Alegeri prezidenţiale 2014. Meleşcanu, ministru degeaba. Tot nu a făcut secţii de votare în dispora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici noul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, nu a vrut să deschidă noi secţii de vot pentru românii din diaspora, astfel încât se confirmă faptul că Victor Ponta nu a vrut decât să tragă de timp atunci când l-a schimbat pe Corlăţean.

Noul ministru al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat ieri că Guvernul a majorat bugetul MAE cu 1,5 milioane de lei din fondul de rezervă pentru a asigura desfăşurarea în condiţii bune a celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale în diaspora.

Cu aceşti bani, MAE va dispune trimiterea unui număr de şapte ştampile şi cabine de vot, maximul care îl permite legea, suplimentarea personalului din secţiile de votare cu 120 de oameni, înlocuirea reprezentanţilor partidelor care nu sunt prezenţi cu diplomaţi MAE şi accesul la declaraţia pe propria răspundere dinaintea zilei de 16 noiembrie. „Am decis să punem la dispoziţie formulare xerocopiate şi pixurile necesare”, sună soluţia lui Meleşcanu.

Toate aceste măsuri luate de MAE nu rezolvă de facto problema votului în diaspora. De exemplu, secţiile de votare din Londra şi Paris, unde se află mari comunităţi de români, au funcţionat şi în primul tur de scrutin la capacitate maximă şi nu s-a putut evita cozile imense formate în faţa secţiei de votare. Singura măsură care ar putea rezolva problema cozilor este suplimentarea secţiilor de votare, decizie pe care Meleşcanu o amână la nesfârşit.

„MAE, ca entitate, are atribuţii logistice. Nu MAE reglementează procesul electoral în afara ţării. Nu cred că este bine să întreţinem această confuzie, în ce priveşte atribuţiile MAE şi BEC în interpretarea legii. MAE nu are nicio calitate în interpretarea legii. Vom propune BEC să analizeze care este temeiul legal şi dacă, din punct de vedere legal, putem să facem acest lucru“, a mai spus noul şef al MAE. Aşadar, înlocuirea lui Corlăţean cu Meleşcanu a fost doar o metodă a premierului Ponta de a adormi pe protestatari şi de a trage de timp, fără a înfiinţa noi secţii de votare pentru diaspora.

BEC a dat o interpretare

Teodor Meleşcanu repetă că legea actuală nu permite înfiinţarea de noi secţii de votare. „Punctul de vedere al MAE este că, potrivit prevederilor legale actuale, acest lucru nu se poate face între cele două tururi de scrutin, dar nu ministerul este cel care are autoritatea de a interpreta“, a mai spus Meleşcanu. Însă BEC a arătat deja că se poate, ba chiar a şi recomandat deschiderea de noi secţii. Juriştii BEC au dat o interpretare Legii pentru alegerea preşedintelui, din care reiese că „impedimentul înfiinţării de noi secţii este valabil doar în cazul secţţilor de votare din ţară, unde se votează pe liste permanente“.


Meleşcanu, vot de imagine

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat că va vota în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale la Paris, iar secretarii de stat din minister se vor afla, duminică, la Viena, Chişinău sau Munchen, pentru a evita noi probleme de votare în străinătate. „La turul II, vom participa la alegeri în străinătate toată conducerea MAE, în frunte cu ministrul, care şi-a propus să voteze la Paris, unde am înţeles că au fost cele mai mari probleme, cu secretarii de stat care vor fi la Viena, Chişinău, Munchen, acolo unde este nevoie“, a spus ministrul Meleşcanu.

Citeşte şi:

Alegeri prezidenţiale 2014. Primarii din Italia au oferit României spaţiu pentru a deschide mai multe secţii de vot. MAE i-a refuzat

Diplomaţii români din Italia au cerut ajutor autorităţilor locale din Italia pentru deschiderea de secţii de vot în două oraşe cu mari comunităţi de români. Primăriile din Italia au răspuns pozitiv cererii diplomaţilor români din Peninsulă, însă MAE a refuzat ofertele, arată jurnaliştii de la hotnews.ro.

Alegeri prezidenţiale 2014. Lia Olguţa Vasilescu, despre protestele din ţară: „Au ieşit 2.000 de inşi în stradă. Aşa şi? O facem şi noi? Facem război civil“

Primarul Craiovei, vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu, s-a arătat deranjată de iniţiativa românilor de a protesta în mai multe oraşe ale ţării, în semn de solidaritate cu românii din diaspora, precizând că poate mobiliza 20.000 de români doar la Craiova.

Alegeri prezidenţiale 2014. Scandalul votului din Diasporă continuă: Băsescu cere din nou demiterea ministrului de Externe

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că se impune demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, ca urmare a dezinformării lansate în spaţiul public, după care este ilegală organizarea de noi secţii de votare în străinătate cu ocazia alegerilor prezidenţiale din 2014.

Biroul Electoral Central: MAE putea să deschidă noi secţii de vot în străinătate pentru turul doi, dar nu a făcut-o

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avea baza legală necesară pentru a deschide noi secţii de votare în străinătate pentru buna desfăşurare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, dar nu a făcut-o, informează Biroul Electoral Central (BEC) într-un comunicat remis vineri seară.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite