Analiză. Cum ar arunca în aer candidatura lui Băsescu alianţa PNL-USR-PLUS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatura lui Traian Băsescu l-ar afecta mai mult pe Nicuşor Dan decât intrarea în cursă a lui Victor Ponta pe Gabriela Firea, PMP fiind un partid redutabil în Capitală. Mai mult, candidaturile PMP ar putea să-i facă pe liberali să piardă mai multe primării.

Negocierile politice în tabăra anti-PSD din Capitală s-au complicat în ultimele zile prin refuzul PNL de a coopta PMP în coaliţia de partid care să-l susţină pe Nicuşor Dan, precum şi în pretenţiile din ce în ce mai mari ale Alianţei USR-PLUS. Potrivit unor surse liberale, Ludovic Orban consideră că Alianţa USR-PLUS ar fi suficientă pentru a-l scoate pe Nicuşor Dan primar şi a câştiga câteva primării de la sectoare. Pe scurt, să spulbere PSD în Capitală”, după cum a declarat premierul în faţa colegilor de partid.

Optimismul lui Orban privind „spulberarea PSD” e privită cu scepticism inclusiv de unii liberali care provin din vechiul PDL, în condiţiile în care aceştia ştiu modul de campanie al lui Băsescu. „Va căuta să aibă oameni cât mai cunoscuţi la sectoare, chiar dacă nu nicio şansă. Aproape sigur va încerca să acapareze scena, să aducă subiecte noi şi e posibil să ne ia pe noi şi pe cei din USR la ţintă. E un adversar pe care era bine să-l evităm. Iar problema cea mai mare apare când va fi ridicată tema confruntării: Băsescu nu doar că e bun de gură, dar ştie cel mai bine Bucureştiul dintre pretendenţii la scaunul de primar. Să nu ne spulbere el pe noi”, au declarat surse din PNL.

Într-adevăr, dacă punem pe masă scorul politic de la europarlamentare, PMP a obţinut 8%. Datele seci pe sectoare arată următoarele rezultate ale PMP: sector 1 - 8.01%, sector 2 - 7.99%, sector 3 - 7.90%, sector 4 - 8.48%, sector 5 - 7.94%, sector 6 - 7.91%. Aşadar,  PMP a obţinut aproape 50% din procentele pe care le-a avut PNL la europarlamentare, adică 15.48%.

Estimările PMP arată că în condiţiile în care Traian Băsescu intră în cursa pentru Bucureşti ar putea scoate 15% fără probleme. Şi Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte al PNL, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, a vorbit despre capacitatea lui Băsescu de a atrage un electorat destul de mare, fiind avansată o intenţie de vot de 17-18%. „Dacă va candida, scorul său acum este între 17-18%, iar voturile se vor fărâmiţa foarte mult”, a avertizat Rareş Bogdan public.

Probleme la sectoare

La sectoare, estimările din ambele tabere, atât PMP, cât şi PNL, arată că intrarea în cursă a candidaţilor lui Băsescu, le-ar da o mână de ajutor primarilor în funcţie, Dan Tudorache (Sector 1) şi Gabriel Mutu (Sector 6). Lupta pentru Primăria Sectorului 1 se anunţă destul de strânsă, candidata Clotilde Armand având nevoie de tot sprijinul bazinului anti-PSD. Însă aceasta ar urma să se confrunte cu două probleme: i) nu toţi liberalii o agreează din cauza agresivităţii sale şi a faptului că aceştia încă mai au oameni în primărie conectaţi la resurse, chiar dacă Tudorache este primar; ii) şi PMP are o filială destul de puternică în acest sector.

Şi primăria Sectorului 6 ar putea fi pierdută prin divizarea voturilor. Ciucu ar avea şansă să-l bată pe Mutu cu un pol anti-PSD unit, nu în condiţiile în care ar avea şi contracandidat PMP şi posibil fostul USR-ist Daneş. Aşadar, negocierile lui Orban s-ar putea să-i ducă pe liberali spre un nou eşec la Bucureşti. 

Orban şi Barna ar trebui să discute astăzi dacă bat palma sau nu pentru susţinerea unor candidaţi comuni la Capitală. Potrivit unor surse politice, până la urmă Orban ar fi dispus să renunţe la candidatura lui Dan Cristian Popescu, deşi acesta are prima şansă, precum şi la Dan Croitoru, varianta pentru Primăria Sectorului 5. Practic, PNL va ajunge în situaţia de a avea un singur candidat care să emite pretenţii la o primărie, Ciprian Ciucu.   

Gabriela Firea, trasă în jos de Ponta

Pe de altă parte, şi partidul lui Victor Ponta ar urma să-i facă probleme Gabrielei Firea, însă impactul nu va fi aşa de mare. Pro România a luat la ultimele europarlamentare 6.75% în Capitală. Cele mai bune procente au fost scoase în sectoarele 4 şi 5, peste 7%, dar acum se bazează pe candidatura lui Robert Negoiţă la sectorul 3, ceea ce înseamnă că va atrage voturi şi pentru formaţiunea lui Victor Ponta.

Un element important va fi lista de candidaţi cu care vor veni. Mai mult, surse politice susţin că Pro România ar mai putea beneficia de sprijinul tacit al unui alt primar din Capitală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite