Orban, reacţie după haosul de la graniţe, petrecerea din Herăstrău şi proteste: De mâine se aplică amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ludovic Orban s-a reunit duminică seară la sediul MAI cu ministrul de Interne Marcel Vela, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru şi cu secretarul de stat Raed Arafat, pentru o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.

Ludovic Orban a făcut declaraţii la finalul şedinţei:

Am luat decizia de a convoca CNSU la ora 7.30 şi şedinţă de Guvern la ora 8. Sunt necesare pentru a derula toate procedurile pentru instituirea stări de alertă în baza legii. Hotărârea de Guvern, conform legii, este actul normativ prin care am decis să instituim starea de alertă odată cu intrarea în vigoare a legii.

Mâine voi convoca după audierea mea de la Parlamanet toate instituţiile care au atribuţii de control de a dispune măsurile pentru respectarea regulilor stabilite prin lege în cadrul stării de alertă. Toate instituţiile implicate vor fi pe teren şi vor impune aplicarea legii. Vom apela la toate pârghiile poentru a ne asigura că agenţii economici, cetăţenii respectă regulile pe care le-am impus. Odată cu instituirea stării de alertă în baza legii avem toate prevederile pentru a utilizata toate instrumentele legale pentru a ne asigura de respectarea legii 

Vom menţine terasele închise. 

Despre haosul de la Vama Nădlac

Am dispus o serie de măsuri pentru fluidizarea traficului la graniţă. A fost un val de veniri în ţară, determinat, probabil, de decizia CNSU de a păstra carantina instituţionalizată numai la cerere. Măsura de a nu-i mai introduce în carantină instituţionalizată pe românii care vin din ţări roşii a determinat această deplasare foarte mare. România are 3,5-4 milioane care lucrează în ţări europene, de aceea există această mişcare amplă în anumite situaţii. 

Peste 1.200 de persoane au venit pietoni. Nu au utilizat mijloace de transport personale, ci altele, care i-au lăsat şi la 4-5 kilometri de graniţă. 

Despre petrecerea din Herăstrău

Putem controla ce se întâmplă printr-o mobilizare a forţelor de ordine. Am dispus măsuri cu toate autorităţile implicate.

E complicat în spaţiul public să stea echipele de ordine şi să verifice în ce măsură e respectată distanţa fizică. Asta depinde de fiecare cetăţean în parte. Îndemnul meu e ca oamenii să respecte aceste reguli de protecţie sanitară stabilite. 

Se aplică legea în fiecare zi în România. Se aplică amenzi pentru nerespectarea regulilor, de mâine

Despre protestele din Piaţa Victoriei 

Mesajele celor din Piaţa Victoriei sunt unele pe care nu le înţeleg. Virusul există, reprezintă un pericol, o ameninţare reală la adresa oricărui cetăţean care poate să se contamineze. Toate declaraţiile mi se pare că fac parte din apanajul unor tematici care nu fac parte din interesul naţional. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite