Totul despre schimbările aduse în procesul de vaccinare a populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din 10 aprilie, va creşte numărul persoanelor programate, de la 60 la 90 pe cabinet FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Din 10 aprilie, va creşte numărul persoanelor programate, de la 60 la 90 pe cabinet FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a făcut noi precizări referitoare la funcţionarea listelor de aşteptare la imunizare, la deschiderea de noi cabinete, precum şi la faptul că, din 10 aprilie, se pot programa şi cetăţenii străini, rezidenţi în România. Poate cel mai important anunţ este că marile companii vor fi lăsate să-şi vaccineze angajaţii.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că mari agenţi economici vor să deschidă centre de vaccinare pentru angajaţii lor, el arătând că unele dintre aceste companii sunt dispuse să ţină deschise centrele de vaccinare şi pentru restul populaţiei. Gheorghiţă precizează că aceia care se vor vaccina la locul de muncă nu vor trebui să se înscrie în platforma de vaccinare, iar serul va fi administrat de către personal medical în baza contractelor pe care marii agenţi economici le au pentru salariaţii lor.

„Foarte probabil această activitate (de vaccinare în cabinetele medicale ale companiilor - n.r.) va demara după deschiderea activităţii de vaccinare în reţeaua primară de medicină de familie. Persoanele care vor fi vaccinate în aceste centre ale marilor operatori economici fac parte din rândul angajaţilor. Parte dintre operatorii economici şi-au exprimat disponibilitatea de a menţine centrul deschis şi pentru restul populaţiei, nu doar pentru angajaţii proprii, aşa încât depinde de la un operator la altul. Dacă primeşte şi persoane din rândul populaţiei generale, atunci evident că va fi disponibilă pentru programare în platformă şi se va configura acel centru. Dacă vorbim doar de vaccinarea personalului propriu, atunci acest lucru sigur că poate să fie, va fi supus analizei. Încă nu s-au finalizat detaliile şi nu s-au luat nişte hotărâri în acest sens. (...) Datele, în schimb, este obligatoriu să fie centralizate în Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, şi restul, sigur, se vor respecta toate celelalte proceduri”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă. 

În ceea ce priveşte personalul medical care va asigura inocularea serului, Gheorghiţă a explicat că actul de vaccinare va fi realizat în baza contractelor pe care marile companii le au pentru Medicina muncii. 

„Majoritatea operatorilor economici au servicii de Medicina muncii sau servicii medicale asigurate în baza asigurărilor medicale pe care angajaţii le au, deci practic au relaţii contractuale de prestări servicii cu furnizori de servicii medicale. Cei mai mari dintre ei au chiar cabinete medicale în incinta unităţii respective unde se pot organiza aceste activităţi de vaccinare. Se va face lista celor care doresc să se vaccineze, vedem câte persoane sunt, ce număr de doze ar avea nevoie şi în felul acesta se vor aloca respectivele doze şi se va vaccina personalul respectiv. Din punctul nostru de vedere, este un demers lăudabil, având în vedere că persoanele respective altfel e nevoie să fie vaccinate în centrele deja existente. Deci, practic, degrevează sistemul actual de o bună parte dintre persoanele care doresc să se vaccineze. În momentul în care vom avea cu prioritate cele mai multe persoane care se vaccinează din etapa a treia, mi se pare absolut firesc să dăm posibilitatea tuturor celor care vor să se vaccineze, când avem şi dozele necesare, să facă acest lucru”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă. El a adăugat că la acest moment se poartă „discuţii preliminare” pe acest subiect, precizând că nu a primit solicitări de la fabrici şi supermarketuri. 

Lămuriri despre listele de aşteptare 

Persoanele înscrise pe listele de aşteptare şi care sunt eligibile pentru etapa a treia a campaniei vor fi imunizate în ordinea înscrierii, a anunţat ieri dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID.

„Notificarea persoanelor din lista de aşteptare, care sunt programate ca aparţinând etapei a treia, se face în ordinea de înscriere pe listele de aşteptare, nefiind aplicată o prioritizare, o subprioritizare dacă vreţi, între categoriile 3a, 3b sau 3c. La înscrierea pe lista de aşteptare, platforma asociază utilizatorului data şi ora efectuării rezervării, aşa încât în momentul acesta o persoană care optează pentru mutarea de pe lista de aşteptare a unui centru pe lista de aşteptare a unui alt centru va ocupa următoarea poziţie după persoanele deja înscrise în lista de aşteptare a centrului în care doreşte să migreze. O persoană care anulează rezervarea şi apoi se înscrie din nou pe lista de aşteptare îşi pierde locul şi va fi aşezată la finalul listei”, a explicat medicul. 

Gheorghiţă a adăugat că în vederea notificării se vor respecta aceleaşi proporţii la vaccinare ca şi până acum.

„Prioritatea de notificare a persoanelor aflate pe lista de aşteptare este următoarea: 75% din locurile disponibile se alocă către populaţia cu grad ridicat de risc, 25% din locurile disponibile se alocă pentru persoanele care desfăşoară activităţi esenţiale în infrastructura critică şi, de asemenea, restul locurilor disponibile sunt alocate persoanelor care fac parte din etapa a treia campaniei de vaccinare”, a subliniat Gheorghiţă. 

Acesta a arătat că persoanele care sunt programate prin intermediul operatorilor de call-center primesc notificare cu data la care au fost programate şi nu mai trebuie să sune la call-center pentru a valida programarea. 

Rezidenţii străini se vor putea programa la vaccinare 

O altă noutate în această campanie este faptul că, din 10 aprilie, se vor putea programa la vaccinare şi cetăţenii străini care au drept de şedere în România, care nu deţin CNP emis de autorităţile române: „Vor putea să se programeze direct în platformă, pentru aceştia va fi alocat un identificator unic corelat cu documentele de identificare ale cetăţeanului străin, cu număr, serie şi paşaport, de pildă. Data la care se va implementa foarte probabil această funcţionalitate va fi 10 aprilie”. 

Tot din 10 aprilie, va creşte numărul persoanelor programate, de la 60 la 90 pe cabinet, promite oficialul.

 „Din 6 aprilie se vor deschide 12 cabinete noi pentru administrarea vaccinului produs de compania Moderna. Am reevaluat cantităţile care urmează a fi livrate către România şi putem creşte cu cel puţin 1.000 de persoane vaccinate în fiecare zi din acest tip de vaccin. De asemenea, din 13 aprilie, vom deschide 144 de cabinete noi de vaccinare pentru administrarea vaccinului de la compania Pfizer”, a adăugat Gheorghiţă. 

Specialistul a mai spus că farmaciile care ar urma să intre în circuitul pentru vaccinare ar trebuie să îndeplinească o serile de condiţii - între care aceea de a putea asigura intervenţia în caz de reacţie anafilactică - şi că medicii de familie vor fi instruiţi pentru a putea administra vaccinul în cabinet, urmând ca datele pacienţilor să fie încărcate apoi pe platformă. 

Unde sunt cei mai mulţi doritori de vaccin 

Gheorghiţă a reamintit că, din 25 martie, harta centrelor de vaccinare, care cuprinde numărul de locuri disponibile dintr-un centru şi tipul de vaccin utilizat, poate fi vizualizată pe platforma de informare vaccinare-covid.gov.ro.

„Harta este interactivă, fiecare utilizator poate filtra afişarea centrelor pe judeţe sau pe numărul de locuri disponibile. De asemenea, sunt afişate statistici privind numărul total al persoanelor înscrise pe listele de aşteptare pentru fiecare dintre cele trei vaccinuri”, a explicat coordonatorul.

Potrivit ultimelor date, cea mai lungă listă de aşteptare la vaccinare este în Bucureşti -  peste 144.000 de persoane, după care urmează judeţele Cluj – cu peste 58.000 de persoane, Prahova – cu peste 36.000 de persoane, Ilfov – cu aproape 30.000 de persoane, Mureş – cu peste 28.000 de persoane şi Iaşi – cu peste 27.000 de persoane.

Rată de fatalitate mai mică la vaccinaţi

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a afirmat că, din totalul de 89 de decese înregistrate la persoane vaccinate împotriva COVID-19, 77 primiseră doar prima doză, iar restul fuseseră vaccinate şi cu doza a doua.

„Practic, rata de fatalitate la persoanele cu COVID care aveau în istoric vaccinare era de circa 0,2%, iar la persoanele care erau nevaccinate era de 2,4%”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

De asemenea, 760.000 de persoane sunt înscrise pe listele de aşteptare la vaccinare, în acest moment.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite