Begu scrie istorie: Câţi ani au trecut de la precedentul triumf al unei românce, la dublu, la French Open

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Begu

French Open ne prieşte: în absenţa Simonei Halep, Irina tocmai a atins cea mai bună performanţă a ei, la dublu, la Roland Garros.

Irina Begu (30 de ani, 74 WTA) trăieşte un 2021 în care, paradoxal, are un bilanţ mai bun la dublu! Dacă la simplu, românca a câştigat doar 10 meciuri din cele 18, în schimb, la dublu, are şapte victorii, în zece partide.

Aceste cifre se reflectă şi în parcursul lui Begu, la Roland Garros. Ea a părăsit proba de simplu, după primul meci de pe tabloul principal, 6-7, 2-6 cu Serena Williams (39 de ani, 8 WTA). Ceea ce a fost o mare dezamăgire pentru că americanca e departe de forma ei din perioada de glorie şi, în plus, Irina a şi irosit două mingi de set, în tiebreak. Pe cât de frustrantă a fost proba de simplu pentru Begu, pe atât de fructoasă se dovedeşte a fi participarea ei, la dublu, alături de argentinianca Nadia Podoroska (24 de ani, 132 WTA la dublu). Cele două au ajuns, ieri, la patru meciuri câştigate pe tabloul principal şi au avansat în semifinalele competiţiei!

Victoria care le-a propulsat în careul de aşi a venit după un meci de două ore şi 10 minute cu perechea formată din Martic (145 WTA la dublu) / Rogers (108 WTA la dublu), scor 6-3, 4-6, 6-2.

Begu - ocupă locul 104 WTA, în clasamentul mondial de dublu - şi Podoroska şi-au asigurat astfel un cec, în valoare de 84.749 de euro. Şi ambele au atins, în premieră, semifinalele probei de dublu, la French Open! Pentru Nadia, această performanţă a venit chiar în prima ei participare pe tabloul principal. Irina şi-a îmbunătăţit însă cel mai bun rezultat, la Paris, atingerea sferturilor, în 2017. Begu a mai fost o singură dată în semifinalele unui Grand Slam, la dublu, la Australian Open 2018.

Revin, mâine, pe teren

Begu şi Podoroska vor juca, mâine, în semifinale, urmând să întâlnească perechea formată din Mattek-Sands (16 WTA la dublu) / Swiatek (59 WTA la dublu). Nu se ştie, deocamdată, dacă Irina şi Nadia vor evolua în prima sau în a doua semifinală. Cert e că prima confruntare din această fază va începe de la ora 12.00, ora României. Dacă se vor impune în semifinale, Begu şi Podoroska vor evolua în finală, duminică, de la ora 12.30, ora României.

Românii, rezultate remarcabile, la French Open

Parcursul Irinei Begu de acum confirmă, încă o dată, că românii se simt bine în Grand Slam-ul parizian. La simplu, Simona Halep a câştigat primul ei trofeu major aici, în 2018. Asta după două finale jucate, în 2014 şi 2017. Iar înainte de Halep, Ilie Năstase a câştigat French Open atât la simplu (1973), cât şi la dublu, în echipă cu Ion Ţiriac (1970). „Nasty“ mai are o finală, la simplu (1971), plus două la dublu dintre care una pierdută cu Ţiriac (1966) şi alta cu americanul Jimmy Connors (1973).

Dacă va câştiga titlul la French Open 2021, proba de dublu, Irina Begu va repeta performanţa Virginiei Ruzici de acum 43 de ani. Actualul manager al Simonei Halep s-a impus la dublu, în 1978, în echipă cu Mima Jaušovec. Cele două au luat trofeul, după o finală cu perechea formată din Lesley Turner (Australia) / Gail Chanfreau (Franţa), scor 5-7, 6-4, 8-6.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite