, atunci portofoliul va merge la Florin Barbu, șeful Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, susținut masiv de Paul Stănescu (secretarul general al PSD).

Și la PSD sunt vehiculate mai multe nume noi. Potrivit informațiilor „Adevărul“, Mihai Tudose a refuzat să vină în Guvern pe funcția de ministru al Economiei. Surse din PSD susțin că pentru acest post s-ar încălzi liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, care în trecut a mai fost ministru al IMM-urilor, Antreprenoriatului și Turismului.

Și la Ministerul Culturii s-ar putea să aibă loc o schimbare. Mai exact, Vasile Dîncu ar putea să revină în Guvernul Ciolacu pe funcția de ministru al Culturii. Dîncu, președinte al Consiliului Național al PSD, a fost pentru o perioadă ministru al Apărării în Guvernul Ciucă, dar și vicepremier și ministru al Dezvoltării în Guvernul Cioloș, precum și ministru al Informațiilor Publice în Cabinetul Năstase.

Noul calendar al rotativei

Surse din Coaliție au precizat pentru „Adevărul“ că Nicolae Ciucă ar urma să-și depună demisia din funcția de premier pe 26 mai. Urmează să fie purtate discuții între liderii Coaliției cu șeful statului, Klaus Iohannis, pentru ca runda de consultări cu partidele să fie tot pe 26, care pică într-o zi de vineri. Dacă ar fi consultările vineri, iar Iohannis anunță tot în această zi viitorul șef al Guvernului, deja luni (sau luni și marți) pot fi făcute audierile miniștrilor. Cel târziu pe 31 mai, adică într-o zi de miercuri, ar fi învestirea Guvernului. Prin urmare, Coaliția ar reuși să tranșeze toată situația înainte de minivacanța bugetară dintre 1 și 5 iunie. 1 iunie e Ziua Copilului, pe 2 iunie e punte bugetară, iar pe 5 iunie este a doua zi de Rusalii.

PNL îl împinge pe Ciucă pe o funcție în Guvern

Mai mulți lideri din PNL s-au exprimat pentru prezența lui Nicolae Ciucă pe funcția de vicepremier, eventual și deținător al unui portofoliu, în Guvernul Ciolacu, nu pentru funcția de președinte al Senatului, adică a doua funcție în stat, care este mai mult simbolică, spre deosebire de cea din Executiv. Adrian Veștea (președinte PNL Brașov), liberal care deține funcțiile de președinte al Ligii Aleșilor Locali din PNL și președinte al Uniunii Consiliilor Județene din România, susține că în opinia sa cea mai bună opțiune pentru Nicolae Ciucă e cea de vicepremier. „Mult mai bine ar fi să fie vicepremier. Ar fi o poziție în care ar exista mai mult echilibru în Guvern“, a precizat șeful UNCJR pentru „Adevărul“.

Poziționare pentru rămânerea în Guvern a lui Ciucă au fost și din partea lui Nelu Tătaru (președinte PNL Vaslui), Cătălin Toma (președinte PNL Vrancea și șef CJ Vrancea), Nicoleta Pauliuc (șefa OFL) sau Laurențiu Leoreanu (președintele Comisiei de apărare din Camera Deputaților). „Eu cred că PNL trebuie să continue în a fi participant în actul de guvernare prin liderii săi.  Noi nu vorbim de o ambiție. Președintele nostru, fiind la conducerea Guvernului, fiind vicepremier, poate și ministru, va asigura componenta liberală în următorul Guvern“, a subliniat Leoreanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite