Bölöni, încă o palmă pentru fotbalul românesc: „Avem doar gura mare. Atât!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ladislau Bölöni a spus mereu că problemele fotbalului românesc pleacă de la bază, întreg sistemul fiind bolnav
Ladislau Bölöni a spus mereu că problemele fotbalului românesc pleacă de la bază, întreg sistemul fiind bolnav

Aflat în Franţa, tehnicianul de 67 de ani s-a arătat dezamăgit de ce se întâmplă în fotbalul românesc, însă deloc surprins de declinul lui. El i-a luat apărarea lui Mirel Rădoi, pus la zid după ultimele rezultate.

Ladislau Bölöni a fost primul fotbalist din istoria naţionalei care a atins 100 de selecţii sub tricolor. 

Cu golul lui, România a învins în 1983 Italia (1-0), campioana mondială en-titre, în preliminariile Euro 1984, competiţie la care s-au şi calificat tricolorii, într-o perioadă în care, la turneul final, ajungeau doar opt naţionale. Cum CV-ul lui Bölöni, ca fotbalist, mai include Cupa Campionilor Europeni (1986) şi Supercupa Europei (1986), ambele cucerite cu Steaua, nu e de mirare de ce standardele sale sunt atât de înalte, când vorbeşte despre fotbal.

„Adevărul“: Citeam acum un interviu cu dumneavoastră din 2016, după eşecul cu Albania de la Euro. Şi, din păcate, tot ce aţi spus atunci rămâne valabil şi astăzi...

Ladislau Bölöni: Dar de ce? A jucat România?

Da. Duminică seară, cu Norvegia. A fost 4-0 pentru ei, la Oslo...

Sincer, nu ştiam. Am văzut doar secvenţe din meciul cu Islanda, pentru că m-am uitat la Norvegia - Serbia, un alt baraj, care a fost transmis de televiziunea franceză.

Cum vi se pare că vom absenta de la Euro 2020, un turneu la care Bucureştiul va găzdui patru meciuri?

E păcat. Mai ales că avem mulţi suporteri, mulţi oameni care iubesc fotbalul şi ei ar fi meritat să trăiască altfel emoţiile unui turneu final.

După 0-4 cu Norvegia, Rădoi a spus că speră doar să limiteze proporţiile scorului, miercuri, cu Austria, la Ploieşti...

Îmi pare foarte rău de Rădoi. El a spus ce a gândit, a avut o judecată realistă a situaţiei. A căutat, probabil, să mai ia din presiunea asupra echipei. Adevărul e că, după un 0-4 în orice meci, îţi vine să te uşcheşti, să te ascunzi undeva. El însă a trebuit să stea în faţă, să dea explicaţii.

I se cere demisia acum...

Bine, la noi tot timpul se cere demisia antrenorului. Nu e nimic nou.

Totuşi, a greşit Rădoi că a spus ceea ce gândesc, probabil, mulţi dintre noi? Adică să nu piardă România la scor şi cu Austria...

Poate că nu şi-a ales bine cuvintele. Un antrenor trebuie să zică mereu în public doar 50 la sută din adevăr.

Că ziceaţi că aţi văzut secvenţe din meciul cu Islanda. Cum vi s-a părut?

Problema nu e că te-a bătut Islanda. Problema e că, la nivel internaţional, Islanda e peste noi. Ăsta e adevărul! Şi nu vreau să jignesc Islanda, dar am ajuns să fim depăşiţi de o naţională care nu era o forţă fotbalistică, nu acum 20 de ani, ci nici măcar acum 10 ani! De fapt, nici acum nu ştiu unde e exact Islanda pe harta fotbalistică a lumii...

Mulţi ziceau că, odată cu promovarea jucătorilor de la tineret, vom defila la nivel internaţional...

Bine, noi mereu avem gura mare. Dar cam atât avem, din păcate! Şi cât tam-tam am făcut în jurul naţionalei U-21. Bine, nu vreau să intru foarte mult în detalii, că am ajuns undeva cu maşina şi nu ştiu exact unde sunt acum...

Până să vorbească Rădoi sau să ne dea el explicaţii, sunt alţii, mai sus ca el, care ar trebui să iasă în faţă, în aceste momente. Din păcate, nu-i văd. Ladislau Bölöni fost selecţioner  

Declaraţiile lui Bölöni din 2016 explică şi eşecurile de astăzi

După Albania - România, scor 1-0, ultimul meci din faza grupelor la Euro 2016, cel care a eliminat naţionala de la turneul final, Ladislau Bölöni a acordat un amplu interviu pentru „Adevărul“. A fost singurul om din fotbalul românesc cu un discurs dur, dar realist. A refuzat să-i cocoloşească pe jucători şi a tras mai multe semnale de alarmă, din păcate, cam toate ignorate. Iată o parte din afirmaţiile făcute de Bölöni la 21 iunie 2016:

*Era un jucător tehnic acum vreo doi, trei ani, Gabi Iancu. Unde e acum acest talent? Cum l-am pedepsit şi cum l-am educat, atunci când a fugit de la cantonamentul naţionalei de tineret? Ce am făcut ca el şi alţii ca el să nu dispară? Dacă ţi-a greşit portarul, imediat îl pedepseşti. Dar dacă atacantul ţi-a greşit zece pase, zici că asta e un talent, e Dumnezeu şi să-l iertăm. Uite, mă obligi să vorbesc vulgar, deşi nu-mi place. Ne căcăm pe noi, dacă Iancu a dat o centrare bună, dar nu ştim să-l şi responsabilizăm, atunci când a greşit.

*Alibec e o ruşine! E gras, lent şi pute a lene. Nu e un jucător de nivel internaţional.

*Campionatul intern e un rahat! E execrabil! E o tristeţe pentru campionatul intern că Alibec a fost cel mai bun. Eu mă iau după acest campionat?! Dacă mă iau după el, Alibec poate fi bun pentru o Balcaniadă. Aşa da. Dar nu pentru un Campionat European. 

*Când ai un eşec, iar prezenţa noastră la Euro a fost un eşec, toţi sunt vinovaţi. Iar antrenorul plăteşte primul. Pe de altă parte, faptul că Iordănescu a folosit un jucător sau altul n-ar trebui să ne influenţeze judecata asupra fotbalului nostru. Altfel, greşim şi vom lua măsuri superficiale, ca de obicei. Şi mai schimbăm un antrenor, un preşedinte şi aşa mai departe, dar nu vom progresa niciodată.

*Noi minţim tot timpul. Credem că o să găsim tot timpul o şmecherie. Dar şmecheria nu ţine aproape niciodată, deşi noi credem altfel.

Liga B a Naţiunilor, grupa 1

Duminică

Norvegia - România 4-0

Irlanda de Nord - Austria 0-1

Clasament

1. Austria 3 2 0 1 5-4 6

2. Norvegia 3 2 0 1 10-3 6

3. România 3 1 1 1 4-7 4

4. Irlanda de Nord 3 0 1 2 2-7 1

Cu cine mai joacă România în acest an

Data Competiţie Meci

*14 octombrie Liga Naţiunilor România - Austria

*15 noiembrie Liga Naţiunilor România - Norvegia

*18 noiembrie Liga Naţiunilor Irlanda de Nord - România

*Partida cu Austria de mâine se va juca, la Ploieşti, fără spectatori, de la ora 21.45 şi va fi transmisă în direct de Pro TV şi de Radio România Actualităţi.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite