Medicii de familie: „Avizul epidemiologic la început de şcoală e ilegal şi inutil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avizele epidemiologice cerute de unităţile de învăţământ la începutul anului şcolar nu au nicio reglementare legală, sunt inutile şi aglomerează nejustificat cabinetele medicilor de familie, mai ales acum, în plină pandemie, susţin reprezentanţii breslei.

Mai sunt câteva zile până la începerea şcolii, iar medicii de familie au început să fie asaltaţi de către părinţi cu cereri de eliberare a avizelor epidemiologice. Aceste avize sunt cerute de ani de zile de şcoli şi grădiniţe la început de an şcolar, cu toate că nu există nicio bază legală, nu sunt necesare şi, în contextul pandemiei, aaglomerează nejustificat cabinetele, susţin reprezentanţii asociaţiilor de medici de familie. 

Dr. Carmen Adriana Dogaru, medic de familie la Craiova, vicepreşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie explică: „Noi am făcut tot felul de demersuri şi prin SNMF prin care am cerut eliminarea acestor avize pentru că sunt total inutile. Există un ordin din 2016 în scrie foarte clar că avizele nu se dau după vacanţă, ci doar dacă lipseşte copilul trei zile de la şcoală pe motiv de boală. Dar, toate şcolile din Craiova cer după vacanţă avize la copii. De parcă vacanţa ar fi o lipsă de boală. De ce ne trebuie avize, mai ales că şcolile din Craiova au medic şcolar care face triajul? Iar la ţară nu este nevoie să se dea pentru că medicul de familie face la nevoie şi muncă forţată la şcoală“, explică dr. Dogaru. 

În ceea ce priveşte adeverinţele medicale care indică bolile cronice ale copilului, dr. Dogaru admite că sunt utile, dar nu pot fi eliberate toate odată, la începutul şcolii: „Nu te apuci de sport din prima zi de şcoală. Eu am pe listă 800 de copii, gândiţi-vă. Cum îi fac vineri pe toţi? Spuneţi-mi dacă este omeneşte posibil?”

De ani de zile depunem hârtii la inspectorate în care cerem să nu ne mai sufoce cu aceste hărtii şi de pomană, mai spune medicul de familie. „Parcă vorbim la ziduri. Pentru cadrele didactice vacanţa pare să fie absenţă. Aşa înţeleg ele limba română. Dar poate nu înţeleg eu şi ştiu ei mai bine“, mai spune vicepreşedintele SNMF. 

Ba mai mult decât atât, şcolile au început să ceară şi adeverinţe din care rezultă dacă părinţii au sau nu boli cronice. „Şi dacă părintele e grav bolnav ce faci? Nu mai primeşti copilul la şcoală? Care este logica pentru care sunt cerute?“

Ca să nu mai vorbim de faptul că, un aviz epidemiologic eliberat vineri este complet inutil şi îi mai şi costă pe părinţi pentru că nu se elibereaază gratuit. „De vineri şi până luni se poate întâmpla ca un copil să facă febră sau altceva. Cât priveşte costurile, fiecare cabinet practică propriile preţuri“, mai spune dr. Dogaru. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite