Victor Ponta: ,,Trebuie să tăiem un miliard de lei. Este o veste foarte proastă pentru toată lumea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a vorbit despre modul în care ne afectează greşeala directorului INS FOTO Arhiva
Victor Ponta a vorbit despre modul în care ne afectează greşeala directorului INS FOTO Arhiva

Premierul Victor Ponta a declarat în cadrul emisiunii ,,Vorbe grele" (Antena 3) că l-a demis pe preşedintele Institutului Naţional de Statistica (INS) deoarece acesta a greşit grav, chiar dacă nu crede că a făcut-o intenţionat.

,,S-a întâmplat în Europa, de exemplu în Grecia, să se falsifice statistici. La noi, din 2003 până în 2010, când s-a greşit, s-a greşit în minus, adică s-a spus că PIB-ul era mai mic, dar de fapt era mai mare. Dacă tu crezi că ai o sută de lei şi în realitate ai 110, atunci e bine. Dar dacă ştii că ai în cont 100 lei şi te trezeşti că de fapt ai 80, nu este o veste deloc bună pentru că tu, de fapt, te-ai gândit să faci cheltuieli de 100 lei. 

România are voie, prin acordul cu FMI, la o anume ţintă de deficit. Dacă PIB-ul este mai mare înseamnă că pot să cheltui mai mult. Eu mi-am propus, în 2012 şi implicit în 2013, nişte cheltuieli la un PIB mai mare şi acum s-a dovedit că este mai mic. Această greşeală a afectat, în mod clar, 2012, dar şi anul 2013. Dar nu am niciun motiv să spun că a fost ceva premeditat. Am considerat că un funcţionar a greşit, dar responsabilitatea revine şefului instituţiei."

Trebuie să tăiem un miliard de lei. Este o veste foarte proastă pentru toată lumea. De unde să tăiem aceşti bani? Să îmi spună şeful INS ce să le explic profesorilor, doctorilor... 

Despre preşedintele interimar, Beatrix Gered, premierul spune că numirea ei nu înseamnă cooptarea UDMR la guvernare ci un mesaj de bună cooperare cu minorităţile.

,,Nu a intrat UDMR la guvernare şi UDMR nu are nici un fel de legătură cu această numire. Sunt trei vicepreşedinţi la INS, iar singurul dintre aceştia care era vechi în funcţie şi nu se putea spune că a fost numit de Guvernul Ponta, a fost Gered Beatrix, care, întâmplător, este susţinută de UDMR, dar este nemţoiacă. Aceasta va deţine funcţia până în momentul în care selectăm o persoană care să nu poată fi bănuită, în niciun fel, că ţine cu Guvernul sau cu Opoziţia, sau cu oricine altcineva", a explicat premierul.

Alte declaraţii pe care premierul Victor Ponta le-a făcut, vineri, la Antena 3:

Despre Sergiu Nicolaescu: Premierul Victor Ponta spune că a primit numeroase cereri ca să se implice pentru ca Sergiu Nicolaescu să fie înmormântat şi nu incinerat.

Deşi, personal, crede că cel mai bine ar fi ca regizorul să aibă un mormânt la care oamenii să poată să se ducă, Ponta susţine şi că decizia familiei trebuie respectată.

,,Sigur că Sergiu Nicolaescu a avut şi defecte, ca toata lumea, dar să spui că el nu a fost o mare personalitate, este prea mult", a punctat premierul.

Despre UDMR: ,,Am susţinut intrarea UDMR la guvernare deşi ştiam că greşesc. Am făcut acest lucru din două motive: vroiam ca asta să fie un semnal, pentru ca lumea să nu spună că lovim în minorităţi. În al doilea rând, am semnat ceva şi eu mă simt obligat să respect ceea ce semnez."

Premierul Victor Ponta a anunţat că Gyorgy Frunda, care nu a reuşit să obţină un nou mandat de senator UDMR, va fi consilierul său pe probleme juridice, internaţionale şi de minorităţi.

,,Am discutat cu el şi a acceptat. Va fi consilierul meu în probleme juridice, internaţionale şi de minorităţi".

Toate problemele s-au acumulat în opt ani. Nu pot să promit că le voi rezolva eu pe toate, dar anul viitor vom avea un nou preşedinte. Eu îl văd pe Crin Antonescu la preşedinţie.

Despre Traian Băsescu: ,,Acordul cu Băsescu a fost necesar. Nu este o coabitare de plăcere. Niciun lider european nu ne-a pus în vedere aceasta coabitare cu preşedintele Băsescu, dar ne-a fost cerut să revenim la o stare de normalitate, după alegeri. Proiectul de text de înţelegere cu Traian Basescu nu-mi aparţine, doar l-am corectat."

Despre întârzierea lucrărilor la autostrăzi: ,,Sunt indignat de şeful de la CNSC. A făcut un abuz. Toţi cei care pierd licitaţii fac contestaţii la CNSC şi, astfel, avem întârzieri la autostrăzi, de câţiva ani. Culmea este că noi am propus acest organism şi nu ne-a fost cerut de UE. Voi schimba legislaţia şi le voi explica şi celor de la Uniunea Europeană."

Ponta a justificat, la Antena 3, şi păstrarea lui Kiraly la Educaţie: ,,Este un mesaj de garantare a drepturilor minorităţilor."

Premierul a decis păstrarea lui Kiraly Andras György (UDMR) în postul de secretar de stat la Ministerul Educaţiei pentru a transmite un mesaj de garantare a drepturilor minorităţilor în România, nu de colaborare în Guvern cu UDMR. 

UDMR va avea, în continuare, un reprezentant şi la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, în timp ce minoritatea romă va păstra un reprezentant la Oficiul pentru Romi.

Ponta a remarcat şi că, în ultimii ani, nu a fost făcută nicio reformă în domeniul justiţiei deoarece şeful statului ,,nu a înţeles niciodată Justiţia cu adevărat".

Sunt foarte hotărât să fac reformă în justiţie.

,,Am vorbit şi cu doamna Pivniceru despre acest lucru. Nu a fost nicio reformă în Justiţie, totul a fost o chestiune de imagine şi de putere. Problema este dată de cele trei milioane de dosare şi de cei care se judecă trei ani în România. Reformă în Justiţie o să fie doar atunci când pe cei care se bat cu bâte şi pistoale îi arestăm, iar ceilalţi să se judece în stare de libertate şi atunci când spune judecătorul da, îi arestăm", a explicat Ponta.

Una dintre propunerile pe care Victor Ponta le va face este şi aceea ca Parlamentul şi Justiţia să lucreze şi în luna iulie.

,,Nu se pot primi termene (în Justiţie) în iulie fiindcă este vacanţă", a afirmat premierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite