OMS şi Pfizer analizează cazul Djokovici: Ce spun despre vaccinarea obligatorie şi imunizare naturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Djokovici

De mai bine de o săptămână, tot ce înseamnă sport în lume a trecut în plan secund! Iar fanaticii vaccinării şi antivacciniştii au găsit un subiect de discuţie.

Subiectul se numeşte Novak Djokovici (34 de ani, 1 ATP). Şi trăim vremuri atât de groaznice, încât unii oameni au ajuns să-şi dorească accidentarea gravă a sportivului pentru că... nu s-a vaccinat! De partea cealaltă, avem tabăra antivaccinistă care vede în Nole un războinic al luminii sau un Spartacus, aşa cum s-a exprimat tatăl liderului mondial.

În realitate, Djokovici nu se luptă pentru nimeni şi nimic. S-a dus în Australia pentru că organizatorii primului Grand Slam al anului, două comisii medicale independente, plus Guvernul Federal, care acum s-a transformat în duşmanul lui Nole, i-au facilitat această călătorie. Cum? Acordându-i scutire medicală de la vaccinare, plus viză de intrare în Australia.

Doar că, odată ajuns la Melbourne, aceste documente au fost considerate insuficiente pentru ca Djokovici să treacă graniţa şi să joace tenis. E nevoie şi de vaccinare, potrivit legilor aflate în vigoare în Australia. Explicaţia e simplă: problema ţine de sănătatea publică. 

Ironia sorţii a făcut că, tot în Australia, unde Djokovici, sănătos, riscă expulzarea, pe motiv că nu s-a vaccinat, un alt sportiv, Bernard Tomic (287 ATP), vaccinat, a ajuns să joace cu COVID, chiar acum câteva zile, răspândind virusul într-o veselie!

Revenind la Djokovici, scandalul a luat o amploare atât de mare, încât a ajuns subiect de discuţie şi pentru oamenii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). 

Ryan

Potrivit „New Zealand Herald“, oficialul OMS, Mike Ryan (foto), a fost întrebat cum vede vaccinarea obligatorie, în contextul în care din acest motiv s-a născut un scandal uriaş, cu Novak Djokovici în Australia.

„Vaccniarea obligatorie ar trebui să fie ultima variantă, în viziunea OMS. Doar când avem de-a face cu o epidemie pe scară largă. Aşa că, da, sunt cazuri în care vaccinarea obligatorie e susţinută de OMS, dar, din nou, plecând de la principiul de bază că cea mai bună soluţie de a vaccina oamenii e să-i informezi, să-i educi şi să adresezi grijile lor. Noi mereu am spus că vaccinarea obligatorie trebuie să fie valabilă pentru o perioadă limitată de timp. Autorităţile trebuie să le explice oamenilor de ce se iau anumite decizii, continuând demersurile de a convinge oamenii că vaccinarea e benefică. O asemenea abordare e mai utilă decât impunerea vaccinării“, a spus doctorul Mike Ryan. 

„După îmbolnăvire, există o formă de protecţie“

Potrivit Eurosport, directorul executiv de la Pfizer, Albert Bourla (foto), a fost chestionat şi el despre situaţia în care e implicat Novak Djokovici, în Australia. Oficialul Pfizer a comentat faptul că Nole a primit scutire medicală de la vaccinare, pe baza unui document din care reiese că a avut COVID-19, la data de 16 decembrie.

Bourla

„În primul rând, trebuie să spun că sunt un mare fan al lui Novak Djokovici, dar nu pot să mă implic în această controversă, nu pot eu să mă pronunţ dacă a avut sau nu documentaţia necesară pentru a intra în Australia. E ceva între el şi autorităţi, dar şi doctori. Consider că după îmbolnăvire, după ce a avut virusul, are o formă de protecţie împotriva infecţiei, nu doar în acest caz, dar şi în general. În multe ţări din Europa, certificatul acela COVID, care atestă vaccinarea, e valabil şase luni de la ultima doză de vaccin administrată, iar în cazul îmbolnăvirii naturale, acel certificat e valabil doar 3 luni de la un test pozitiv. Aşadar, protecţia pe care o obţii după ce te-ai infectat nu durează la fel de mult ca după vaccin. Acesta e avantajul vaccinării“, a afirmat Bourla.

CITEŞTE ŞI:

Guvernul australian, sfâşiat mediatic: „Djokovici? Un iresponsabil! Dar şi noi ne-am comportat jalnic“

Procesul lui Djokovici, analizat onest din Australia: „Noi am încălcat regulile, nu el!“

Australia, criticată dur în lume: „Au făcut din Djokovici un campion al drepturilor omului!“

„Australia trebuie să-şi ceară scuze faţă de Djokovici!“: Editorial acid în presa din Melbourne

Cazul Djokovici, explicat ca la carte: Cine i-a dat scutire, de ce Australia e în culpă şi ce problemă are Nole

Două opinii pro şi contra Djokovici: „Adevărul“ analizează subiectul momentului în lumea sportului

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite