Aleșii locali, duși cu zăhărelul, an de an, pe tema pensiilor speciale: „O bătaie de joc pe care o practică Guvernul”

0
Publicat:

Pentru al patrulea an la rând, Guvernul amână intrarea în plată a pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de CJ. Decizia l-a revoltat pe șeful aleșilor de la comune.

Emil Drăghici, liderul Asociației Comunelor din România FOTO Inquam Photos
Emil Drăghici, liderul Asociației Comunelor din România FOTO Inquam Photos

„Până la 1 ianuarie 2024, prevederile art. 210 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, se suspendă”, este amendamentul scurt și sec, din celebra „ordonanță trenuleț”, în care an de an sunt introduse numeroase măsuri fiscal-bugetare pentru anul care urmează.

Pensiile speciale au fost adoptate de Guvernul Dăncilă prin OUG, pentru că anterior fuseseră declarate de două ori neconstituționale, în condițiile în care CCR solicita să fie date asemenea venituri și la consilierii locali și județeni sau să nu fie date deloc. Nici până în prezent proiectul de lege privind aprobarea OUG-ului pentru Codul Administrativ nu fost adoptat de forul decizional, Camera Deputaților, surse din Coaliție explicând pentru „Adevărul” că e ținut la comisii, pentru a nu putea fi atacat la CCR. Ciucă e la a doua prorogare a pensiilor pentru aleșii locali, măsuri similare fiind luate de foștii premieri Ludovic Orban și Florin Cîțu.

Lider al primarilor: „O batjocură”

Președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici (primar independent), a tunat și fulgerat pe tema deciziei Executivului.  „E o bătaia de joc pe care o practică Guvernul, indiferent de culoarea lui. E o ignorare a realității, o ignoranță de mai mulți ani. Această ordonanță ca și celelalte sunt neconstituționale. Pentru cea din 2020 am avut acțiune în instanță prin ICCJ și sesizarea e trimisă către Curtea Constituțională. E o batjocură la adresa noastră”, a precizat Drăghici, primar independent aflat la optulea mandat (din 1990). Primarul a precizat că nu e corect, pentru că parlamentarii tot și-au păstrat lefurile speciale: „Lor le merge bine, dar ceilalți sunt mulți și proști”.

Mult mai rezervat a fost președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Adrian Veștea (PNL), care a pus decizia pe tema constrângerilor bugetare. „În vară, din câte știu eu, echipa guvernamentală a spus că va lua în analiză acest aspect. Nu a fost o promisiune fermă. Sunt sigur că acest aspect a fost discutat în cadrul coaliției și probabil constrângerile bugetare din această perioadă au determinat această decizie” a precizat Veștea, într-o declarație scurtă, invocând faptul că e prins cu mai multe reuniuni la Bruxelles.

Viziuni diferite și în Coaliție

Florin Roman, vicepreședinte al PNL și unul dintre susținătorii de cursă lungă ai acestor venituri, a precizat că nu e în regulă ca o asemenea prevedere să se aplice doar unei categorii socio-profesionale. „Din punctul meu de vedere trebuie discutată fără populism și fără demagogie. Dacă e vorba de o perioadă de suspendare, aceasta ar trebui pentru mai multe categorii”, a precizat Florin Roman, cu referire la celelalte pensii speciale, care acum se află în plată.

Următorea tură când va avea loc discuția referitoare la indemnizațiile pentru limită de vârstă ale aleșilor locali va fi la sfârșitul anului viitor, când e pus la punct bugetul pentru 2024, cu patru rânduri de alegeri, inclusiv locale și parlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite