JO 2020 Tokyo: Saudiţii şochează lumea! Câţi bani va primi singurul lor medaliat pentru un argint VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hamedi (stânga), un erou în Arabia Saudită
Hamedi (stânga), un erou în Arabia Saudită

Arabii sunt recunoscuţi pentru modul în care risipesc banii. Dar ultima lor decizie, după o finală olimpică pierdută, e cu adevărat surprinzătoare.

Arabia Saudită are patru medalii, în toată istoria participărilor la Jocurile Olimpice. Dintre care două de argint şi două de bronz. Aceste medalii au fost cucerite la JO 2000 (un bronz şi un argint), JO 2012 (un bronz) şi JO 2020 (un argint).

Doar că medalia de la Tokyo a provocat un scandal imens în Regat. În finala de la karate, categoria +75kg, Tareg Hamedi (23 de ani) l-a întâlnit pe iranianul Sajjad Ganjzadeh (29 de ani). Dincolo de faptul că a fost o dispută sportivă, aceasta a avut şi o încărcătură politică, având în vedere relaţiile glaciale care există între Arabia Saudită şi Iran. Iar finala s-a încheiat cu o decizie controversată.

Concret, în momentul în care sportivul saudit avea 4-1 şi se îndrepta spre victorie (ar fi fost primul aur olimpic din istoria Arabiei Saudite!), acesta l-a lovit cu piciorul în cap pe iranian şi l-a făcut KO! Ganjzadeh a fost imediat preluat de medici şi dus în afara arenei pentru a primi îngrijiri. Când s-a trezit, iranianul a aflat că e... campion olimpic! Pentru că arbitrul l-a descalificat pe sportivul saudit, considerând că i-a aplicat adversarului său o lovitură mult prea violentă.

Această decizie a provocat un val de indignare, în Arabia Saudită. Presa din această ţară a catalogat descalificarea lui Tareg Hamedi (foto) drept „o mare nedreptate“, spunând că i s-a „furat“ medalia de aur. Mai mult, fanii saudiţi l-au atacat pe arbitrul turc pe pagina sa de Twitter, mesajele fiind atât de dure, încât acesta a fost nevoit să-şi închidă contul!

Hamedi

În fine, ministrul Sporturilor din Arabia Saudită a condamnat, de asemenea, decizia luată în cazul lui Tareg Hamedi şi a anunţat că sportivul va lua prima pentru medalia de aur. Astfel, la revenirea în ţară, sportivul de 23 de ani va primi un cec, în valoare de 1,5 milioane de dolari!

VEZI MOMENTUL ÎN CARE SPORTIVUL SAUDIT ŞI-A FĂCUT ADVERSARUL KO

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite