Analiştii dau verdictul: care este miza politică din spatele Codului Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Respingerea noului Cod Fiscal de către preşedintele Klaus Iohannis a fost primul eveniment marcant care a polarizat scena politică după alegerile prezidenţiale din 2014, susţin analiştii contactaţi de „Adevărul“, şi marchează declanşarea bătăliei pentru alegerile de anul viitor

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că a decis convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru adoptarea noului Cod Fiscal, după ce preşedintele Klaus Iohannis a trimis proiectul la reexaminare.

Reacţia PNL nu a întârziat să apară: liberalii au început deja să vorbească despre o sesiune extraordinară în care aleşii să adopte atât Codul Fiscal, cât şi propunerea legislativă privind votul prin corespondenţă.

Drept urmare, analiştii politici susţin că scandalul pe tema Codului Fiscal se va prelungi cel puţin până la toamnă, în timp ce ecourile sale ar putea deveni muniţie de campanie, în perspectiva alegerilor din 2016. Analiştii politici Adrian Zăbavă şi Costin Ciobanu au explicat, pentru „Adevărul“, cine şi ce are de câştigat din această bătălie.

„Ponta joacă o carte riscantă“

Analistul politic Adrian Zăbavă este de părere că toate reacţiile partidelor din această perioadă, inclusiv pe tema Codului Fiscal, trebuie privite ca semnale de poziţionare în perspectiva alegerilor de anul viitor. „Codul Fiscal este primul subiect adevărat după alegerile prezidenţiale din 2014 de care PSD se poate lega şi poate avea un câştig pe termen scurt pe scena politică şi a încercat prin toate metodele să pună în încurcătură PNL. E o strategie des întâlnită, aceea de a veni în întâmpinarea adversarului după ce pierzi o bătălie“, a arătat Zăbavă.

În opinia sa, deocamdată PSD încearcă să îşi regrupeze forţele în perspectiva bătăliei din 2016. „Se încearcă strategii comunicaţionale pentru redresarea bazinului electoral. Cel mai important mesaj de urmărit a fost acel celebru mesaj al lui Ponta, de pe pagina sa de pe Facebook, care în câteva paragrafe a comprimat toate ideile care vor urma. Subliniez acea paralelă cu faptul că decizia lui Iohannis e dictată de afară, e clar că premierul asta a vrut să transmită. E o temă foarte riscantă şi deschide o nouă axă de comunicare, e o continuare oarecum neaşteptată a strategiei PSD de anul trecut, când se vorbea despre prelungirea naţionalistă a mesajului lor“, a explicat Zăbavă.

„Iohannis să preia exemplul Merkel“

La rândul său, analistul politic Costin Ciobanu a subliniat că preşedintele Iohannis trebuie să fie consecvent, odată ce a respins Codul Fiscal. „Dacă preşedintele vrea să se arate responsabil, ar trebui să se uite la exemplul Angelei Merkel, centrată pe ideea de austeritate. În chestiunea Codului Fiscal, el alege să aibă o atitudine mai degrabă tehnică, economică. Cred, totuşi, că preşedintele trebuia să îşi asume dimensiunea politică a respingerii Codului Fiscal“, a opinat Ciobanu.

Pe de altă parte, Zăbavă susţine că, deşi pe termen scurt subiectul Codului Fiscal ar putea scădea din cota de popularitate a preşedintelui, pe termen lung, acesta ar putea avea de câştigat.

„Dacă acest Cod Fiscal trecea fără opoziţia lui Iohannis şi a PNL, partidul câştiga alegerile, intra la guvernare şi se trezea cu probleme cauzate de noul Cod Fiscal. Iohannis nu s-ar fi putut apăra, dacă ar fi venit şi ar fi spus că există probleme pentru că PSD a trecut Codul Fiscal. Evident, lumea l-ar fi întrebat de ce l-a primit la promulgare fără nicio obiecţie“, a explicat Zăbavă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite