Andreea Paul Vass, despre demiterea şefului INS: „Dacă nu zici «adevărul lui Ponta», adică ceea ce îi convine, eşti decapitat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PDL Andreea Paul Vass susţine că cifra anunţată de INS privind evoluţia PIB-ului în 2011 este una corectă şi, deşi „ar fi fost mult mai bine dacă revizuirea ar fi fost în sus”, vina nu o poartă directorul institutului, ci premierul Victor Ponta, a cărui „neştiinţă este evidentă”.

„Premierul Ponta e într-o goană nebună pentru a scăpa basma curată de promisiunile populiste din campania electorală pe care oricum nu avea de gând să le onoreze”, se arată într-un comunicat emis duminică de democrat-liberala Andreea Paul Vass. Aceasta se întreabă cine ar fi trebuit să fie demis: şeful INS sau Victor Ponta, „care nu s-a ocupat în ultimele opt luni decât de campania electorală şi nu l-a interesat deloc economia ţării”.

Singura «vină» a directorului INS e aceea că nu a mânuit cifrele ca să iasă aşa cum vrea Ponta, după cum a mânuit el adevărul în privinţa plagiatului. Altă vină nu are. Estimarea PIB-ului este corectă. Neştiinţa lui Ponta este evidentă

„De când a preluat guvernul, Ponta a demis Avocatul Poporului, a schimbat conducerea Institutului Cultural Român şi a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, a trecut Monitorul Oficial în subordinea Guvernului. Astăzi, îşi permite să demită conducerea INS aşa cum a demis şi comisia de verificare a plagiatului. Dacă nu zici «adevărul lui Ponta», adică ceea ce îi convine, eşti decapitat”, mai susţine Andreea Paul.

Deputatul PDL arată că estimarea anunţată de INS este una semidefinitivă şi este normal ca acesta să difere de cea provizorie, afirmând că „informaţia finală privind nivelul PIB-ului şi creşterea acestuia ne este oferită la 21 de luni după încheierea anului pe care îl analizăm”.

Andreea Paul explică cum INS oferă o primă raportare a PIB-ului la 70 de zile de la încheierea anului, însă acea cifră este „foarte fragilă”, fiindcă se bazează pe estimări ale evoluţiilor anterioare, cifrele utilizate fiind bazate pe extrapolări ale valorilor înregistrate în anul 2010. „La nouă luni, după ce INS dispune de un volum mai detaliat de informaţii ca urmare a completării cercetărilor statistice, este lansată varianta semidefinitivă a nivelului şi creşterii PIB. De data aceasta nu se mai fac extrapolări, ci se lucrează direct pe cifrele obţinute din ţară, ceea ce şi constituie principala sursă a diferenţelor între cele două variante”, mai spune deputatul PDL.

„PIB-ul scade cu aproape 22 miliarde de lei ca urmare a diminuării producţiei cu peste 5 miliarde lei şi a unei creşteri neaşteptate a consumului intermediar cu peste 16,7 miliarde lei în varianta semidefinitivă comparativ cu cea provizorie”, explică democrat-liberala în comunicatul emis. În urma revizuirii, creşterea PIB pe anul 2011 a fost de 2,2% şi nu 2,5%, cât era estimat în varianta provizorie.

Problema lui Ponta este că la noul PIB revizuit, gradul de colectare al veniturilor în PIB în anul 2011 îl depăşeşte pe cel înregistrat în anul 2012, ceea ce infirmă toate laudele false ale USL despre mai buna lor colectare a veniturilor la buget din ultima jumătate de an

Pe baza unor exemple din ultimii ani, deputatul PDL arată că revizuirile sunt la ordinea zilei. „Aşadar, rectificarea realizată de INS nu este o surpriză pentru nimeni în afară de premierul Ponta. Într-adevăr, ar fi fost mult mai bine dacă revizuirea ar fi fost în sus. Cu siguranţă, în acest caz nu s-ar mai fi plâns nimeni de incompetenţa INS şi nu ar mai fi fost nimeni demis”, afirmă Andreea Paul.

Premierul Victor Ponta l-a demis pe Vergil Voineagu de la conducerea Institutului Naţional de Statistică, după ce a cerut vineri secretarului general al Executivului să ia măsuri pentru schimbarea conducerii institutului. Atribuţiile lui Voineagu vor fi asumate temporar, până la numirea noii conduceri, de Beatrix Gered, vicepreşedinte al INS.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri seară, în cadrul emisiunii ,,Vorbe grele" de la Antena 3, că l-a demis pe preşedintele Institutului Naţional de Statistica, deoarece acesta a greşit grav, chiar dacă nu crede că a făcut-o intenţionat.

Andreea Paul Vass este doctor în economie, lector universitar la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale a Academiei de Ştiinţe Economice, şi a fost timp de şapte ani cercetător la Institutul de Economie Naţională al Academiei Române. Democrat-liberala a făcut stagii de cercetare la universităţi prestigioase precum Stanford University (SUA), London School of Economics, University of Essex – Colchester şi University of Trieste (Italia).
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite