Guvernul australian, sfâşiat mediatic: „Djokovici? Un iresponsabil! Dar şi noi ne-am comportat jalnic“
0Presa din Melbourne continuă să atace Guvernul condus de prim-ministrul Scott Morrison, din cauza unui scandal care a scos la iveală incompetenţa autorităţilor.
Jurnaliştii australieni au insistat din prima zi că povestea cu Novak Djokovici (34 de ani, 1 ATP) s-a născut şi din cauza autorităţilor din această ţară. Care n-au fost în stare să respecte regulile şi protocoalele stabilite de Guvern. Pentru că, dacă ar fi făcut asta, Djokovici n-ar fi trebuit să primească:
1. Viza de intrare în Australia.
2. Scutire de la vaccinare, pe baza trecerii prin boală, acordată de două comisii medicale separate şi independente din Australia, care au analizat dosarul său anonimizat.
Presa din Melbourne a evidenţiat din prima zi aceste aspecte şi continuă să „tragă“ în prim-ministrul Scott Morrison şi administraţia sa, pentru incompetenţa birocratică a Guvernului.
Ziarul „The Age“, care apare la Melbourne şi a furnizat cele mai preluate subiecte despre cazul Djokovici, tocmai a publicat încă un editorial tăios, în acest sens.
„Adevărul“ vă oferă cele mai importante fragmente din textul intitulat „Toate părţile sunt vinovate, în debandada cu Djokovici“.
„Novak, un iresponsabil“
Putem să-i mulţumim lui Djokovici pentru un lucru. Procesul pe care l-a demarat, atacând expulzarea sa din Australia, a evidenţiat debandada în care se află toţi jucătorii care sunt în situaţia sa.
Primul care a avut de suferit, în această poveste, e însuşi Djokovici. Da, aşa cum a spus şi judecătorul Anthony Kelly (foto), campionul de tenis a făcut tot ce i s-a spus să facă pentru a intra în ţară şi a-şi apăra titlul, la Australian Open. Dar cazul său a evidenţiat, încă o dată, refuzul său bizar de a face cel mai simplu lucru posibil: să se vaccineze pentru a se proteja pe el şi pe cei din jurul său.
De asemenea, scandalul a arătat iresponsabilitatea lui Djokovici. Data testului său pozitiv pentru COVID a fost 16 decembrie şi, o zi mai târziu, el a fost la un eveniment public. De asemenea, a călătorit (n.r. - în Spania), dar formularul său de viză a omis acest amănunt.
„Federaţia a ţinut să-l aibă în turneu“
Dar autorităţile australiene au ieşit mult mai rău din această poveste. Să începem cu Federaţia Australiană de Tenis. Aşa cum a spus preşedintele Craig Tiley, el a cerut, în mod repetat, să fie sfătuit în acest caz. A luat legătura cu şeful Comisiei Medicale din Statul Victoria, Brett Sutton, cu Comisia Tehnică a Imunizării din Australia (care nu e la prima poziţie dureros de neclară!) şi cu un oficial federal al Comisiei Medicale, pentru a afla dacă trecerea prin boală a unui jucător (neidentificat!) i-ar permite să fenteze necesitatea vaccinării, potrivit legilor Departamentului de Imigrare din Australia. De asemenea, Tiley (foto) a cerut ajutor din partea Ministerului de Interne pentru interpretarea legii.
Dar faptul că, după toate aceste demersuri, Federaţia Australiană de Tenis a înţeles că trecerea prin boală e suficientă pentru acordarea unei scutiri de la vaccinare, înseamnă că oamenii de aici au închis ochii, în mod voit, la nişte lucruri evidente. Înseamnă că au ignorat ce spune, în mod clar, Comisia de Imunizare: „Trecerea prin boală nu înseamnă că imunizarea împotriva aceleiaşi boli e contraindicată“. Mai mult, federaţia n-a ţinut cont nici de o scrisorile primite din partea ministrului Sănătăţii, Greg Hunt, în care s-a specificat: „Cei care au avut COVID-19 nu vor beneficia de scutire de la carantină, la intrarea în Australia“.
Realitatea e că Tiley a vrut ca Djokovici să fie în ţară pentru Australian Open. A şi subliniat într-o scrisoare trimisă autorităţilor, în noiembrie, că excluderea jucătorilor nevaccinaţi va face ca turneul să nu fie viabil, din punct de vedere financiar. Aşadar, a făcut ce a vrut şi a sperat că va ieşi bine.
„L-am tratat jalnic!“
Dar şi Guvernul Federal a acţionat jalnic. Dacă legea privind persoanele nevaccinate era clară, de ce solicitarea de viză a lui Djokovici n-a fost refuzată? De ce sârbul n-a fost oprit, înainte de se urca în avion?
Mai rău decât atât, cum de alţi doi participanţi la Australian Open, jucătoarea Renata Voracova (foto) şi un oficial, au trecut nestingheriţi prin aeroportul de la Melbourne şi au intrat în ţară, deşi erau nevaccinaţi şi ei? Bineînţeles că Tiley a luat exemplul lor şi a sperat că şi Djokovici va intra la fel.
Djokovici a fost tratat jalnic: pare că am făcut tot posibilul să-l aducem în ţara noastră, iar acum e respins, după un scandal în care până şi Guvernul admite că au existat vicii de procedură, la aerport.
„Ce obţinem, dacă îl expulzăm?“
Guvernul australian îşi poate menţine poziţia, insistând că, potrivit legii, Djokovici trebuie să plece pentru că e navaccinat. Fără îndoială, trebuie să-şi argumenteze apoi poziţia într-o sală de judecată. Sau poate face o excepţie de la regulă: să ţină cont de verdictul dat, luni după-amiază, de judecător şi să-i dea voie jucătorului să rămână. Că ne place sau nu, e liderul mondial, a venit aici pentru a ne oferi spectacol. Prin statutul său sportiv, e un caz special.
Şi încă ceva: dacă prim-ministrul Scott Morrison (foto) spune, răspicat, că trebuie să trecem prin acest tsunami al valului autohton de Omicron, e foarte greu de înţeles ce vom obţine concret, prin expluzarea unui om nevaccinat?
CITEŞTE ŞI:
Procesul lui Djokovici, analizat onest din Australia: „Noi am încălcat regulile, nu el!“
Australia, criticată dur în lume: „Au făcut din Djokovici un campion al drepturilor omului!“
„Australia trebuie să-şi ceară scuze faţă de Djokovici!“: Editorial acid în presa din Melbourne
Două opinii pro şi contra Djokovici: „Adevărul“ analizează subiectul momentului în lumea sportului