Scheletul din dulapul unuia dintre cei mai mari fotbalişti ai României, care a înfundat puşcăria pentru crimă: „O mătură băgată pe gât l-a omorât pe loc!“

Scheletul din dulapul unuia dintre cei mai mari fotbalişti ai României, care a înfundat puşcăria pentru crimă: „O mătură băgată pe gât l-a omorât pe loc!“

Ion Pîrcălab şi Vasile Iordache

Un fost mare fotbalist al României, care a jucat de 38 de ori pentru echipa naţională şi a câştigat patru titluri naţionale, fiind şi jucătorul anului 1965 în ţară, a înfundat totodată şi puşcăria. Pentru crimă! Incidentul petrecut în anii '80 este cunoscut însă de puţină lume.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ion Pârcălab este unul dintre fotbaliştii cărora fostul dictator Nicolae Ceuşescu le-a permis să plece în străinătate în anii ’70, ca urmare a relaţiilor bune pe care le avea cu preşedintele Franţei, Georges Pompidou. 

„Îmi plăcea foarte mult de acest jucător. Tatăl meu era miliţian şi subofiţerii şi ofiţerii aveau o revistă care se numea «Pentru Patrie». Ultimele două pagini ale revistei erau dedicate sportului şi acolo am descoperit o fotografie cu Dinamo. Cu ea practic am început să adun albumele mele. Într-o revistă următoae, pe ultima pagină color, a apărut Ion Pârcălab. În acel moment, el era cel mai bun fotbalist din România. Pe vremea aceea, echipa de aur a lui Dinamo era formată din Pârcălab, Datcu, Popa, Nunweiller III, Ivan, Ştefan, Ţârcovnicu, Emil, Frăţilă, Haidu şi Nunweiller VI”, declara Vasile Neagu pentru „Adevărul”, acum câţiva ani. 

După ce şi-a încheiat cariera, Pârcălab a devenit antrenor, iar la începutul anilor '80 a ajuns să activeze la Progresul Pucioasa, în Divizia C.  

„A vrut să aibă o echipă tânără şi l-a luat pe portarul Stancu de la Târgovişte. După un meci din campionatul Diviziei C, jucat acasă, a avut loc o masă, cum se obişnuia, la un motel din Pucioasa. Sărbătoreau victoria. Pe fondul unor discuţii mai aprinse şi sub influenţa băuturilor alcoolice s-a luat la harţă cu Stancu. La mijloc a fost o chelneriţă. Cei doi au mers la toaletă ca să tranşeze disputa bărbăteşte şi acolo Pârcălab l-a omorât pe Stancu. Probabil că portarul a fost mai beat decât Pârcălab şi nu a putut să se apere. Am înţeles că i-a băgat o coadă de mătură pe gât, care l-a omorât pe loc. La vremea aceea a fost arestat şi dus la Miliţia Judeţeană de la Târgovişte”, a mai spus Vasile Neagu.

Infracţiunea a fost confirmată de IPJ Dâmboviţa. „Cetăţeanul Pârcălab Ion fost condamnat la trei ani de închisoare pentru infracţiunea de lovituri cauzatoare de moarte, din care a executat doar doi, între anii 1982 şi 1984”, a declarat comisarul Mihaela Savu. 

În ciuda acestui fapt, Vasile Neagu, dinamovistul înfocat, nu a renunţat la marele său idol şi îi ducea ziarele în închisoare. „Un sergent major care îl păzea mi-a înlesnit să îi trimit câte un ziar, câte o revistă. Când era de serviciu, de trei ori pe săptămână îi duceam. Îi duceam şi materiale mai vechi, de doi-trei ani, dar şi mai recente. Nu am vorbit cu el în închisoare şi nici nu am încercat. Nu vroiam să îl văd în asemenea postură, mai ales că mi-a fost un idol. Oricum, Dâmboviţa a pierdut atunci un mare portar. Zbura de la o poartă la alta de nu îl vedeai”, mai spune Vasile Neagu.

 "L-am pândit prin Herăstrău pe Ceauşescu!" Cine sunt cei doi mari sportivi români care au recurs la acest gest extrem

Detaliile sunt şocante, a fost un caz…Ce, numai eu ştiu? Toată lumea fotbalistică de la vremea respectivă, de-aci din judeţ, ştia. Mai ales că era vorba de Ion Pârcălab!

Vasile Neagu

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările