Valeriu Gheorghiţă: În toamnă am putea ajunge la 1.500 de noi cazuri de COVID-19 pe zi

Valeriu Gheorghiţă: În toamnă am putea ajunge la 1.500 de noi cazuri de COVID-19 pe zi

Foto Gov.ro

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a spus că numărul cazurilor de COVID-19 a fost în creştere în ultimele două săptămâni. El avertizează că numărul infectărilor zilnice ar putea fi mai mare de 1.500 la jumătatea lunii septembrie, în cazul în care oamenii vor refuza să se vaccineze.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În ultimele două săptămâni se constată o uşoară creştere a mediei cazurilor pe fiecare săptămână. Practic dacă ne uităm în ultimele două săptămâni, pe grupe de vârstă, constatăm că sub 40 de ani există o creştere importantă, chiar de circa 120%, a numărului de cazuri. Există categoric un trend ascendent la nivel naţional, chiar dacă în valoare absolută e vorba de un număr mic de cazuri”, a spus Gheorghiţă.

„Pe lângă această creştere lentă, pe care am observat-o şi la celelalte valuri, la un moment dat urmează o creştere exponenţială. În perioada următoare observăm o creştere progresivă, lentă, a numărului de cazuri, însă această predicţie ne arată că e posibil, la jumătatea lunii septembrie, să ajungem la un număr mult mai mare de cazuri. Mai ales că nu avem încă un prag de imunitate colectivă atins la nivel naţional”, a adăugat el.

Acesta a precizat că sunt judeţe care au rata de imunizare mai mare de 60%, precum Municipiul Bucureşti, dar că, cu toate acestea, există în continuare o populaţie vulnerabilă nevaccinată care este expusă unui risc de îmbolnăviri.

Întrebat la câte cazuri zilnice am putea ajunge la jumătatea lunii septembrie, Gheorghiţă a răspuns: „Se estimează chiar peste 1.500 de cazuri raportate în fiecare zi, însă acest lucru depinde foarte mult de numărul de persoane care vor fi imunizate până la acel moment. Şi aici, când vorbim de imunizare, ne referim la vaccinare”.

„Avem încă suficient timp ca până la acel moment să creştem numărul de persoane vaccinate, să recuperăm din acest deficit, însă toate aceste lucruri ţin de noi. Ţine de fiecare, aşa cum îşi estimează riscul de îmbolnăvire, însă în ceea ce priveşte vaccinarea COVID-19, trebuie să luăm în calcul nu doar protejarea sănătăţii noastre, ci şi a celor din jurul nostru”, a mai spus Gheorghiţă.

„E posibil ca numărul de cazuri să fie mai mic, e posibil să fie mai mare, în funcţie de ceea ce facem în perioada următoare. Dacă ne vom vaccina în număr mai mare, consecinţele din punct de vedere al impactului pandemiei vor fi mult mai mici”, a explicat el.

El a adăugat că riscul cel mai mare de îmbolnăvire, inclusiv cu varianta Delta, există la persoanele care nu sunt imunizate. Gheorghiţă a spus că riscul de infectare este mai mic în aer liber, dar, având în vedere că vor avea loc festivaluri, medicul face apel la participanţi să respecte măsurile impuse de organizatori.

Gheorghiţă a spus că în acest moment nu se discută despre restricţionarea participării la evenimente.

„Tendinţa e de a nu mai limita accesul la activităţi, ci de a ne asigura că participanţii nu vor infecta”, a spus el.

Momentan nu se ia în calcul o a treia doză de vaccin, deoarece nu sunt destule date despre acest lucru.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările