Patriarhul Daniel: E necesară o convieţuire armonioasă a migranţilor români cu cetăţenii din ţările de adopţie, pentru integrare socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BOR a proclamat anul 2021 drept „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României şi Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul”.  FOTO Agentia de stiri Basilica
BOR a proclamat anul 2021 drept „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României şi Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul”.  FOTO Agentia de stiri Basilica

Patriarhul BOR a transmis joi, că este necesar ca migranţii români să aibă o convieţuire armonioasă cu cetăţenii din ţările de adopţie, dar să nu fie asimilaţi cultural. I-a îndemnat „să rămână permanent în contact cu cei dragi rămaşi acasă” şi i-a sfătuit pe credincioşii ortodocşi din ţară şi din străinătate „să preţuiască familia, constituită din bărbat, femeie şi copii”.

BOR a proclamat anul 2021 drept „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României şi Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul”. Cele două teme, omagială şi comemorativă, evidenţiază două dintre coordonatele esenţiale în activitatea pastoral-misionară a Bisericii Ortodoxe, se arată într-un comunicat remis News.ro.

„În actualul context al fenomenului migraţiei la nivel global, Biserica Ortodoxă Română dezvoltă şi intensifică misiunea şi responsabilitatea ei pastorală faţă de românii ortodocşi din afara României, pe care îi consideră fiii săi credincioşi şi parte integrantă a comuniunii ortodoxe româneşti de pretutindeni. În acest sens, prin coresponsabilitatea tuturor ierarhilor Sfântului Sinod şi, în mod special, a ierarhilor ortodocşi români care păstoresc pe clericii şi credincioşii din afara graniţelor României, Biserica Ortodoxă Română desfăşoară o bogată lucrare liturgică, pastorală, misionară, culturală şi social-filantropică, în parohiile, mănăstirile, instituţiile culturale şi instituţiile social-caritative ale comunităţilor ortodoxe româneşti aflate în vecinătatea României şi în diaspora română”, a transmis Patriarhul.

Declaraţia a continuat: „Având în vedere numărul mare al românilor aflaţi în afara României (estimat în prezent la aproape zece milioane, respectiv, şase milioane de români care trăiesc în comunităţile istorice sau tradiţionale din ţările aflate în vecinătatea României şi patru milioane de români care trăiesc în comunităţile bisericeşti din diaspora), Patriarhia Română sprijină eforturile românilor ortodocşi stabiliţi temporar sau definitiv în străinătate, pentru păstrarea identităţii lor religioase, etnice, lingvistice şi culturale”.

În mesajul său este menţionat că, în ultimii ani, au fost înfiinţate numeroase parohii şi eparhii, pentru a răspunde nevoilor spirituale ale credincioşilor români ortodocşi din Basarabia (Republica Moldova), Serbia, Bulgaria, Ungaria, Europa Centrală şi de Nord, Europa Occidentală şi Meridională, cele două Americi, Australia şi Noua Zeelandă, precum şi prin înfiinţarea unor reprezentanţe (Ierusalim şi Bruxelles) şi comunităţi ortodoxe româneşti (Muntele Athos, Siria şi Liban, Cipru, Turcia, Africa de Sud, Japonia, Croaţia, Slovenia, Emiratele Arabe Unite/Dubai).

„Este necesară o convieţuire armonioasă a migranţilor români cu cetăţenii din ţările de adopţie, pentru integrare socială, dar fără asimilare culturală a românilor”.

Patriarhul i-a îndemnat pe românii care trăiesc departe de ţară „să rămână permanent în contact cu cei dragi rămaşi acasă”.

„De asemenea, îi sfătuim pe credincioşii ortodocşi din ţară şi din străinătate să preţuiască familia - constituită din bărbat, femeie şi copii -, deoarece familia binecuvântată de Dumnezeu reprezintă spaţiul intim cel mai de preţ în care se exprimă iubirea conjugală, dar şi dragostea părintească, filială şi frăţească. Tuturor le adresăm îndemnul de a educa generaţia tânără în duhul iubirii de Dumnezeu, de Biserică şi de neam, şi de a le cultiva copiilor şi tinerilor virtuţile creştine esenţiale: credinţa, speranţa şi iubirea de Dumnezeu şi de semeni”.

Liderul BOR i-a îndemnat pe românii migranţi în diferite zone ale lumii „să cinstească aşa cum se cuvine, după tradiţia noastră creştin-ortodoxă, pe cei trecuţi la viaţa veşnică”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite