Oroare la Paris: Scandalul rasist de la PSG - Istanbul Başakşehir relatat, în premieră, de un român

Oroare la Paris: Scandalul rasist de la PSG - Istanbul Başakşehir relatat, în premieră, de un român

Octavian Şovre

Au trecut şase luni de la momentul în care un episod bizar a întreruput o partidă fără miză din ultima etapă a grupelor Ligii Campionilor, devenind un scandal uriaş care a făcut înconjurul lumii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Finala Ligii Campionilor s-a jucat, sâmbătă, la Porto, Chelsea câştigând partida cu Manchester City, scor 1-0. 
 
A fost meciul care a pus punct unui sezon din care, paradoxal, finala, una dezamăgitoare în mare parte, va fi uitată repede, în timp ce despre un banal meci din faza grupelor s-a vorbit enorm şi se vorbeşte, în continuare. Ne referim la duelul PSG - Istanbul Başakşehir, de la 8 decembrie. A fost partida care s-a întrerupt, în minutul 13, la scorul de 0-0 şi s-a reluat abia a doua zi, cu o brigadă din Olanda. Francezii au câştigat cu 5-1.
 
Primii delegaţi la acest meci au fost românii Ovidiu Haţegan (central), Octavian Şovre, Sebastian Gheorghe (asistenţi) şi Sebastian Colţescu (rezervă). Pentru aceştia, partida de pe „Parc des Princes“ s-a transformat într-un coşmar! Totul a pornit de la apelativul „ăla negru“ pe care atât Colţescu, cât şi Şovre l-au folosit pentru a-l atenţiona pe Haţegan că secundul formaţiei turce, camerunezul Pierre Webo, trebuie să fie eliminat de pe bancă pentru comportament nesportiv.
 
De aici, a pornit un scandal uriaş care s-a lăsat cu următoarele decizii: 
 
*Suspendarea lui Colţescu de la partidele internaţionale până la 30 iunie 2021 şi trimiterea arbitrului la un program educaţional înainte de 30 iunie 2021, în condiţiile stabilite de comisia de arbitri a UEFA.
 
*Avertisment pentru Şovre şi trimiterea sa, de asemenea, la un program educaţional.
 
Între timp, Octavian Şovre (48 de ani) s-a şi retras din activitate, la finalul sezonului recent încheiat. Cu acest prilej, a acordat un interviu pentru prosport.ro, în care a vorbit, în detaliu, şi despre incidentele de pe „Parc des Princes“.
 
Ce a spus Octavian Şovre?
 
*Cu pandemia, ştiţi foarte bine, distanţarea socială, cei din staff-ul echipelor trebuia să stea în spatele propriei bănci de rezervă, în tribună, efectiv. Jucătorul, de fapt antrenorul respectiv, a avut de la începutul jocului o manifestare nesportivă, să zicem. Noi l-am tolerat până în minutul 13, când, după cum s-a auzit şi pe fundal, Sebi Colţescu îi tot comunica lui Ovidiu că tipul respectiv are o manifestare nepotrivită. 
 
*Într-un final a trebuit să-l eliminăm. Momentul în care a trebuit identificat, probabil datorită faptului că reflectoarele de la nivelul tribunei îi băteau în ochi lui Ovidiu, Ovidiu nu percepea. Adică era într-o penumbră. Şi noi ne-am exprimat în felul următor. Prima dată a zis Sebi Colţescu, ideea a fost în felul următor. Microfoanele de fond erau undeva la un metru, un metru şi jumătate în spatele meu ca arbitru asistent. Sebi, ca şi al 4-lea oficial, se tot mişca acolo în zonă. 
 
*Iniţial, Sebi i-a zis «Care?». «Păi, ăla negru». «Care? Care?», întreba Ovidiu. «Ăla negru». Şi ca să fiu mai vocal, să înţeleagă, că am perceput că Ovidiu nu îl înţelegea pe Sebastian. Sebi trecuse de linia microfoanelor şi probabil n-a mai fost perceput de către microfoane şi probabil de aia el nu s-a auzit aşa tare. Dar, ca ordine cronologică, prima dată Sebi a zis «ăla negru» şi apoi eu, fiind mai vocal, am zis «ăla negru».
 
*Am simţit că lucrurile nu sunt în regulă din reacţiile tipului respectiv şi clar că ulterior, trecând timpul şi situaţia de la teren, văzând că echipa oaspete nu vrea să mai participe la joc, ne-am dat seama că situaţia e destul de grea pentru noi. Am încercat să le tot explicăm, dar ei tot o ţineau pe a lor, până la urmă a fost şi o chestie de strategie, nu vreau să intru în detalii.
 
*(n.r. Dar până la urmă Colţescu a fost răstignit şi pedepsit) Da, e adevărat. Noi zicem că pe nedrept, pentru că ştim foarte bine, românii nu sunt un popor rasist. Şi modul nostru de exprimare a fost strict pentru a identifica persoana respectivă.
 
*Nu i s-a adresat în mod direct, nici măcar cu o tentă jignitoare. Acum, nu vreau să vă spun că respectivul ins, mi-a zis la început, a avut un comportament cel puţin nesportiv. Acum, nu vă pot ascunde că nu am putut dovedi că el ne tot înjurase, înainte de momentul respectiv , în multe situaţii, ne tot înjura în limba spaniolă. Acum noi nu am mai putut dovedi. (n.r. Acele microfoane nu au captat?) Exact asta vă spuneam, că microfoanele fiind îndreptate spre teren, probabil nu aveau sensibilitatea să perceapă, mai ales că era şi în tribună. Undeva faţă de mine la chiar 20 de metri.
 
*Voiam numai să fac o comparaţie de comportament, o comparaţie între noi şi tipul respectiv. Atât voiam să scot în evidenţă. Faptul că, la orice decizie a brigăzii, în special a lui Ovidiu, avea o reacţie total nepotrivită. Vă daţi seama, dacă trebuie să elimini de pe banca suplimentară în minutul 13 pe cineva, ce comportament poate să aibă, la nivel de Champions League.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările