Locul femeii NU e la cratiţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

„Locul femeii e la cratiţă”. Nu am o problemă cu cratiţa, pe care de altfel o folosesc şi eu. Am o problemă însă cu sintagma „locul femeii”, cu ideea că rolul în viaţă al femeii este doar în bucătărie.

Tabloul universal arată că misoginismul este peste tot. Îşi face loc prin toate colţurile vieţii noastre, la toate nivelurile profesionale şi sociale. Misoginismul descurajează, plafonează ambiţii, frânge destine şi otrăveşte oameni.

România nu face excepţie. Dimpotrivă! Această retrogradare a femeii la rolul de agent casnic în societatea românească ne clasează într-una dintre cele mai ruşinoase statistici de la nivelul Uniunii Europene: româncele sunt lideri europeni la munca casnică!

Dacă, înainte de izbucnirea crizei Covid-19, femeile din UE petreceau săptămânal, în medie, cu 13 ore mai mult decât bărbaţii pentru activităţi de îngrijire şi treburi casnice, în România, există cea mai mare discrepanţă între sexe privind activităţile casnice. 46% dintre femei, comparativ cu 25% dintre bărbaţi, dedică zilnic o oră sau mai mult treburilor casnice. Asta înseamnă, într-adevăr, muncă neplătită. Şi atunci…dacă „locul femeii e la cratiţă” se confirmă în practică, să nu ne mire că nu prea vedem femei în funcţii importante. Aşa se face că sunt doar 17% femei în Parlament sau că în Executiv există o singură femeie cu portofoliu de ministru. O imagine care nu face României deloc cinste, dar care are toate şansele să se îmbunătăţească! Este foarte bine că proiectul pentru introducerea cotei minime de reprezentare de 33% a femeilor şi a bărbaţilor în Parlament a fost deja adoptat lunea trecută de Senat!

Însă efectele nocive ale misoginismului nu se opresc aici.„Condamnarea femeii la cratiţă” – să nu uităm – este şi preambulul violenţei domestice. Subordonarea, devalorizarea, nimicirea stimei de sine, toate inerente „locului la cratiţă”, vulnerabilizează femeia. Cine o „pune la locul ei” crede că are dreptul nu doar să îi controleze viaţa, ci inclusiv să o agreseze. Anul trecut au fost peste 45.000 de agresiuni în familie, iar numărul celor care au încălcat ordinele de protecţie a crescut cu 18%. Dar şi aici facem paşi siguri pe drumul cel bun. Legea iniţiată de mine pentru introducerea brăţărilor electronice pentru monitorizarea agresorilor este în curs de implementare. Anul acesta vor fi cumpărate primele 15.000 de brăţări electronice!

Se mai spune însă că „în spatele fiecărui bărbat de succes este o femeie puternică”. Dar această „teorie” ascunde de fapt multă otravă. Ideea ar fi să măgulească femeia care susţine succesul profesional al soţului. Dar, de fapt, avem aici o reiterare a rolului tradiţional al femeii în societate: ea stă în spate, ea e protejată de bărbat...Acest cvasi-compliment sugerează viclean că ar trebui să ne mulţumim cu rolul secundar în succesul cuplului/familiei.

Important este însă ca femeia să ştie, fie şi într-o lume sufocată de misoginism, că „locul” ei nu e în planul secund. Şi, în niciun caz, la cratiţă.


 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite