Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica şi-au retras candidaturile pentru vicepreşedinţia CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Danileţ FOTO Adevărul
Cristi Danileţ FOTO Adevărul

Înaintea şedinţei de miercuri a Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica şi-au retras candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al CSM. Alegerile pentru această funcţie urmau să aibă loc în şedinţa de plen de miercuri.

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a plenului CSM, programată pentru ora 14.00, figura alegerea vicepreşedintelui CSM.

În şedinţa Plenului CSM urmează să se ia act de validarea lui Adrian Bordea în funcţia de membru al CSM, ales de judecătorii ICCJ ca reprezentant al lor în acest for, în locul Monei Pivniceru. Cel mai probabil, Adrian Bordea îşi va depune candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului, informează surse din interiorul CSM.

După alegerea Oanei Schidmt Hăineală în fruntea CSM, Alina Ghica (fost preşedinte CSM) şi Cristi Danileţ şi-au depus candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al CSM. Alegerea unui vicepreşedinte al forului a fost tergiversată de mai multe ori, ultima oară şedinţa fiind amânată din cauza lipsei de cvorum.

În cadrul procedurii, 1.126 de judecători au votat pentru revocarea lui Danileţ, iar 324 au votat împotrivă sau s-au abţinut, a anunţat, miercuri, Judecătoria Râmnicu Vâlcea, într-un comunicat de presă. Judecătoria Râmnicu Vâlcea a fost prima care a declanşat procedura de revocare a lui Danileţ, în 7 ianuarie.

Adresa transmisă de Judecătoria Râmnicu Vâlcea a fost înregistrată la Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit articolului 55, alineatul 9 din Legea 317/2004, în termen de 15 zile de la înregistrarea sesizării semnate şi motivate de reprezentanţii adunărilor generale, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din funcţie a membrului ales.

Până în prezent, 13 curţi de apel au votat pentru revocarea judecătoarei Alina Ghica, întrunind astfel numărul legal de voturi pentru îndepărtarea ei din CSM.

Potrivit legii, un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, acestea hotărând cu două treimi din rândul judecătorilor în funcţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite