Reacţie acidă la adresa premierului Cîţu: „Poate luăm şi noi o pauză în ianuarie şi îngheţăm munca la propriu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial, Cătălin Trăistaru, a anunţat joi că grefierii iau în considerarea oprirea activităţii în luna ianuarie, în semn de protest faţă de decizia Guvernului de a "îngheţa" anul viitor creşterile salariale din sistemul public.

Reprezentanţii sindicatelor grefierilor, poliţiştilor şi angajaţilor din penitenciare au protestat, joi, în mai multe judeţe, nemulţumiţi de plafonarea creşterilor salariale din sistemul public, în 2021, la nivelul lunii decembrie 2020.

Liderul sindicatului grefierilor a parafrazat declaraţia prim-ministrului Florin Cîţu, care a susţinut, miercuri, că sistemul public va lua o pauză de la creşterile salariale.

"Solicităm Guvernului în primul rând să nu fie adoptată o astfel de ordonanţă. Am văzut în cadrul conferinţei de presă susţinute ieri de primul-ministru că a spus că această ordonanţă va fi adoptată indiferent de voinţa partenerilor de dialog, respectiv sindicatele, şi că este nevoie de o pauză. Şi atunci am stat şi ne-am gândit că poate este nevoie ca şi noi în activitate să luăm o pauză în ianuarie, motiv pentru care la începutul săptămânii viitoare vom anunţa un calendar amplu de proteste pe perioadă nedeterminată, inclusiv în ceea ce priveşte sindicatul nostru, inclusiv în ceea ce priveşte sindicatele afiliate Federaţiei Publisind.

Dacă domnul ministru a spus că trebuie să luăm o pauză în aplicarea legii, adică să nu mai fim plătiţi şi să ne îngheţe salariile, poate o să trebuiască să blocăm şi noi activitatea şi să îngheţăm munca la propriu ca să fim auziţi de factorul decident. Se va putea ajunge inclusiv la blocarea activităţii în cazul în care se va continua cu aceste măsuri", a afirmat Cătălin Trăistaru.

Liderul sindical susţine că sporurile grefierilor sunt deja plafonate la nivelul lunii decembrie 2018, iar la nivel naţional există probleme referitoare la aplicarea neunitară a acestora.

"Prin urmare, ne-am îndreptat în instanţă împotriva angajatorilor noştri, am obţinut hotărâri judecătoreşti definitive prin care s-a recunoscut modul corect de calcul a sporurilor, hotărâri judecătoreşti a căror aplicare nu va mai putea fi posibilă în anul 2021 dacă această ordonanţă de urgenţă îngheaţă sporurile la nivelul lunii decembrie 2020. Pe de altă parte, pe noi ne interesează aplicarea legii salarizării inclusiv în ceea ce priveşte salariul de încadrare, având în vedere că avem şi aici o problemă cu modul greşit de calcul a salariilor la momentul elaborării legii: îngheţarea salariilor la nivelul lunii decembrie 2020 arată faptul că inclusiv în ceea ce ne priveşte nu vor fi sorţi de izbândă pentru rezolvarea acestei componente a salariului în anul 2021 şi în anul 2022", a încheiat preşedintele Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite