ANALIZĂ Cum schimbă înscrierea lui Băsescu în PMP jocul politic. De ce ajută PSD şi dezavantajează PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu s-a înscris în PMP FOTO Medafax
Traian Băsescu s-a înscris în PMP FOTO Medafax

Analiştii politici contactaţi de „Adevărul“ cred că revenirea fostului preşedinte Traian Băsescu în politică îi încurcă mai mult pe liberali şi mai puţin pe social-democraţi. Liviu Dragnea ironizează înscrierea lui Băsescu în PMP, iar Elena Udrea îi urează succes în noua etapă.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a început, astăzi, o nouă etapă în cariera sa politică. La zece luni de la plecarea de la Palatul Cotroceni, fostul preşedinte Traian Băsescu a revenit în politică şi s-a înscris în PMP, partid pe care l-a păstorit încă de la înfiinţare. Băsescu explică că nu intenţiona să revină în politică, însă a luat această decizie ca urmare a campaniei de presă duse împotriva sa şi pentru apărarea drepturilor omului, încălcate de anumite instituţii ale statului.

„Primul şi cel mai important motiv al revenirii mele este legat de ceea ce se întâmplă începând cu data de 22 decembrie 2014. O campanie furibundă de denigrare a celor două mandate, negare a transformărilor prin care a trecut ţara în aceşti 10 ani şi efortul uriaş pe care îl depun trusturi mass-media, dar şi insitituţii ale statului pentru discriminarea mea personal. Un al doilea motiv este legat de viziune. Am constat că viziunii şi efortului de consolidare a statului trebuia să mai adaug ceva şi nu am făcut-o. O voi face acum: respectul pentru drepturile omului. Se pare că instituţiile abia au aşteptat eliberarea locului de la Cotroceni pentru a reveni la vechile năravuri, să fie folosite ca instrumente pentru politicienii incomozi. Voi rămâne un politician extrem de incomod. Niciodată nu o să-mi închidă gura. Dacă nu pot lăsa moştenire un PDL, voi lăsa o mişcare popular“, a promis Băsescu.

„Aş face un atac de panică dacă aş fi membru PNL“

„Adevărul“ a consultat mai mulţi specialişti în politică internă pentru a afla ce schimbări s-ar putea produce pe scena politică odată cu înscrierea lui Traian Băsescu în PMP, un partid de Opoziţie, care se învârte în jurul procentului de 5%.

Analistul politic Dan Ionescu consideră că Traian Băsescu se bucură de un context politic zbuciumat, dar care îi este favorabil pentru că va conduce la o prezenţă şi mai mare a sa în prim-plan, ceea ce va afecta celelalte partide de Opoziţie, îndeosebi PNL. „Soarta îi este deosebit de favorabilă. Contextul politic si internaţional il avantajează pentru ca stilul sau politic este adaptat situaţiilor de criză. De-a lungul anilor, cele mai credibile prezenţe publice ale fostului preşedinte s-au mulat pe situaţiile de criză. Aşa că proaspăt reapărut pe scena politică, într-o mână cu carnetul de membru PMP şi în alta cu tricolorul, Traian Băsescu ne spune senin că alegerile de la anul îi sunt dedicate. Dacă aş fi membru PNL, aş face măcar un atac de panică la ce nivel de prezenţă publică au liderii actuali. La PSD situaţia nu e asa de dramatică, dacă luăm în considerare mitologică amiciţia dintre Liviu Dragnea şi Traian Basescu“, a spus Dan Ionescu.

Şi Adi Zăbavă, specialist în comunicare politică, pune tot pe seama duelului dintre PSD şi PNL înscrierea lui Băsescu în PMP. „Argumentarea lui Traian Băsescu pentru înscriereaîin PMP e paradoxală într-o oarecare măsura. Dacă ţinem cont de faptul că fostul preşedinte şi-a atacat deseori "moştinerea" (justiţia) după ce n-a mai fost preşedinte, atunci putem crede că Traian Băsescu intră în politică să se lupte inclusiv cu el însuşi. Cât priveşte calculul politic, e din ce în ce mai clar că existenţa PMP, de fapt asta fiind şi principala miză a înscrierii lui Traian Băsescu în partid, poate fi de real ajutor actualei puteri în lupta cu PNL“, a spus Adi Zăbavă.

„Băsescu ar putea câştiga Primăria Capitalei“

Consultantul politic Răzvan Prişcă crede că omul politic Traian Băsescu va reprezenta o piesă importantă pe tabla de şah a alegerilor locale, Băsescu având şanse mari să revină pe scaunul Primarului general în actuala configuraţie politică.

„Cred că la momentul ăsta Băsescu prospectează piaţa pentru o eventuală candidatură la Primăria Generală. Dacă PNL şi PSD nu vor reuşi să găsească câte un candidat care să fie în stare să obţină măcar 20-25%, cu Nicuşor Dan care va obţine 10-15% şi alţi candidaţi care vor lua sub 10%, dar vor fragmenta toţi votul, prin efectul noii legi electorale Băsescu ar putea câştiga primăria chiar şi cu 18-20%. Dacă luăm în calcul o alianţă sau o fuziune cu UNPR care să îl sprijine pentru primărie, în cazul unei victorii, inerţia câştigării primăriei ar putea duce noua formaţiune spre 10-15% în alegerile parlamentare. Lucrurile ar putea să devina interesant de abia în momentul în care Băsescu ar deveni preşedinte al PMP“, a comentat Răzvan Prişcă.

„Face cu acte ce facea fără acte până acum“

Revenirea lui Traian Băsescu în politică nu a fost trecută cu vederea nici de către liderii politici. Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, l-a taxat pentru Traian Băsescu pentru o afirmaţie făcută la sfârşitul mandatului de şef al statului, care a spus că pentru un fost preşedinte este greu să mai poată ocupa o altă funcţie politică sau publică. „Îmi aduc aminte că spunea la un moment dat, criticând pe altcineva că cine a fost o dată preşedinte nu mai poate să fie altceva dacă se respectă. Acum face cu acte ce facea fără acte până acum“, a spus Dragnea.

Deputatul Elena Udrea, fost preşedinte al PMP, spune, pe pagina sa de Facebook, că cei care doresc să vorbească cu fostul preşedinte Traian Băsescu îl pot suna pe numărul său de telefon, care se regăseşte în adeziunea semnată de acesta şi care certifică înscrierea sa în PMP. În acelaşi timp, Udrea îi urează success lui Traian Băsescu în noua etapă. „Astăzi este ziua "liber la Preşedinte"...😄 Cine vrea să schimbe câteva cuvinte cu un Preşedinte, unul adevărat, are ocazia să îl sune pe Traian Băsescu, după ce ne-a dat public numărul de telefon. Dacă nu cumva i s-a blocat deja telefonul de la atâtea apeluri primite...😅 P.S. Mult succes în noua etapă!“, a scris Udrea, pe pagina sa de Facebook, la scurt timp după înscrierea lui Traian Băsescu în PMP.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite