Alina Mungiu: „E infantil să crezi că putem schimba Constituţia în câteva săptămâni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Societăţii Academice din România, Alina Mungiu Pippidi FOTO Arhiva Adevărul
Preşedintele Societăţii Academice din România, Alina Mungiu Pippidi FOTO Arhiva Adevărul

Preşedintele Societăţii Academice din România, Alina Mungiu Pippidi, a vorbit joi seară despre raportul MCV şi despre propunerea de comasare a alegerilor, explicând că singurul lucru pe care îl vor cei de la guvernare este „să scape mai repede de Traian Băsescu“.

„Noi avem o situaţie de coabitare şi singura realitate este că puterea coabitează foarte inconfortabil cu preşedintele Traian Băsescu. Vedeţi bătălia pentru Justiţie  care se duce în CSM  şi care a  devenit periculos de politizată de ambele părţi. Ca atare, cei care se află în acest moment la guvernare vor încerca să scape de preşedintele Traian Băsescu“ a declarat Alina Mungiu, în cursul unei emisiuni difuzate de TVR1.

„A redeschide acum discuţii despre cum sunt organizate alegerile europarlamentare - care au mers foarte bine aşa cum au fost - este iraţional. Lumea nu are ce face şi deschide tot felul de astfel de subiecte“, a continuat aceasta.

Întrebată de ce crede că deranjează preşedintele Băsescu guvernarea USL, ea a explicat  că  „în CSM există o bătălie politică de vreo două săptămâni

„Cineva, care e un procuror, a câştigat alegerile din CSM. Alegerea a fost perfect legală. Din păcate, procurorul a fost perceput ca fiind din tabăra lui Băsescu. Asociaţiile de magistraţi au făcut un lobby enorm în teritoriu, folosindu-se şi de influenţa baronilor locali, este o veche râcă fără legătură cu politica.  Judecătorii s-au mobilizat şi au început să îi recuze pe cei care erau în tabăra procurorilor şi DNA s-a dus la unul dintre judecători, la Adrian Neacşu. Poate cazul e adevărat, dar nu ar trebui să fie în atenţia DNA. Un judecător din CSM  nu ar trebui să fie căutat de DNA într-o perioadă din asta sensibilă“, a completat preşedintele SAR.

Astfel, a explicat Alina Mungiu, există două categorii de oameni: „unii şantajabili care fac ce li se cere, dar votează surprinzător şi unii care nu vor să facă ce li se cere şi sunt vulnerabili şi expuşi. Oamenii de la guvernare se tem că Traian Băsescu va folosi Justiţia în acest scop şi vor să îi scurteze şederea cât mai mult “.

Referitor la schimbarea Constituţiei, aceasta e de părere că nu vom reuşi „să schimbăm Constituţia în câteva luni cum îşi imaginează lumea“.

„Ca să o modificăm s-au făcut fraude ca să se ajungă la pragul de 50% şi acum ce o să facem? O să fraudăm din nou? Nu vor ieşi din casă câţi oameni au ieşit la referendumul contra lui Băsescu. Nu va fi deloc participare“, a mai spus Alina Mungiu şi a adăugat că „e infantil să crezi că schimbăm Constituţia în câteva săptămâni“.

„Dacă te duci cu 30 de pagini de modificări – o să vedeţi că vor fi o grămadă – lumea nu va ieşi din casă. E imoral să schimbi o Constituţie cu un număr mult mai mic de oameni“.

În altă ordine de idei, întrebată cum s-a tranşat subiectul imunităţii parlamentarilor, Alina Mungiu a declarat că „subiectul nu s-a tranşat bine absolut deloc“.

„Au ţinut singuri discursuri în apărarea lor. Parlamentarul poate să ia şi el amenzi de circulaţie, nu e deasupra administraţiei, asta a fost prima absurditate. După care au spus că sunt deasupra legii. Tot el trebuie să fie de acord să fie dus în Justiţie“. 

Această discuţie, crede Alina Mungiu, „va face o impresie catastrofală la Bruxelles şi va influenţa negativ raportul MCV“.  

„Imunitatea parlamentară e apărată cu ghearele şi cu dinţii şi oamenii din Parlament nu au curajul să se confrunte cu Justiţia în această ţară“, a evidenţiat ea.

„Raportul pe Justiţie va fi foarte prost. De acest raport depinde intrarea noastră în Schengen, vom fi amânaţi sine die. Pe scară mai largă, dacă nu consolidăm ce s-a făcut pozitiv după alegeri, în loc să vindem partea tehnocratică, am văzut că a scos iar capul acea majoritate urâtă de traseişti şi eu au propria lor agendă, de protecţie personală, a lor sau a diverselor mafii cu care sunt asociaţi“, a conchis Alina Mungiu Pippidi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite