România boicotează Iranul din cauza femeilor: Ce a anunţat federaţia de fotbal şi ce vor face perşii

România boicotează Iranul din cauza femeilor: Ce a anunţat federaţia de fotbal şi ce vor face perşii

Accesul femeilor pe stadioanele de fotbal din Iran a fost interzis după Revoluţia Islamică din 1979. Acum însă, comunitatea internaţională e hotărâtă să elimine această anomalie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Guvernul iranian e presat mai mult ca oricând să faciliteze accesul femeilor pe stadioanele aflate pe teritoriul ţării. Acest lucru n-a fost posibil până acum, întrucât oficialii iranieni au venit cu o explicaţie aberanţă: atmosfera de pe stadioane nu e una potrivită pentru reprezentantele sexului frumos!
 
În ultimii ani însă, această poveste tristă a luat amploare, mai ales după ce multe femei au reuşit, totuşi, să urmărească diverse meciuri, după ce s-au deghizat în bărbaţi. Un gest riscant însă, mai ales că cine a fost prins a ajuns în sala de judecată. Iar ultimul caz a avut un final tragic: Sahar Khodayari (29 de ani) şi-a dat foc, întrucât a aflat că riscă până la 6 luni de închisoare, deoarece a asistat la un meci al celor de la Esteghlal, echipa ei favorită. Khodayari a decedat, ulterior, din cauza arsurilor.
 
Acest caz tragic a fost picătura care a umplut paharul răbdării pentru restul lumii! FIFA le-a transmis iranienilor că, începând cu următorul meci al naţionalei, cel cu Cambodia din preliminariile Mondialului din 2022, femeile trebuie să aibă dreptul de a intra pe stadion. În caz contrar, federaţia iraniană va fi suspendată! Pentru a fi siguri că iranienii îşi vor respecta angajamentul luat, cei de la FIFA au anunţat că o delegaţie condusă de francezul Youri Djorkaeff va asista de la faţa locului la meciul Iran – Cambodia (10 octombrie, ora 16.30).
 
Iar forul european, UEFA, le-a tranmis ţărilor afiliate că echipele lor n-au voie să joace în Iran până când femeile nu vor fi lăsate pe stadioanele de fotbal.
 
În lumina acestor evenimente, Federaţia Română de Fotbal, care în 2017 a semnat un parteneriat cu Federaţia Iraniană, a avut o reacţie oficială, postată pe site-ul frf.ro.
 
Ce a anunţat Federaţia Română de Fotbal?
 
În şedinţa din 3 octombrie, Comitetul Executiv al FRF a aprobat propunerea administraţiei FRF privind poziţia Federaţiei în contextul parteneriatului cu Federaţia de Fotbal din Iran, în urma situaţiei privind accesul femeilor pe stadion în Iran.
 
Federaţia Română de Fotbal promovează egalitatea de şanse şi interzice orice formă de discriminare în fotbal, promovând şi preţuind valorile fundamentale care fac din acest sport un fenomen global, menit să ofere spectacol şi bucurie comunităţilor de pretutindeni.
 
În acest context, având în vedere parteneriatul dintre FRF şi Federaţia de Fotbal din Iran încheiat în 2017, decidem ca niciun lot reprezentativ al României de fotbal, fotbal feminin sau futsal, să nu dispute vreo partidă, indiferent de caracterul acesteia, pe teritoriul statului Iran, câtă vreme se menţine discriminarea femeilor prin interzicerea accesului acestora pe stadioane.
 
Dorinţa comună de promovare a fotbalului ca instrument de cooperare a fundamentat intenţia acestui parteneriat şi considerăm că accesul fiecăruia la spectacolul sportiv, indiferent de vârstă, sex, naţionalitate sau orientare religioasă, trebuie să reprezinte permanent o condiţie esenţială pentru dezvoltarea fotbalului.
 
CITEŞTE ŞI:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările