Orban şi Cîţu calcă pe urmele PSD: promisiuni de pensii speciale şi bani pentru primari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu şi Ludovic Orban vor să atragă de partea lor cât mai mulţi primari FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Cîţu şi Ludovic Orban vor să atragă de partea lor cât mai mulţi primari FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Cursa pentru şefia PNL îi determină pe cei doi candidaţi să se întreacă în promisiuni făcute aleşilor locali, de la pensii speciale, a căror intrare în plată a fost amânată de amândoi, până la bani pentru primării, în vederea dezvoltării comunităţilor.

Aleşii locali vor reprezenta o parte considerabilă a delegaţilor care merg la Congresul din 25 septembrie să decidă noul preşedinte al PNL. De exemplu, liberalii au aproximativ 1.250 de primari în prezent. Posibila susţinere a acestora la Congres i-a determinat pe cei doi candidaţi ai PNL pentru şefia partidului să vină cu promisiuni care-i au în centru pe aleşii locali, la fel cum făcea şi PSD în perioada guvernărilor Ponta sau Dăncilă.

Ludovic Orban, de obicei prudent în ceea ce priveşte pensiile primarilor, şi-a schimbat părerea şi s-a poziţionat pentru menţinerea acestora, deşi se aflau pe lista cu venituri care să fie eliminate prin lege, potrivit înţelegerilor din Coaliţie. „Sunt de acord, trebuie să găsim o soluţie. Primarii primesc indemnizaţia, doar atât. Ei nu beneficiază de sporul de vechime sau de alte instrumente prin care să se cuantifice efortul pe care îl depun pentru comunităţile locale. Se poate găsi o formă legală în care să se ia în considerare, pe de o parte, restricţiile la care sunt supuşi prin exercitarea funcţiei de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean şi, pe de altă parte, să se ţină cont de regimul pe care l-au avut în materie de indemnizaţii, în care nu au beneficiat de alte venituri suplimentare”, a declarat Ludovic Orban, într-un interviu pentru TVR. Practic, şeful PNL a vorbit pe limba primarilor şi s-a poziţionat alături de UDMR, cealaltă formaţiune din Coaliţie care nu vrea să fie desfiinţate pensiile speciale pentru aleşii locali.

USR-PLUS: Tăiem tot

USR-PLUS a rămas ferm pe poziţii, după cum a declarat Ionuţ Moşteanu, lider al deputaţilor şi purtător de cuvânt, pentru „Adevărul”: „Poziţia noastră e clară. Fără niciun fel de pensie specială. Nu punem steluţe sau asteriscuri pe această temă. Avem un program de guvernare pe care trebuie să-l respectăm. Tăiem tot ceea ce am promis”.

Cu iniţiative de curtare a primarilor PNL, care vor avea un cuvânt greu de spus la Congresul din 25 septembrie, vine şi Florin Cîţu. Premierul depune toate eforturile să bată palma cu USR-PLUS pentru acceptarea Programului de Investiţii „Anghel Saligny”, adică noul PNDL, demers prin care 50 de miliarde de lei ar urma să ajungă la autorităţile locale în următorii ani pentru reţele de apă curentă şi canalizare, reţelele de gaze sau drumurile publice din teritoriu. Surse politice din PNL au precizat pentru „Adevărul” că Florin Cîţu încearcă prin tot felul de promisiuni să convingă USR-PLUS să susţină noul PNDL, inclusiv prin acceptarea condiţiilor impuse de formaţiunea lui Dan Barna şi Dacian Cioloş, însă programul este blocat până partidele nu se înţeleg şi pe tema Secţiei Speciale. Până la aprobarea Programului „Anghel Saligny”, Cîţu a dat Ministerului Dezvoltării 3 miliarde de lei, bani care ar urma să meargă către primari, însă după Congresul PNL.

Aleşii locali, duşi cu zăhărelul

Paradoxal este că Orban, în calitate de premier, a prorogat intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru aleşii locali cu un an. Decizia a fost repetată şi de Florin Cîţu când a preluat cârma Guvernului, în decembrie 2020. Aşadar, până la 1 ianuarie 2022 nu va fi plătită nicio pensie specială pentru aleşii locali, pentru că ambii candidaţi la şefia PNL s-au opus intrării în plată a acestor venituri.

Atitudinea duplicitară a acestora aminteşte de comportamentul lui Liviu Dragnea, cel care a promovat de două ori un proiect de lege privind pensiile speciale ale aleşilor locali, însă de fiecare dată redactat de aşa natură încât să pice la CCR. Până la urmă, pensiile speciale ale aleşilor locali au fost instituite după Ordonanţa de Guvern pentru Codul Administrativ, în perioada Cabinetului Dăncilă.   

Ce spun specialiştii

Sociologul Alfred Bulai consideră că amândoi candidaţii au „aceeaşi retorică în care, de fapt, se doreşte cumpărarea primarilor”. Explicaţia este simplă, potrivit sociologului: „Sunt delegaţi la Congresul PNL şi sunt mult mai mulţi decât şefii de filială”. De altfel, Alfred Bulai a atras atenţia că Orban a subliniat de la începutul campaniei că aleşii locali sunt importanţi şi încearcă să joace această carte.

Politologul George Jiglău susţine că era de aşteptat să apară asemenea promisiune, dat fiind contextul electoral. „Este firesc să apară genul acesta de relaţii, de promisiuni. Unii au nevoie de ceilalţi. Şi primarii au nevoie să primească lucruri de la centru, pornind de la bani, dar nu numai, aşa cum şi cei de la centru au nevoie de susţinerea primarilor, inclusiv pentru chestiuni care ţin de politica de partid. Candidaţii au nevoie de susţinerea celor din teritoriu. Acum numărăm filiale la PNL, aşa cum în trecut număram filiale sau baronii la PSD”, a declarat Jiglău, care a amintit că ambii candidaţi încearcă, în acelaşi timp, să-şi atragă simpatia membrilor simpli, inclusiv în ceea ce priveşte rezolvarea situaţiei privind creşterea facturilor la energie.

Pe de altă parte, atât Alfred Bulai, cât şi George Jiglău sunt de părere că rămâne un semn de întrebare dacă Ludovic Orban şi Florin Cîţu vor da curs promisiunilor făcute după Congres, când nu vor mai fi la mâna aleşilor locali.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite