Se adâncește criza PNL-PSD. Hemoragie de primari care trec de la liberali la social-democrați

0
Publicat:

PNL pierde primari pe bandă rulantă, în condițiile în care aceștia se alătură PSD în vederea alegerilor din 2024. Deși liberalii cer un acord pentru oprirea migrației, social-democrații ignoră problema.

PSD susține că liberalii trec de bunăvoie, PNL e de altă părere FOTO Inquam
PSD susține că liberalii trec de bunăvoie, PNL e de altă părere FOTO Inquam

Organizațiile liberale din țară au fost puse pe butuci de problema plecării primarilor către PSD, în ultimele luni de la PNL îndreptându-se spre social-democrați zeci de edili. Problema a fost sesizată de la vârful partidului, de Nicolae Ciucă, lider al PNL care a încercat o tranșare a ei cu PSD, însă Marcel Ciolacu (președinte PSD) și Paul Stănescu (secretar general PSD) au ignorat total chestiunea ridicată de președintele liberal, potrivit informațiilor „Adevărul“. Ciucă a rămas doar cu semnalarea publică a problemei în așteptarea unei schimbări a situației.

Pe această temă s-a exprimat și purtătorul de cuvânt al PNL, care a criticat PSD pentru atitudine și nimic mai mult. „Racolarea asta de primari de la PNL eu o văd ca pe un proces incorect și poate lipsit de respect față de PNL, atât timp cât suntem în această construcție (...) Fenomenul acesta al migrației, al traseismului, al racolării e des întâlnit. El se accentuează odată cu apropierea alegerilor. Nu aș vrea să mai atingem nivelul traseismului din perioada Ponta-Dragnea, când s-a legiferat prin celebra OUG 55. E un derapaj de la procesul democratic“, a afirmat Stroe. „Ne-am dori să se oprească acest lucru, să existe un acord cu social-democrații, să nu existe transferuri dintr-o parte în alta. Am propus acest lucru social-democraților și sperăm să fie un răspuns pozitiv și din partea lor“, a completat deputatul PNL.

Stroe a făcut referire la OUG 55/2014, când, printr-un act normativ, Guvernul Ponta a permis ca primarii să poată părăsi un partid pentru a trece la altul fără a-și pierde mandatul. Potrivit unui studiu Expert Forum, din 552 de edili care și-au schimbat atunci partidul, 80% au plecat la PSD. Însă și PNL a folosit tactica racolării de primari de la PSD în 2020. La acea vreme, zeci de edili au luat calea PNL, ceea ce i-a făcut pe social-democrați să depună la DNA o plângere penală pe numele lui Ion Ștefan (la acea vreme ministru al Dezvoltării și membru PNL), Costel Barbu (la acea vreme secretar general adjunct al Guvernului, acum deputat PNL) și Virgil Guran (atunci consilier de stat al lui Orban, acum senator PNL).

Cazuri din teritoriu

În județe, situația este destul de dificilă pentru PNL. Poate lovitura cea mai grea a fost la Mehedinți, unde săptămânile trecute, într-o singură zi, au anunțat că pleacă la PSD, pentru a candida din partea acestui partid în 2024, zece primari, adică jumătate dintre edilii pe care îi aveau liberalii. Toți edilii care anunță că se alătură altui partid nu-și dau demisia ei, de bunăvoie, din partid, ci așteaptă să fie dați afară sau coabitează până la alegeri. În caz contrar, și-ar pierde mandatul la primărie.

La Teleorman, primarul din Drăgănești Vlașca a trecut la PSD zilele trecute. Drăgănești Vlașca era o importantă comună din Teleorman pentru PNL. De asemenea, pe lângă acesta, la PSD au mai trecut alți patru primari, printre care Vică Tabarană, aflat în funcție din 2008. Mai mult, surse din PNL au precizat că liberalii s-ar putea să piardă și doi deputați, unul să plece la PSD, iar unul la AUR. Cei din Alianța pentru Unirea Românilor cochetează cu Florică Ică-Calotă, care nu ar mai prinde mandat în 2024.

Oltul, și el în pierdere de teren

În Olt, unde PSD oricum domină fără drept de apel județul, liberalii au pierdut încă un lot de politicieni. Săptămâna trecută, la PSD au trecut doi primari, cinci consilieri județeni, un fost prefect, dar și mai mulți membri de partid. Înainte de racolarea acestor doi primari, PNL avea 12 edili. În schimb, PSD-ul controlat de Paul Stănescu avea aproape 100 de primari. PSD Olt este cea mai puternică organizație din țară, conform rezultatelor de la ultimele alegeri parlamentare.

Probleme sunt și în alte județe, cum ar fi Gorjul, lăsat fără aproape jumătate dintre primari, însă și în Ialomița, Călărași sau Vrancea.

PSD nu vede problema

„Adevărul“ a vrut să afle și punctul de vedere al PSD pe tema racolării de primari și dacă există vreo posibilitate de rezolvare a situației în Coaliție. Contactat de ziar, Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD și lider al senatorilor, nu a răspuns apelului telefonic pentru explicații, însă a transmis un mesaj scurt și la obiect pentru modul în care vede partidul său tot scandalul: „Nu ia nimeni primari. Nu există acțiuni ale PSD în acest sens. Este decizia primarilor exclusiv“.

Cazul ALDE: un partid rămas fără primari

PNL e aproape să facă fuziune prin absorbție cu ALDE, un partid care a fost însă lăsat fără zestre. De exemplu, în Bistrița Năsăud, încă de la începutul lui 2022, filiala locală a fuzionat cu PSD, prin această mișcare la PSD trecând cinci aleși locali și aproximativ 50 de consilieri locali. La Vaslui, organizația PSD, deși rămasă fără Dumitru Buzatu și cu o conducere interimară, a luat trei primari noi: doi fiind din ALDE, unul de la PNL. Unul dintre cei proveniți din ALDE fusese exclus de Nelu Tătaru, șeful PNL Vaslui, în 2019.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite