Contraargumentele PSD față de ideea comasării alegerilor. De ce se opun social-democrații

0
Publicat:

PSD arată prin mai mulți lideri de ce se opun comasării localelor cu parlamentarele, ideea avansată de PNL, printre motive fiind argumente juridice, dar și calcule politice interne legate de rezultatele de la urne.

PSD-ul lui Ciolacu nu vrea comasarea alegerilor din 2024 FOTO Inquam Photos
PSD-ul lui Ciolacu nu vrea comasarea alegerilor din 2024 FOTO Inquam Photos

Social-democrații transmit pe tot mai multe voci faptul că partidul lor nu este de acord cu o comasare a alegerilor locale cu parlamentarele, fiind exprimate poziții tranșante ale unor lideri ca Vasile Dîncu, Alfred Simonis, Radu Oprea sau Mairan Mina. Dîncu a subliniat că liberalii au început „un asalt asupra regulilor jocului electoral”, susținând că toate argumentele invocate de colegii de Coaliție, de la „oboseala electorală” (cauzată de prea multe chemări la urne) la dorința populației, nu corespunde realității. Președintele Consiliului Național al PSD chiar a acuzat faptul că e dorită o „căpușare a încrederii primarilor de către cei de la centru”.

Comasarea, un moft

Mai precis, sub ca lideri naționali să beneficieze de asocierea cu primarii sau șefii de CJ. Și liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a subliniat că ar fi un moft comasarea alegerilor și doar dorința pentru un avantaj electoral. Mai mult, Simonis a punctat că nu se poate constituțional, că nu ai motiv să prelungești mandatele aleșilor locali încă două luni și jumătate.

Însă, la fel ca liberalii, nici PSD-iștii nu spun până la capăt toate argumentele, care de această dată sunt de nesusținere a comasării. În cazul PSD, la ultimele rânduri de alegeri, cele din 2020, votul politic de la locale a fost de 1,6 milioane, în timp ce la parlamentare au obținut 1,69 milioane voturi  la Camera Deputaților, iar 1,72 milioane voturi la Senat. Prin urmare, mai multe voturi, în timp ce liberalii pierduseră aproape un milion de voturi.

Al doilea argument ținut de PSD-iști doar în forurile interne, este cel legat de bulibășeala de la voturile cu numeroase buletine. De exemplu, la parlamentarele din 2020 au fost anulate circa 360.000 de voturi, în total, în timp ce la locale au fost anulate 554.000 de voturi pentru CJ, circa 471.000 pentru șeful CJ, aproximativ 405.000 de voturi pentru Consiliile Locale și aproximativ 300.000 pentru primari.

Bulibășeala din ziua votului

Potrivit informațiilor „Adevărul”, un alt argument pe care social-democrații l-au discutat intern este al faptului că există regimuri diferite în ceea ce privește posibilitatea de a vota. Mai exact, pentru deputați și senatori votul poate avea loc oriunde pe teritoriul unui județ, nu neapărat în localitatea de pe cartea de identitate. În schimb, în cazul aleșilor locali – primar, Consiliul Local, președinte de Ci pentru consilierii din CJ – trebuie să fie în localitatea unde este pus domiciliul sau reședința pe cartea de identitate. „Ar fi un haos total. Să ai șase buletine de vot, cu șase urne diferite. Are fi probleme atât pentru alegători, cât și pentru oamenii din secțiile de votare. Problemele ar continua și după închiderea urnelor, pentru că ar trebui separate toate categoriile voturi, apoi la prefectură se va crea aglomerație de nedescris. Oricum, cine a fost într-o secție de votare, știe că la locale stai mult Și, nu în ultimul rând, va fi dificil ca în același timp să faci alocările de mandate, că sunt mai multe paliere”.

Ciucă insistă cu mesajul PNL

Chiar dacă PSD-iștii transmit pe toate căile că nu vor comasarea localelor cu parlamentarele,, fiind sprijiniți și de UDMR, Nicolae Ciucă, șeful PNL și premier,  încă lansează mesaje în care pledează pentru reducerea numărului de chemări la urne. „Măcar să reducem cu un rând de alegeri. Ţinând cont de perioada de campanie, ţinând cont de intervalul dintre alegeri, perioada în care în loc să ne ocupăm de ceea ce înseamnă componenta executivă, va fi o campanie politică şi nu ne permitem să pierdem aproape un an de zile în tot acest ansamblu, în care trebuie să gestionăm fondurile din PNRR, fondurile din cadrul anual-multifinanciar şi, desigur, ceea ce avem în programul de guvernare. Chiar dacă este an electoral, nu înseamnă că lăsăm totul deoparte şi ne ocupăm doar de alegeri”, a precizat, vineri, premierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite