Tulpina Delta, o bombă virală de o mie de ori mai bogată în SARS-CoV-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tulpina Delta a SARS-CoV-2  este cea mai infecţioaă dintre cele ivite până acum
Tulpina Delta a SARS-CoV-2  este cea mai infecţioaă dintre cele ivite până acum

Cantitatea de virus pe care o persoană infectată cu tulpina Delta o are în organism este chiar de peste o mie de ori mai mare decât în cazul infectării cu varianta iniţială, avertizează specialiştii, care subliniază că vaccinarea reduce de 25 de ori riscul de a ajunge la spital.

O persoană care se infectează cu tulpina Delta a noului coronavirus are o încărcătură virală de o mie de ori mai mare decât varianta iniţială a virusului, spune coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, col.dr. Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a adăugat că în cazul persoanelor vaccinate cu un ser care are la bază tehnologia ARN mesager anticorpii au o activitate de trei ori mai redusă faţă de varianta Delta, dar imunizarea „reduce de 25 de ori riscul de a ajunge la spital”.  „Cea mai importantă caracteristică a variantei Delta este legată de hipertransmisibilitate. Este o variantă extrem de contagioasă pentru că încărcătura virală a persoanelor infectate este estimată la circa o mie de ori mai mare decât infecţia cu varianta iniţială, cu tulpina parentală. Sunt, de fapt, o sumedenie de mutaţii care sunt acumulate la nivelul proteinei Spike. Practic, cantitatea de virus pe care o persoană infectată o are în organism este chiar de peste o mie de ori mai mare decât în cazul în care ar fi fost infectată cu varianta iniţială”, a explicat medicul. 

Conform acestuia, o persoană infectată poate genera, la rândul său, până la alte nouă persoane bolnave. Gheorghiţă a calificat această situaţie drept „un lucru îngrijorător”. 

Tulpina Delta „eludează, evadează parţial de sub protecţia răspunsului imun care se conferă după trecerea prin boală sau după vaccinare”, a mai spus specialistul. „Practic, studiile făcute pe ser recoltat de la persoane convalescente care erau infectate cu acea variantă iniţială au arătat că varianta neutralizantă este de şase ori mai redusă faţă de varianta Delta. De asemenea, şi anticorpii care rezultă prin vaccinare – de pildă, pentru vaccinurile care folosesc tehnologia pe bază de ARN Mesager –, aceşti anticorpi au o activitate neutralizantă de trei ori mai redusă faţă de această variantă Delta”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă. El a precizat că varianta Beta, cea sud-africană, poate eluda în cea mai mare măsură răspunsul imun la vaccin. Conform acestuia, vaccinarea „reduce de 25 de ori riscul de a ajunge la spital”, protecţia faţă de boala simptomatică fiind de 70%, până la 88%.

Apel: vaccinaţi-vă! 

Gheorghiţă a făcut apel la populaţie să se vaccineze subliniind că ţara noastră se află mult sub media europeană din acest punct de vedere. „Trebuie să ne vaccinăm şi să nu mai amânăm această decizie pentru că ne uităm la ce se întâmplă în celelalte ţări, la ce se întâmplă în Europa, la ce se întâmplă în Statele Unite, unde numărul de cazuri generate de infecţia cu varianta Delta a crescut foarte mult, or din acest punct de vedere este păcat să pierdem beneficiile pe care le-am obţinut până la acest moment”, a declarat Gheorghiţă. 

Prin imunizare cu schemă completă nu doar că reducem riscul individual de a face o formă gravă de boală, dar protejăm şi pe cei din jurul nostru, a reamintit medicul: „Practic, vorbim de o reducere de 25 de ori a riscului de a ajunge la spital în cazul în care mă îmbolnăvesc. Vaccinându-mă eu şi cei din jurul meu, circulaţia virusului se va reduce semnificativ, circulaţia la nivel populaţional. Când vorbim de varianta Delta, riscul de propagare la nivel populaţional este foarte mare şi când vorbim de infecţia unui număr foarte mare de persoane, în mod deosebit a celor care nu sunt vaccinaţi, care nu au niciun fel de imunitate, evident că acest lucru se răsfrânge, pe de o parte, şi asupra populaţiei vaccinate”, a explicat Gheorghiţă. 

Faptul că sunt judeţe în care, ca şi în municipiul Bucureşti, există o imunitate de grup de peste 60%, acest lucru nu este suficient: „În săptămâna 19-25 iulie, la nivel naţional, au fost 660 de cazuri pozitive de infecţie cu SARS-CoV-2 şi s-au înregistrat 12 decese. Toate decesele au apărut la persoane nevaccinate, iar din cele 660 de cazuri, peste 82% dintre ele erau la persoane nevaccinate. Cu alte cuvinte, vaccinarea a redus de cinci ori riscul să devii pozitiv în săptămâna 19-25 iulie”, a exemplificat medicul.

La rândul lui, dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.Dr. Matei Balş” din Bucureşti, a explicat de ce este importantă imunizarea în contextul existenţei unor variante SARS-CoV-2 cu o mare putere de transmitere. „Încărcătura virală mare implică posibilitatea ca eu să o transmit în mai mare măsură. Precum varicela, care este între bolile infecţioase în topul bolilor care se pot transmite foarte uşor. Şi voi avea un mare număr de infecţii, asta neînsemnând neapărat o formă severă de boală. Dar, cu cât virusul stă mai mult în circulaţie, apar mai multe mutaţii şi, cu cât infectez mai uşor, nu se închide circuitul. Este şi motivul pentru care există un risc real de continuare a pandemiei, de aceea trebuie să ai o vaccinare extinsă, în ideea de a închide acest circuit”, a explicat medicul infecţionist.

Între timp, varianta Delta se răspândeşte în China, iar oraşul Wuhan este din nou afectat de pandemie. Sute de mii de locuitori au fost plasaţi în carantină în China, luni, în plină recrudescenţă epidemiologică, după ce varianta Delta a noului coronavirus s-a răspândit în întreaga ţară şi a ajuns în Wuhan, primul oraş afectat de pandemia de COVID-19.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite