Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Oameni de afaceri români, în vizită la Camere ale Comerţului din Moscova şi Yaroslavl

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeri Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, a declarat că, la sfârşitul lunii iunie, un grup mare de oameni de afaceri români a vizitat Camere ale Comerţului din Moscova şi Yaroslavl şi, din câte ştie, ”s-au întors cu impresii foarte pozitive”.

Diplomatul a vorbit, într-un interviu difuzat de Realitatea TV, şi despre perspectiva achiziţionării de către România a rachetelor Patriot, spunând din nou că sistemul de la Deveselu, prezentat ca defensiv, este ”un risc potenţial” pe care Rusia nu îl poate ignora.

”Marcând exact un an de la şederea mea în România, pot spune că relaţiile noastre merită o situaţie mai bună, dar lucrăm la îmbunătăţirea şi activarea lor, dacă vreţi, după o perioadă lungă de îngheţare efectivă, mai mult sau mai puţin, sau încetinire. Într-adevăr, există unele realizări care pot fi menţionate. Sunt destul de modeste. Sunt bucuros că relaţia cercurilor de afaceri (din România şi Rusia – n.red.) a devenit mai activă, mai amplă şi mai diversificată. Noi credem că, în ciuda complicaţiilor politice, inclusiv sacţiunile Uniunii Europene şi contramăsurile economice ale Rusiei, din 2014, există suficient spaţiu pentru interacţiuni economice pragmatice şi benefice pentru ambele părţi, cooperare, proiecte comune şi aşa mai departe. Relativ recent, au existat delegaţii economice, sau grupuri de oameni de afaceri, dacă vreţi, care au vizitat Rusia. Una dintre călătoriile majore a avut loc la sfârşitul lunii iunie. Un grup mare de oameni de afaceri români a vizitat Camere ale Comerţului din Moscova şi Yaroslavl. Din câte ştiu, s-au întors cu impresii foarte pozitive şi sper că se vor traduce, treptat, în cooperare şi proiecte practice, acorduri comerciale, contracte. Este un lucru încurajator, desigur”, a afirmat Valeri Kuzmin, citat de News.ro.

El şi-a exprimat speranţa că se pot face mai multe pentru relaţia bilaterală.
”Va depinde, desigur, de voinţa politică mutuală şi nu numai. Aşa cum ştiţi, relaţiile internaţionale se bazează pe reciprocitate”, a adăugat diplomatul.
Întrebat despre poziţia Rusiei faţă de intenţia României de a achiziţiona sisteme defensive de rachete Patriot, Kuzmin a spus că este o decizie a Bucureştiului în interiorul NATO, în baza parteneriatului strategic cu SUA, adăugând însă că, deşi nu este expert militar, ştie că sunt foarte scumpe pentru nişte sisteme defensive.
”Care sunt forţele pe care le vor apăra acele rachete Patriot? Pot să declar, oficial, că Rusia nu reprezintă în niciun fel o ameninţare pentru România. În realitatea, acele arme defensive ar fi dislocate pentru a apăra baze militare străine, în special elemente ale sistemului strategic antibalistic al SUA de la Deveselu. Aceasta este analiza Federaţiei Ruse. Situaţia este de aşa natură încât trebuie să luăm în calcul o varietate de riscuri din jurul teritoriului nostru. Dacă luaţi o hartă a lumii şi vă uitaţi la poziţionarea bazelor americane, veţi observa o imagine foarte interesantă”, a continuat el.

În legătură cu poziţia Rusiei care susţine că sistemul de la Deveselu este o ameninţare pentru ea, ambasadorul a declarat: ”Prezintă un risc potenţial. Deoarece, aşa cum foarte elocvent a explicat şi preşedintele nostru, anul trecut, în Grecia, pe lângă echipament există şi alţi factori. Nu mai e ca înainte, când exista o armă, un înveliş, şi dacă arma nu se potrivea în înveliş era inutilă. În prezent, sistemele de arme, în particular cele de rachete, sunt foarte flexibile. Preşedintele nostru a explicat asta. Potrivit unor informaţii militare, noi ştim că este de ajuns să schimbi software-ul calculatorului care operează acel sistem antibalistic şi el va funcţiona uşor cu rachete de croazieră americane de tip Tomahawk, care sunt proiectate pentru a avea scopuri strategice ofensive. Nu înseamnă că asta se va întâmpla mâine. Rachete Tomahawk pot fi echipate chiar şi cu focoase nucleare. Este un risc potenţial pe care nu îl putem ignora. Fie că vă place sau nu”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite