Ministrul Sănătăţii, despre mâncarea din spitale: „Încercăm să găsim soluţii pentru suplimentarea tarifelor, sunt foarte mici”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, caută soluţii prin care să majoreze tarifele pentru mâncarea din spitale. Cel puţin aşa a declarat luni, precizând că tarifele din prezent sunt foarte mici, motiv pentru care hrana pacienţilor lasă de dorit.

„Este o problemă legată mai mult de spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii, pentru că pentru spitalele din subordinea autorităţilor locale există posiblitatea suplimentării acestor tarife de către autorităţile locale. La spitalele Ministerului Sănătăţii, tarifele acestea sunt fixe. Aici avem probleme şi încercăm să găsim soluţii pentru că tarifele sunt foarte mici”, a explicat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, potrivit Agerpres. 

Oficialul a adăugat că meniul pacienţilor ar trebui să fie stabilit lunar dar că gramajul, porţiile şi diferenţierea meniurilor pe patologii ar trebui să se respecte.

În momentul de faţă, unităţile sanitare se văd nevoite să se încadreze în suma de 13 lei pentru a le asigura cele trei mese pe zi adulţilor internaţi şi în 14,5 lei pentru a asigura cele trei mese pe zi pacienţilor minori. „Din 200 de lei pe zi, cât decontează casa de sănătate pentru un pacient internat, noi suntem nevoiţi să asigurăm regim hotelier, să îi dai omului medicamente, să îi faci intervenţia chirurgicală, să îi asiguri trei mese pe zi”, a explicat pentru „Adevărul” doctorul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România. „Niciunde în Europa, nici măcar la un hotel de pe marginea drumului, nu poţi să acoperi toate aceste lucruri cu o sumă aşa mică”, a completat medicul.

„Se face risipă, pacienţii aruncă pe bună dreptate mâncarea”

Date fiind sumele derizorii care se alocă pentru asigurarea hranei pacienţilor, mulţi dintre aceştia din urmă refuză să mănânce ceea ce li se oferă în perioada în care sunt spitalizaţi. „Se face o risipă fantastică, această mâncare nici nu e folosită. Se aruncă pentru că e de proastă calitate, oamenii nu consumă, preferă să le aducă aparţinătorii de mâncare. Apoi, avem două cateogrii de hrană: una pentru personalul medical, alta pentru pacienţi, evident, cea din urmă nu e la fel de bună. Se folosesc conserve ieftine, se dă unt sau margarină râncedă, ceaiul este adus direct în găleţi, e o bătaie de joc. Spitalele ar trebui obligate să diversifice alimentaţia, dar ele dau la grămadă aceeaşi mâncare tuturor pacienţilor”, a explicat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

Cum este în străinătate

Pe de altă parte, Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (APCR), spune că „e un dute vino în spitale, din cauza aparţinătorilor care aduc mâncare de acasă şi odată cu ei, aduc şi infecţii”. „E o bătaie de joc! În străinătate, fiecare pacient e văzut de nutriţionist, i se recomandă un meniu anume, nu e de-a valma, la comun. Acolo pacienţii sunt împărţiţi pe categorii, nu toţi au aceleaşi nevoi”, a conchis Irimia.

Tocmai pentru că era nevoie de o diversificare a acestor alocaţii de hrană, anul trecut, Ministerul Sănătăţii a lucrat cu specialişti în nutriţie pentru a reface alocaţiile de hrană pentru pacienţi.

„În spitatele din România mor oameni cu zilele, o mâncare mizerabilă, prin urmare trebuie să-ţi aduci mâncare de acasă. Guvernul ar trebui să aloce bani mulţi, dar de ce să o facă dacă îşi pot băga banii respectivi în buzunar”, a conchis reprezentantul pacienţilor.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite