Producătorii români de medicamente vor să se întâlnească cu Bănicioiu: „Taxa de clawback trebuie revizuită de urgenţă!”

Producătorii români de medicamente vor să se întâlnească cu Bănicioiu: „Taxa de clawback trebuie revizuită de urgenţă!”

Dragoş Damian susţine că taxa clawback trebuie revizuită de urgenţă FOTO Adevărul

Producătorii români de medicamente intenţionează să se întâlnească cu Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, pentru a discuta despre taxa de clawback care, spun ei, trebuie modificată de urgenţă, dat fiind faptul că pune în pericol medicamentele ieftine din piaţă, care riscă să dispară.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Vrem să ne întâlnim pentru a lua cele mai bune măsuri. În proiectele de lege care au fost retrase, metologia de calcul făcea ca unele medicamente ieftine să dispară complet de pe piaţă. În plus, trebuie să discutăm despre o formulă acceptabilă pentru taxa clawback. Proiectul care era în dezbatere ne-ar fi făcut să plătim foarte mult clawback pentru noua listă de medicamente, ceea ce nu era normal în condiţiile în care noi nu avem medicamente pe acea listă. Este important să rezolvăm aceste probleme. Să ţinem cont şi de faptul că metodologia de calcul folosită în prezent a deja a dus la dispariţia unor medicamente ieftine din piaţă”, a declarat pentru adevarul.ro Dragoş Damian (foto), preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Potrivit acestuia, la nivelul anului 2014, sunt în pericol investiţii în valoare de 30 - 50 de milioane de euro din cauza legislaţiei aplicate la noi în ţară.

Scrisoare deschisă înaintată premierului Ponta

În urmă cu câteva zile, APMGR a transmis nemulţumirile sale într-o scrisoare înaintată premierului Victor Ponta, explicând că Ministerul Sănătăţi a ignorat soluţiile propuse de industrie în cadrul consultărilor publice derulate până acum. 

„Propunerile publicate nu schimbă nimic, nici pentru pacienţi, nici pentru industria producătorilor de medicamente generice. Dimpotrivă, menţin o politică extrem de nocivă, care ignoră nevoile pacienţilor şi distrug investiţiile făcute de producătorii de medicamente generice în capacităţile de producţie din România”,  a declarat Dragoş Damian, preşedintele APMGR. 
 
Acesta arată că propunerea de calcul diferenţiat a taxei clawback a fostei conduceri a Ministerului Sănătăţii a fost decisă absolut aleatoriu, în loc să aibă la bază sistemul actual de stabilire a preţului pentru medicamente generice (maxim 65% din preţul medicamentului inovator). 
 
Politicile din ultimii ani a dus la o scădere a consumului de generice 
 
APMGR atrage atenţia că politicile de sănătate din ultimii cinci ani au dus la reducerea consumului de generice în favoarea variantelor mai scumpe, de la 36% la 28%, ceea ce înseamnă mai puţini pacienţi trataţi cu bani mai mulţi. Asociaţia subliniază, de asemenea, că măsura actualizării listei de medicamente compensate va aduce costuri anuale suplimentare de circa 2 miliarde de lei în 2016. 
 
„A acoperi costurile exclusiv din taxa clawback înseamnă să distrugi industria farmaceutică cu capacităţi de producţie locală, cu consecinţe negative majore pentru întreaga economie, şi să limitezi dramatic accesul pacienţilor la medicamente cu preţ accesibil pentru că acestea vor dispărea de pe piaţă,” a mai declarat Damian.
 
Prin urmare, APMGR cere Primului Ministru Victor Ponta revizuirea imediată a taxei clawback prin introducerea calculului diferenţiat pentru medicamentele generice.
 
Proiecte de lege, retrase de Bănicioiu
 
Ministrul interimar al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a retras din dezbatere publică două proiecte care aparţineau fostului şef de la Sănătate, Eugen Nicolăescu, chiar în ziua în care a preluat portofoliul de la acesta.
 
Pe aceeaşi temă:
 
 
Lanţul de farmacii Catena este acuzat că promovează reducerile false în rândul consumatorilor. Concluzia le aparţine specialiştilor de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC), în urma unui studiu derulat în perioada 20 - 24 februarie.
 
 
 
Noua listă de medicamente compensate şi gratuite, care ar trebui să intre în vigoare în primul semestru al acestui an, va cuprinde 1.320 de substanţe active, 140 din ele fiind molecule noi. Ultima actualizare a listei a fost făcută în urmă cu şase ani.
 

VIDEO Drumul spre moarte trece prin stomac. Cum ne afectează obezitatea vieţile

73% din adulţii români sunt afectaţi de suprapondere sau obezitate. Cifra este uluitoare şi, din păcate, în creştere. Cauza este un regim alimentar dominat de grăsimi şi zahăr, precum şi alimente procesate, acum la îndemâna tuturor, pentru o gustare rapidă, când nu avem timp de o masă completă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările