Profesori, despre simularea la Matematică, clasa a VIII-a: „Sunt subiecte date cu răutate” DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din materia de examen au scos corpurile rotunde, funcţiile, calculul algebric Foto: Arhivă
Din materia de examen au scos corpurile rotunde, funcţiile, calculul algebric Foto: Arhivă

Simulările la Evaluarea Naţională pentru elevii de clasa a VIII-a au continuat, marţi, cu proba scrisă la Matematică. Examenul a început la ora 9.00, iar elevii au avut la dispoziţie două ore pentru a rezolva toate subiectele. Testul nu a fost nici pe departe unul uşor, chiar dacă o parte din materie a fost scoasă, apreciază profesorul Ştefan Vlaston, expert în educaţie.

„Sunt subiecte grele, date cu răutate. Să zicem că obţii un 4 cu uşurinţă, dar, pentru cei care n-au făcut deloc şcoală, să iei mai mult e destul de dificil. Sunt subiecte date special pentru a se putea spune apoi, la vară, că elevii nu au făcut deloc la teste şi deci nu se pot ţine examenele de absolvire. Le anulăm şi le echivalăm cu mediile ultimilor patru ani. Nu ştiu în ce măsură am dreptate. Dar nu văd altă logică. Să vedem. Asta este teoria şi experienţa mea”, subliniază profesorul de matematică. 

Primele cinci-şase puncte ale testului sunt foarte uşoare, dar la restul este nevoie de timp pentru gândire, mai spune profesorul. „La exerciţiul cu unghiurile congruente în jurul unui punct, trebuie să te gândeşti că acela este dublul lui 360 împărţit la cinci. Cum să-i dea prin cap unui copil obişnuit că aşa trebuie făcut exerciţiul cu cinci unghiuri congruente? Special le-a dat greu ca să nu facă”, adaugă Ştefan Vlaston. 

Profesorul mai spune că nu poţi să dai astfel de subiecte la un milion de elevi care nu au făcut trei semestre de matematică. „E vorba despre egalitatea de şanse. Dacă nu au făcut trei semestre matematică deloc, cum să ştie elevii ceva? Ultimele probleme, cele cu piramida, sunt grele de tot. Şi aşa ministrul a acentuat zilele trecute când a spus că nu putem recupera totul. Dar eu spun că materia nerecuperată reprezintă 80-90%”, apreciază expertul în educaţie. 

Din materia de examen, adaugă profesorul de matematică, au scos corpurile rotunde, funcţiile, calculul algebric. „Dar, degeaba, pentru că acelea care au rămas sunt foarte complicate. În alţi ani, nu erau subiecte date cu răutate”, conchide Ştefan Vlaston. 

Mâine are loc testul la Limba şi literatura maternă 

Elevii care învaţă în limbile minorităţilor naţionale vor susţine, miercuri, 31 martie, proba scrisă la Limba şi literatura maternă, examen care va încheia simulările la clasa a VIII-a. Copiii din şcolile aflate în localităţi carantinate vor putea susţine simulările cu prezenţă fizică după încetarea măsurilor de carantinare, conform unui calendar aprobat de inspectoratele şcolare, dar nu mai târziu de 15 mai 2021. Media obţinută la examenele de Evaluare Naţională contează în proporţie de 80% la admiterea la liceu, în timp ce 20% este compusă din media de absolvire a claselor V-VIII. 

Subiecte Matematica Simulare 2021

Barem Matematica Simulare 2021 

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite