Sociologul Gelu Duminică dă verdictul: „Colţescu, rasism inconştient. S-a sinucis profesional“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Duminica

Incidentul de la Paris, care a cauzat abandonarea meciului dintre PSG şi Istanbul Başakşehir, a fost analizat în mod amănunţit. Iar concluziile sunt triste pentru centralul din Craiova, care a fost rezervă pe „Parc des Princes“.

Sebastian Colţescu are, totuşi, norocul că a comis gafa de la Paris la 43 de ani, când, oricum, e pe final de carieră şi urma să iasă de pe lista FIFA, în luna ianuarie.

Pentru că ce a făcut în minutul 14 al meciului PSG - Istanbul Başakşehir îi va încheia cariera internaţională şi, dacă ar fi fost mai tânăr, regretele ar fi fost extrem de mari. Într-un interviu acordat pentru gsp.ro, sociologul Gelu Duminică a vorbit, pe larg, despre ceea ce s-a întâmplat la Paris. Acesta a şi explicat de ce formularea neinspirată folosită de Colţescu, „ăla negru“, nu pare a fi una rasistă, în ochii multor români.

Ce a spus Gelu Duminică?

*Aseară am văzut o dovadă a etichetării sociale, generată de rasism, unul inconştient. unt convins că acest arbitru nu este un rasist feroce, care vânează persoane de culoare pe stradă. Mulţi dintre noi nu suntem rasişti conştienţi. Dar folosim sintagme care dor, precum „ţiganul la mal”, de exemplu, care face referire la o oroare.

*Cât de prost vă simţiti în momentul în care plecaţi afară şi cineva vă spune „românul ăla”? Vă simţiţi prost, pentru că altfel i se adresează unui englez, unui italian. Zilele trecute era un mesaj în Marea Britanie, în limba română, care atrăgea atenţia hoţilor de buzunare. Nu ne-am simţit bine. Deci, nu poţi oferi celuilalt ceea ce nu-ţi convine. Dacă domnul Colţescu era apelat aseară cu „Hey, you, romanian!”, cum era?

*O să vedem în zilele următoare oameni care vor trata acest incident superficial, vor spune că n-a fost nimic grav. Nu-i judec, pentru că aşa au fost învăţaţi să gândească. Aţi văzut că 22 de jucători au ieşit de pe teren. În România nu s-ar fi întâmplat aşa ceva, pentru că oamenii tolerează acest tip de manifestări.

*Colţescu s-a sinucis aseară din punct de vedere profesional! E părerea mea, deşi nu sunt în genere adeptul tăierii capului. Normele UEFA sunt clare, iar eu cred că acest arbitru şi-a încheiat cariera.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite