Studiu: 80% dintre româncele însărcinate nu s-au vaccinat împotriva COVID-19. 63% sunt sigure că nu se vor imuniza după naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei din zece gravide sunt de acord cu vaccinarea, cu excepţia COVID-19, iar 17% sunt contra vaccinării de orice fel. Foto sfaturimedicale.ro
Trei din zece gravide sunt de acord cu vaccinarea, cu excepţia COVID-19, iar 17% sunt contra vaccinării de orice fel. Foto sfaturimedicale.ro

Peste 80% dintre femeile însărcinate din România care au rspuns la un sondaj pe tema vaccinării anti- COVID-19 au declarat că nu sunt imunizate. Totodată, 8% dintre gravide susţin că se vor vaccina după naştere, în timp ce 63% sunt sigure că nu se vor imuniza. Cel mai frecvent motiv invocat este lipsa informaţiilor cu privire la efectele vaccinului pe termen mediu şi lung.

Un alt argument pentru care româncele au ales să nu se vaccineze este lipsa încrederii în vaccin, indiferent de compania care îl furnizează: 4% dintre femeile participante la studiu consideră că virusul SARS-CoV-2 nu există, iar 6% afirmă că au fost sfătuite de medicul curant sau de către medicul de familie să amâne vaccinarea, potrivit Hotnews.ro.

Întrebate dacă se vor vaccina după naştere, 8% dintre gravide susţin că da, în timp ce 63% sunt sigure că nu se vor imuniza, iar 12% afirmă că cel mai probabil nu vor face niciunul dintre vaccinurile disponibile în acest moment, dar nu exclud ferm această posibilitate. 

Cele mai multe dintre gravidele care au ales să se imunizeze au făcut acest lucru înainte de a rămâne însărcinate (54%), atunci când nu plănuiau să facă un copil, sau tocmai pentru că îşi doreau să obţină o sarcină şi să limiteze eventualele riscuri ale îmbolnăvirii de COVID-19, atât pentru ele, cât şi pentru copil (21%). O treime dintre femei s-au vaccinat după ce au discutat cu un medic, fie medicul de familie, fie medicul ginecolog. Una din cinci gravide declară că s-a imunizat pentru că îi este teamă de eventualele complicaţii ale bolii.

"În luna august a acestui an, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii a anunţat că vaccinarea COVID-19 este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta de 12 ani şi peste, incluzând aici gravide, femei care alăptează, care încearcă să rămână însărcinate acum sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor", afirmă dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie. 

"În ultimele luni, am întâlnit şi situaţii dramatice, pentru care colegii mei, cei care tratează boala COVID-19 şi se ocupă de pacienţii infectaţi, nu au mai avut soluţii. Nu este deloc uşor nici pentru noi, medicii ginecologi, să primim astfel de veşti, mai ales că ştim atât de multe despre fiecare dintre pacienţii noştri, unii dintre ei ajungând în cabinet după ani de încercări şi obţinând cu greu o sarcină", completează dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie. 

Atunci când aleg să se informeze cu privire la vaccinare în general, şi în special la vaccinarea în sarcină, cele mai multe femei (38%) susţin că au apelat mai întâi fie la medicul ginecolog, fie la medicul de familie. 22% au căutat informaţii pe internet, iar pentru 18%, presa rămâne principala sursă de informare. 

Un sfert dintre gravide admit că sunt de acord cu vaccinarea şi tot atâtea consideră că imunizarea este necesară, dar nu sunt de acord cu toate vaccinurile disponibile. Mai exact, sunt anumite vaccinuri opţionale pe care nu le consideră utile. Trei din zece gravide sunt de acord cu vaccinarea, cu excepţia COVID-19, iar 17% sunt contra vaccinării de orice fel. 

Studiul a fost realizat în perioada 1 - 20 septembrie, în baza unui chestionar completat de 140 de femei însărcinate, majoritatea provenind din mediul urban, cu vârste cuprinse între 21 şi 43 de ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite